Echipa feminină de fotbal ASA Târgu Mureș a reușit, după triumful din finala Cupei României de la Hunedoara, să întrerupă hegemonia Olimpiei Cluj. Timp de șase ani, ASA Târgu Mureș a privit fără să poată facă ceva la succesele pe bandă rulantă ale rivalelor din Cluj, care au strâns în această perioadă șase titluri și cinci Cupe ale României. Ultimul succes al grupării din Târgu Mureș fusese, până la finala de acum două zile, eventul din 2010.

Deși pornea cu șansa a doua în finala găzduită de bătrânul Stadion “Corvinul” din Hunedoara, ASA Târgu Mureș a reușit să învingă (scor 2-1) o echipă, Olimpia Cluj, care tocmai sărbătorise un nou titlu în Superligă. “Inima, determinarea și dorința au constituit tactica noastră. Mi-am dat seama că, într-o asemenea partidă, orice altă tactică e falimentară. Tocmai de aceea, victoria de la Hunedoara e a fetelor, nu a mea”, a declarat Carol Secheș (foto), antrenorul echipei ASA Târgu Mureș, cel care anul acesta va împlini zece ani de când se ocupă de echipă.

"Am simțit că putem învinge”

Din formația care cucerea eventul (Cupa și campionatul) în urmă cu șase ani, la finala de la Hunedoara au fost prezente pe teren cinci jucătoare. Bianca Sandu, Lucia Meleacă, Csilla Sarosi, Ana Maria Gorea și Alice Roca sunt supraviețuitoarele acelui succes al ASA-ului din 2010.

“Acest trofeu înseamnă pentru noi o gură de oxigen. E o victorie de moral, venită într-un moment în care nu mai credeam că putem învinge vreodată Olimpia Cluj. Dar, ca niciodată, de data asta am simțit că putem învinge. Am simțit asta și la fete, care au jucat cu o dârzenie incredibilă. Rar mi-a fost dat să văd o echipă suferind atât de mult pentru un succes. Și nu mă refer acum doar la meciul de la Hunedoara, ci la întreg sezonul, unul în care a trebuit să învingem o mulțime de greutăți, legate în primul rând de accidentări, de plecări ale unor jucătoare”, a spus Carol Secheș.

Biljana, fata din Prokuplje

La finalul meciului cu Olimpia Cluj, multe dintre jucătoarele de la ASA Târgu Mureș au izbucnit în plâns. Plângeau însă de bucurie. “Poate și eu am greșit în toți acești ultimi șase ani. Le-am transmis de multe ori fetelor nesiguranța mea”, a punctat Secheș.

Una dintre cele mai bune jucătoare ale echipei ASA Târgu Mureș în finala Cupei României de la Hunedoara a fost “decarul” Biljana Bradici (foto). În vârstă de 25 de ani, Biljana e din Prokuplje, un orășel din sudul Serbiei. A venit la Târgu Mureș în iarnă și a suprins pe toată lumea în primul rând cu dârzenia ei. “Biljana e de o calitate extraordinară. Și ca om și ca jucătoare. La remiza din campionat cu Olimpia Cluj s-a accidentat și n-am mai lăsat-o să joace în repriza a doua. A plâns. Voia să joace așa, accidentată. A sunat acasă, la Prokuplje, iar mama sa a certat-o spunându-i că nu trebuia să-și lase echipa la greu. O ducem săptămâna viitoare acasă, în Serbia, de unde sper să ne întoarcem cu promisiunea că va juca la ASA și sezonul viitor”, a povestit Carol Secheș.

Albania – România, meci privit cu optimism

Pentru câteva jucătoare de la ASA Târgu Mureș urmează meciul naționalei României contra Albaniei, din deplasare, în 2 iunie, partidă contând pentru preliminariile Campionatului European de fotbal de anul viitor din Olanda. Îmbucurător e faptul că toate sunt în formă, în special portărița Andreea Părăluța, desemnată anul trecut cea mai bună jucătoare din România, titular în prima reprezentativă, care la Hunedoara a făcut o partidă mare.

Până atunci însă, sâmbătă, de la ora 11.00, pe terenul central al Bazei Trans-Sil, acolo unde joacă prim-divizionara de băieți ASA Târgu Mureș, cele două finaliste ale Cupei României de la Hunedoara se vor întâlni din nou, într-o “restanță” a returului Superligii. Partida ASA – Olimpia Cluj va fi cea care va încheia un sezon foarte bun pentru fotbalul feminin românesc, un sezon în care Olimpia Cluj “a evadat”, premieră pentru o echipă românească, din grupele preliminare al UEFA Chmapions League în variantă feminină, ajungând în faza eliminatorie. În plus, naționala pregătită de Mirel Albon a adunat destule puncte pentru a spera tot la o premieră, calificarea la Campionatul European, care ar putea fi bifată la toamnă.