Atletic Olimpia Gherla se află în fața debutului în Liga 2 Feminin, competiție care va începe pe 12 septembrie.

Formația clujeană a fost repartizată în Seria 2, iar partida din prima etapă o va disputa pe teren propriu, urmând să primească vizita echipei Dream Team București, duminică, de la ora 11:00.

Cu șapte victorii și o singură înfrângere în sezonul trecut din Liga 3 Feminin, Atletic Olimpia Gherla a încheiat pe primul loc în Seria 2, cu un avans de trei puncte în fața echipei ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura, obținând promovarea în eșalonul secund al fotbalului feminin românesc.

Atletic Olimpia Gherla a avut șase victorii consecutive înainte de înfrângerea suferită pe terenul celor de la ACS Academia Măgura, scor 0-5, în penultima etapă a campionatului (23 mai). Echipa condusă de Iulia Mera și Alexandra Iușan a înscris în sezonul trecut 34 de goluri și a primit doar zece, având a doua cea mai bună apărare din Seria 2 a Ligii 3 Feminin.

Lotul echipei Atletic Olimpia Gherla în sezonul 2020-2021:

Portari: Bal Florina, Kantor Teodora
Fundași: Mera Iulia (3 goluri), Morari Alexandra, Suorășan Amalia (1 cupă), Pop Ana Maria, Turbuțan Damaris, Sava Diana
Mijlocași: Rus Denisa, Covaciu Emanuela, Ciorvaș Andreea(1), Florean Raluca (1 cupă)
Atacanți: Iușan Alexandra (12), Manciu Andrada (3), Mureșan Maria (10), Rus Irinuca (1), Papp Alexandra

Din cele 34 de goluri, 3 au fost cele din jocul câștigat la masa verde, iar unul a fost autogol.

Iulia Mera, Alexandra Iușan, Emanuela Covaciu și Florina Bal au povestit, pentru FRF, cum a fost drumul către Liga 2 Feminin și ce reprezintă această performanță pentru echipă, ținând cont că promovarea nu era un obiectiv la începutul sezonului.

INTERVIU Iulia Mera

Sezonul 2020-2021 a fost unul încărcat pentru Iulia Mera. A ajuns la Atletic Olimpia Gherla la finalul lunii ianuarie, reușind într-un timp foarte scurt să contribuie la promovarea echipei atât în calitate de antrenoare, cât și în calitate de jucătoare. Iulia evoluează ca fundaș și a marcat trei goluri în ediția trecută a Ligii 3 Feminin, oferind totodată mai multe pase de gol.

Am traversat un an dificil din cauza pandemiei, dar echipa ta a avut un sezon foarte bun, reușind promovarea în Liga 2. Cum ați reușit să vă mobilizați și să depășiți această perioadă?
Oficial sunt la Atletic Olimpia Gherla doar din 31 ianuarie 2021 cu ocazia unui mini-turneu organizat la Câmpia Turzii. Până atunci, fetele se adunau la fotbal o dată – de două ori pe săptămână. Nu ne-a fost deloc greu să mobilizăm fetele, având în vedere că am venit cu antrenamente noi, iar ele au început să devină curioase de ce o să facem la următorul antrenament.

Ați fost în fruntea clasamentului de la începutul campionatului și până la final. Ați avut vreo emoție în privința promovării?
De la bun început, obiectivul nostru nu a fost promovarea. Am luat toată competiția pas cu pas. Da, eu am avut emoții că nu vom promova după meciul de acasă cu Cisnădie. Am pierdut pe teren, dar am câștigat în urma unei contestații. După cele trei puncte câștigate, nu am mai avut nicio emoție că vom rata promovarea.

Ce înseamnă această promovare pentru voi?
Prima promovare a echipei, punctul de plecare în planurile pe care le avem pe viitor.

Ați avut 7 victorii și o singură înfrângere. Cum ai descrie parcursul echipei în sezonul trecut?
Începutul campionatului a fost foarte greu, dar am continuat pe un drum ascendent datorită implicării fetelor. Pas cu pas, am început să ne omogenizăm ca echipă.

A fost și primul tău sezon ca antrenoare, la final dovedindu-se unul de succes. Cum te-ai simțit în această postură?
Nu este ușor să fii în postura de antrenoare, dar în final se merită să treci prin toate stările și trăirile. După promovare a fost foarte intens sentimentul de mulțumire și de mândrie că în doar patru luni am reușit să mobilizăm fetele și să le ajutăm în drumul către primul succes major al echipei.

