Echipa feminină de fotbal Heniu Prundu Bârgăului a încheiat pe podium, locul trei, ultima ediție de campionat, gruparea bistrițeană egalând astfel performanța din sezonul 2014-2015. 

Prezența în play-off, alături de „U” Olimpia Cluj și Fortuna Becicherecu Mic, a fost reușită în ultima etapă, după ce, la un moment dat, părea o misiune imposibilă.

De șase ani pe banca tehnică a echipei din Prundu Bârgăului, antrenorul principal Călin Svoboda e cel de numele căruia se leagă cele mai importante performanțe ale echipei Heniu, două prezențe pe podiumul Ligii I și o prezență în finala Cupei României, anul trecut.

Apropiații susțin că dincolo de pasiunea extremă pentru fotbal ce îl caracterizează, Călin Svoboda e un foarte bun motivator. În finalul sezonului trecut, când puțin îi mai dădeau șanse echipei bistrițene de a prinde un loc în play-off, Svoboda a schimbat inclusiv discursul din vestiar, iar atitudinea elevelor sale s-a schimbat radical.

„Nimeni nu ne mai dădea vreo șansă”

Domnule Călin Svoboda, cum a fost sezonul trecut?
– A fost un sezon foarte greu. În primul rând din punct de vedere al organizării lotului. În iarnă au fost efectuate multe schimbări la nivelul lotului, iar asta s-a simțit. Lipsa de omogenitate a fost însă compensată cu dorința de afirmare a fetelor.

Se spune că sunteți un bun motivator!
– Îmi place să vorbesc mult cu jucătoarele și încerc să schimb discursul în funcție de starea lor, de obiectivele echipei, de rezultatul unui meci, de multe. Așa s-a întâmplat și în finalul sezonului regular, când, cu cinci etape înainte de final, am pierdut la București. Nimeni, sau aproape nimeni, nu ne mai dădea vreo șansă de a prinde play-off-ul. Am stat de vorbă cu fetele, le-am spus că am mare încredere în ele, că vom prinde play-off-ul. Ce a urmat? Cinci meciuri fără înfrângere, cu victorie în fața echipei Fortuna Becicherecu Mic, neînvinsă la ora meciului cu noi! E adevărat, ne-a ajutat și victoria Galațiului în fața celor de la Vasas, dar nimeni nu ne poate lua meritele. Se pune mult suflet la noi, la Heniu Prundu Bârgăului, se muncește enorm, iar toate acestea compensează bugetul sau alte avantaje pe care adversarele le au.

Ce urmează în această vară?
– Ne pregătim în primul rând să demarăm pregătirile. Fetele au avut un program pentru vacanță, pe care sunt sigur că l-au respectat. Am adus două jucătoare, Alexandra Hornea, jucătoare cu experiență, deși are doar 23 de ani, și Danielei Mardari. Au plecat trei fete, Papp Szidònia, Adina Rognean și Simona Căldare. Urmează să mai aducem cel puțin cinci fete noi la echipă.

Care sunt obiectivele pentru sezonul viitor?
– Vrem să construim o echipă competitivă, care să se bată pentru primele patru locuri. Mai jos nu se poate, ar însemna regres. În Cupa României vrem să mergem cât mai departe. Avem condiții bune, oameni inimoși lângă echipă, trebuie să reușim să ne îndeplinim obiectivele. Vrem să continuăm cu echipa U15, cea care a participat și anul trecut la categoria sa de vârstă. Și mai avem un obiectiv, acela de a deschide o filială a echipei Heniu la Bistrița, pentru fetele din acest oraș care vor să joace fotbal. Naveta Bistrița Prundu Bârgăului le descurajează pe fete.

Cum comentați deciziile Comitetului Executiv al FRF cu privire la fotbalul feminin?
– E o decizie foarte importantă pentru viitorul fotbalului feminin din România. Cred că prin luarea acestei decizii, dezvoltarea fotbalului feminin în România va prinde viteză.