Dupa ce anul trecut anul trecut fotbalul feminin din Romania s-a facut cunoscut prin calificarea echipei nationale U19 la Turneul Final al Campionatului European din Antalya,prin calificarea echipei campioane Olimpia Universitatea Tehnica Cluj-Napoca pana in optimile de finala ale UEFA Women’s Champions League si prin proiectul “Tabere de vara”,cu care am intrat in grupul tarilor europene care promoveaza fotbalul feminin in randul tinerelor fete(8-14 ani), anul acesta proiectul ”Promovarea fotbalului feminin in Romania” a adunat pe terenurile din 10 judete + municipiul Bucuresti aproape 2000 de fete(lucru aproape imposibil de crezut in urma cu 1-2 ani), iar divizarea campionatului in Superliga si Liga 1(2 serii) reprezinta un pas urias spre o competitie interna puternica, care sa fie atractiva pt mass-media si pt sponsorisi un izvor de jucatoare valoroase pentru echipele nationale.

Totusi, in ciuda acestor eforturi inca nu putem sa ne comparam cu fortele fotbalului feminin European,care au sute de mii de jucatoare (in unele tari chiar peste un million) si care au campionate si echipe nationale extreme de puternice. In acest moment al dezvoltarii, consider ca este foarte important pentru toti, sa evaluam care sunt tenditele la nivel European si mondial si sa adaptam aceste tendinte la specificul nostru cat mai rapid posibil .

In perioada 18 august-1 septembrie am avut sansa sa fiu observator tehnic la Campionatul European U19,care a avut loc in Tara Galilor. Analiza tuturor jocurilor,interviurile cu toti antrenorii,vizionarea unor antrenamente,discutiile cu antrenorii si cu ceilalti membrii ai Technical Study Group, precum si analiza Campinatului European de senioare din Suedia,au dus la urmatoarele concluzii:

1.In tarile cu performante constante la nivelul echipelor nationale,selectia incepe la U14(sau chiar U13)cand sunt urmarite in diferite actiuni de selectie aproximativ 600 de jucatoare.Dintre acestea 18-20 vor forma echipa nationala U17.

2.Principalele criterii de selectie sunt: calitatea tehnica, abilitatile fizice:in primul viteza,apoi forta (pentru anumite posturi conteaza mult talia), puterea mental si nu in ultimul rand CARACTERUL.

3.La C.E. U19 nici o echipa nu a avut un playmaker.Concluzia este ca toate echipele se bazeaza pe un grup unit,pe o disciplina tactica fara cusur si nu pe sclipirile unei singure jucatoare.Sigur ca sunt cautate jucatoare care pot face diferenta, insa au sansa doar cele care respecta disciplina tactica si care se integreaza in grup.

4.Din punct de vedere tactic,nu exista un sistem de joc preferat de toate echipele feminine:Suedia si Finlanda au folosit un classic 4-4-2, Anglia si Franta 4-3-3 cu 1 sau 2 mijlocasi defensive, alte echipe au jucat preponderant 4-2-3-1. FOARTE IMPORTANT:unele echipe au schimbat sistemul in functie de adversar,sau chiar in timpul aceluiasi joc,in functie de rezultat. Aceasta demonstreaza ca se lucreaza tactic de la varste foarte fragede. Toate echipele au avut in staff observatori si videoanalisti, astfel incat jocul adversarelor a fost analizat pana in cele mai mici detalii.

5.Orice antrenor isi doreste sa castige. Dar ,din discutiile avute cu antrenorii, a reiesit ca prioritatea nr 1 pt echipele de junioare (inclusiv cele nationale) este dezvoltarea jucatoarelor. In unele tari (ex:Finlanda exista un plan national de dezvoltare a jucatoarelor). Consider ca este timpul sa ne raliem si noi la acest stil de lucru.

6. Pregatirea fizica este la un nivel net superior fata de editia precedenta a Campionatului European. Ca termen de comparative, o jucatoare de top din Europa alearga intre 9 si 11 km pe meci;un jucator intr-un meci de Champions League alerga 10-14 km pe meci.

Din naceste date rezulta ca diferentele intre jocul masculin si cel feminin scad.

FOARTE IMPORTANT:toate echipele acorda o importanta deosebita exercitiilor pt dezvoltarea si imbunatatirea vitezei, agilitatii, coordonarii, puterii musculare si rezistentei in regim de viteza.La echipele nationale testele fizice sunt déjà un lucru normal;cine are parametrii corespunzatori este convocata,cine nu……. NU !

TRENDURI la nivel European:

-calitatea portarilor a crescut considerabil (inclusiv jocul cu piciorul).

-toata lumea se apara cu 4 fundasi,in linie(fara libero). Jocul aerian mult mai bun dacat in urma cu 1-2 ani.

Echipele de top folosesc foarte bine jocul pe flancuri;si au capacitatea de a schimba jocul de pe o parte pe alta pt a crea situatii de 1v1.

Posesia este mult mai buna; se utilizeaza mult mai putin pasa lunga. Echipele care “stiu sa se apere cu mingea”,adica cele care,in momentul cand au un rezultat favorabil, au capacitatea de a avea o posesie foarte buna(mai ales in jumatatea proprie si folosind si portarul ca om in plus) au un foarte mare avantaj.

Contraatacul este o arma care poate decide meciuri. In final as vrea sa spun ca echipele participante la acest Turneu Final al C.E. U19 nu au jucatoare mai talentate decat jucatoarele noastre.

Diferenta este facuta de modul profesionist al antrenamentelor, respectarea unei strategii de dezvoltare si seriozitatea in pregatire a jucatoarelor (inclusiv antrenamente individuale). Daca reusim sa schimbam ceva in planul mentalitatii avem sanse sa ne luptam cu orice echipa din Europa.

Mirel Albon
Antrenor al loturilor Nationale ale Romaniei

Marian Mihail
Director Tehnic FRF