Care sunt așteptările pentru sezonul următor, v-ați fixat un obiectiv? Și cum vezi competiția din Liga 2?
Știm că va fi un sezon dificil, cu siguranță în Liga 2 vor exista adversari mult mai puternici decât cei pe care i-am întâlnit în sezonul precedent. Nu avem un obiectiv anume. Dorim să luăm totul pas cu pas.

Cum decurge pregătirea pentru noul sezon? Cum le vezi pe fete în acest moment?Am reluat antrenamentele la 26 iulie, pe Stadionul din Gherla. Fetele sunt foarte implicate la antrenamente și concentrate spre autodepășire.

În ceea ce te privește pe tine ca jucătoare, mai ales că ești și căpitanul echipei, cum ai descrie evoluția ta în sezonul precedent?
Cu siguranță nu mai sunt în aceeași formă ca acum cinci ani, dar consider că mi-am făcut treaba chiar dacă am avut de îndeplinit mai multe roluri. Sunt printre puținele jucătoare care am jucat numărul maxim de minute însezonul trecut, nu am stat pe bancă în postura de antrenoare deloc. Consider că unele greșeli le-am făcut din cauză că eram mai atentă la jocul fetelor decât la al meu. Prioritatea mea este să ajut fetele să crească în joc, ele sunt viitorul.

Ce planuri ai în viitorul apropiat atât în ceea ce privește cariera de jucătoare, cât și cea de antrenoare?
Chiar dacă am doar 24 de ani, cariera de jucătoare a ajuns spre final. Vreau să mă axez mai mult pe cariera de antrenoare, să obțin „Carnetul de antrenor” și licența necesară pentru a antrena echipa Atletic Olimpia Gherla în mod oficial.

INTERVIU Alexandra Iușan

Cu 12 goluri înscrise, Alexandra Iușan a fost golgheterul echipei Atletic Olimpia Gherla în ediția 2020-2021 al Ligii 3 Feminin. De șapte ori campioană a României (6 titluri cu CFF Clujana și un titlu cu Universitatea Olimpia Cluj), Alexandra s-a aflat în sezonul trecut la prima sa experiență ca antrenoare, făcând parte și din staff-ul tehnic al grupării din Gherla.

Care sunt concluziile tale în ceea ce privește sezonul 2020-2021 atât în calitate de jucătoare, cât și de antrenoare a echipei Atletic Olimpia Gherla?
Pot spune că a fost un sezon diferit, dar nu din cauza pandemiei, ci datorită faptului că am îndeplinit două roluri, de jucătoare, dar și de antrenoare. Important este că la finalul sezonului am promovat chiar dacă nu acesta era obiectivul nostru, având în vedere că nu cunoșteam echipa.

Golgheterul echipei și prima experiență ca antrenoare

Ai fost golgheterul echipei, cu 12 goluri, și în același timp te-ai aflat la primul tău sezon ca antrenoare. Cum e să fii și jucătoare, și antrenoare? Și cum ai reușit să îți împarți responsabilitățile?
Într-adevăr am fost golgheterul echipei, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul coechipierelor. În calitate de jucătoare, pot spune că am simțit o oarecare presiune pe umerii mei datorită experienței acumulate în trecut. Să îndeplinesc rolul de antrenoare a fost ceva nou pentru mine, dar nu am simțit o greutate în sensul acesta pentru că nu am fost singură.

Ce înseamnă această promovare pentru tine în primul rând ca antrenoare, pentru că ești la prima ta experiență în această postură?
Cred că a fost cea mai muncită promovare din carieră având în vedere că am contribuit atât din teren, cât și dinafara lui. A fost ceva special să promovez cu echipa orașului în care m-am născut și am copilărit, și pe stadionul pe care am făcut cunoștință cu fotbalul.

Tu ai o bogată experiență în fotbal. Ce așteptări ai de la sezonul următor și ce le transmiți fetelor astfel încât să fie pregătite din punct de vedere mental pentru competiția din eșalonul secund?
Sezonul următor îmi doresc ca echipa să progreseze mai mult din toate punctele de vedere, precum și menținerea în eșalonul secund. Având în vedere că pentru noi este mai importantă dezvoltarea fetelor pe latura umană, ceea ce vreau să le transmit colegelor este să se bucure de fotbal și să joace cu plăcere.

Care ar fi principalele aspecte pozitive pe care le-ai remarcat la echipa ta în sezonul precedent?
Principalele aspecte pe care le-am observat sunt omogenitatea, munca în echipă, dorința și sacrificiul.

“Am reușit să formăm și o echipă U13. Viitorul sună bine!”

În această vară ați realizat și o selecție pentru fetele de sub 17 ani. Cum se anunță viitorul la Atletic Olimpia Gherla? Sunt fete în zonă dornice să vină la fotbal?
Sunt fete doritoare, chiar mai mult de atât am reușit formăm o echipă de U13. Viitorul sună bine!

Ce sfat le dai jucătoarelor din echipă înainte de startul competiției din Liga 2?
Sfatul meu pentru fete este să se autodepășească!

Ce planuri ai în viitorul apropiat atât în ceea ce privește cariera de jucătoare, cât și cea de antrenoare?
Am început acest proiect frumos și vreau să continui pe ambele planuri cât de mult posibil!

INTERVIU Emanuela Covaciu

În vârstă de 15 ani, Emanuela Covaciu a ajuns la Atletic Olimpia Gherla imediat după startul sezonului din Liga 3 Feminin, în luna martie. Ea evoluează pe postul de mijlocaș central, iar antrenoarea Iulia Mera o caracterizează ca fiind una dintre cele mai promițătoare tinere jucătoare ale echipei.

Cum ai luat decizia de a te apuca de fotbal? De ce ai ales să practici acest sport?
Am vrut să încep fotbalul încă de acum patru ani, dar parinții mei nu au fost de acord atunci să practic acest sport. Între timp, am făcut diferite sporturi de performanță, printre care și karate. Anul trecut, din cauza pandemiei, nu am mai putut continua la karate. În acele din urmă, la rugămințile președintelui de la club, am ajuns la Atletic Olimpia Gherla. Sunt pasionată de fotbal încă de mică și îmi doresc să ajung cât mai departe cu acest sport.

Când ai ajuns la Atletic Olimpia Gherla și cum a fost toată această perioadă petrecută la echipă?

Am ajuns la Atletic Olimpia Gherla în acest an, la 23 martie. Atunci am avut primul meu antrenament, echipa este foarte unită și m-am simțit ca în familie de la primul antrenament.

Care a fost primul tău meci în care ai jucat pentru Atletic Olimpia Gherla? Cum ai fost, ai avut emoții?

Primul meu meci a fost împotriva echipei ACS Fotbal Feminin Baia Mare, pe 18 Aprilie, când am intrat titulară. Nu am avut emoții, am încercat să dau totul, să am încredere în mine, m-a ajutat și echipa foarte mult.

Când ai ajuns la Atletic Olimpia Gherla te gândeai că la finalul sezonului veți reuși promovarea?

Când am ajuns la echipă nu știam cum va fi, dar după primul meci alături de fete am fost sigură ca vom promova.

Care au fost cele mai frumoase momente ale sezonului pentru tine?

Au fost multe momente frumoase. Pentru mine, cele mai frumoase momente au fost când am reusit a doua victorie împotriva echipei ACS Viitorul Arad. A fost un meci în care am lucrat ca o familie și am reușit să învingem. De asemenea, cel mai frumos meci a fost cel care ne-a adus promovarea, cel împotriva echipei ACS Fotbal Feminin Baia Mare.

Care este cel mai prețios sfat pe care l-ai primit de la colegele din echipă?

Cel mai prețios sfat pe care l-am primit a fost “Indiferent cât o să gresești, concentrează-te, ai încredere în tine, muncește și rezultatele vor veni!” Cu siguranță acest sfat mă va ambiționa mereu.

“Sunt sigură că vom reuși să avem o prestatie frumoasă și în Liga 2”

Ce așteptări ai de la următorul sezon? Ai emoții privind competiția din Liga 2?
Sunt optimistă și sunt sigură că o să reușim să avem o prestatie frumoasă și în Liga 2. Nu am emoții în ceea ce privește campionatul, am încredere în mine și în echipă că o să dăm tot ce avem mai bun.

Care sunt planurile tale pe termen lung în fotbal?
Îmi doresc să ajung la echipa națională a României și poate să reușesc peste câțiva ani să joc la o echipă mare din străinătate. Îmi doresc o carieră în fotbal.

Ai vreun jucător/jucătoare de fotbal care te inspiră sau pe care îl/o admiri? Ce îți place cel mai mult la acel jucător/jucătoare?
Nu pot spune că am o jucătoare anume care mă inspiră, sunt mai multe. Încerc să iau câte puțin de la toate, dar dacă ar fi să aleg, Oana Negrea este o jucătoare de la care am foarte multe de învățat.

INTERVIU Florina Bal

Florina Bal (19 ani) apără buturile grupării Atletic Olimpia Gherla, în sezonul trecut fiind titulară în toate meciurile echipei. De menționat că în ediția precedentă din Liga 3 Feminin, Atletic Olimpia Gherla a avut doar zece goluri primite. Pe lângă sezonul excelent avut pe plan sportiv, Florina Bal s-a bucurat de reușite și pe plan personal. A absolvit în această vară liceul și a fost admisă la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

La ce vârstă ai început să joci fotbal? Care a fost prima ta echipă și de când joci la Atletic Olimpia Gherla?
Am început să joc fotbal la vârsta de 15 ani. Prima echipă a fost și cea actuală, respectiv Atletic Olimpia Gherla, la care îmi desfășor activitatea de 4 ani.

De ce ai ales să practici acest sport? Te-a îndrumat cineva către fotbal?
Fotbalul a fost un sport care mi-a tras atenția de mică. Jucam fotbal cu prietenii de la bloc. Familia m-a susținut să practic acest sport odată cu apariția lui în Gherla, însă nu am fost îndrumată strict spre acest sport. Doar faptul că s-a înființat echipa feminină în Gherla i-a determinat să îmi sugereze asta, cunoscând interesul meu pentru acest sport.

Care crezi că sunt provocările postului tău? Care crezi că ar trebui să fie principalele calități ale unui portar?
Provocările postului de portar cred că sunt legate mai mult de tăria psihică decât de predispoziția sportivă. Ai nevoie de răbdare, calmitate, concentrare, reflex. Principalele calități ale unui portar ar trebui sa fie însușiri legate de tăria de caracter: să fie puternic psihic, să reziste la stres și la presiunea care vine odată cu responsabilitatea pe care postul ți-o oferă.

Cum ai ales să fii portar și nu alt post?
Consider că toți portarii au o “nebunie” care îi diferențiază de restul echipei. Eu am avut această calitate și asta m-a condus subtil spre acest post. Îmi plăcea satisfacția de a nu lăsa adversarii să dea gol și eram suficient de curajoasă încât durerea fizică pe care o resimțeam uneori să nu conteze.

Ai vreun portar din fotbalul internațional de la care te inspiri? Dacă da, ce îți place cel mai mult la acel portar?
Da. Gianluigi Buffon a fost idolul meu de când am început fotbalul. L-am apreciat tot timpul pentru perseverența și curajul de care a dat dovadă în toți anii din cariera sa.

“Disciplina a avut un rol foarte important în reușirea promovării”

Ce însemnă promovarea în Liga 2 pentru tine?
Înseamnă că orele pe care le-am petrecut pe stadion au adus roadele mult așteptate. Înseamnă că disciplina a avut un rol foarte important în demersul spre această reușită. Promovarea a însemnat multă bucurie, dar și o responsabilitate pe care echipa mea sunt sigură ca și-o poate asuma pe viitor.

Ai emoții pentru noul sezon? Cum te pregătești?
Am emoții în ceea ce privește elementul de noutate – echipe noi, provocări noi. Mă pregătesc cu aceeași determinare și ambiție cu care am făcut-o tot timpul, însă într-un ritm mult mai dens și alert.

Care au fost cele mai frumoase momente ale sezonului pentru tine?
Prima victorie din campionat mi-a redat din nou bucuria sentimentului de câștig și a fost un moment decisiv în decursul sezonului, după părerea mea. Bineînțeles, premierea de la finalul sezonului a fost un moment excepțional, atât pentru ca mi-am demonstrat că munca aduce împlinire, cât și pentru că acel moment a închegat spiritul de echipă. M-a mai bucurat mult prezenta și susținerea tatălui meu la toate meciurile jucate acasă.

Care sunt planurile tale pe termen lung în fotbal?
Bineînțeles că o să continui să joc fotbal atât timp cât viata personală îmi va permite. Acum mă aflu în momentul în care trebuie să îmi aleg viitoarea meserie și sper ca aceasta sa îmi permită să îmi continui activitatea sportivă. Pe termen lung, sunt pregătită să fac orice sacrificiu e nevoie astfel încât echipa mea să aibă doar de câștigat, iar odată cu ea și visul meu de a fi un portar bun să se împlinească.