Naționala feminină de fotbal a României se află de la începutul acestei săptămâni la Timișoara, într-un cantonament ce se va încheia cu un meci de verificare împotriva selecționatei similare a Serbiei.

Meciul este programat luni, 17 iunie, de la ora 18.00, la Stara Pazova, una dintre bazele de antrenament ale federației de la Belgrad, și va putea fi urmărit în direct pe site-ul frf.ro.

Dacă acest cantonament nu va fi ultimul până la debutul în preliminariile pentru EURO 2021, confruntarea cu Serbia de la Stara Pazova va fi ultimul joc înainte confruntării cu Belgia, din 8 octombrie, de pe teren propriu.

Selecționerul Mirel Albon are la dispoziție un lot din care fac parte jucătoare ce au dus greul ultimelor campanii de calificare, dar și multe fete noi. Andreea Părăluță face parte din prima categorie, deși nu are decât 24 de ani!

Portarul echipei spaniole Levante UD spune că se simte în formă, că are încredere în colegele sale și că România poate ajunge la EURO 2021.

„Am încheiat un sezon bun pentru mine”

Andreea, cum e în cantonamentul naționalei?
– Foarte, foarte cald! Nici în Spania nu era așa de cald ca aici la Timișoara! Ne descurcăm însă, nu ne plângem!

Cum te simți?
– Foarte bine. Am încheiat un sezon bun pentru mine, pentru echipa mea de club, Levante, sunt mulțumită. Am avut zece zile de vacanță, pe care le-am petrecut acasă, alături de familie.

Levante a terminat pe locul 3 în Primera.
– Da, am încheiat sezonul după Atlético Madrid, fost mea echipă, și Barcelona, cele două mari forțe din fotbalul spaniol.

„Transferul la Levante a fost un pas înainte

A fost inspirată plecarea de la Atlético?
– Cred că da. Și când spun asta mă gândesc la faptul că am apărat în aproape toate meciurile. Am lipsit doar atunci când am fost accidentată, cu umărul, la începutul anului. Sunt 25 de meciuri doar în campionat în care am apărat. Chiar dacă am plecat de la echipa campioană, care a luat din nou titlul, consider transferul la Levante un pas înainte, iar argumentele tocmai ce le-am amintit.

Barcelona a jucat acum câteva săptămâni finala UEFA Champions League! Cum e campionatul Spaniei?
– Așa este. Barcelona a jucat finala, devenind prima echipă spaniolă care a ajuns în ultimul act al acestei puternice competiții care este Liga Campionilor. Primera División e un campionat puternic, din ce în ce mai puternic, de care sponsorii sunt tot mai interesați, un campionat care se bucură de o atenție deosebită din partea presei, a federației. Și totul începe încă de la junioare. Spania are echipe naționale, de toate vârstele, care au devenit deja prezențe obișnuite în fazele finale ale marilor competiții.

Cum le-ai regăsit pe fetele de la națională?
– Cu mult chef! Chef de fotbal, firește! Mai ales pe cele care evoluează în campionatul intern și care abia au încheiat sezonul.

Cum vezi această acțiune a echipei naționale?
– E o acțiune de care aveam nevoie. Era necesar să ne reîntâlnim, pentru a mai pune la punct unele detalii, pentru a lucra împreună, pentru că preliminariile bat la ușă! Faptul că meciul contra Serbiei e ultimul până la debutul în viitoarea campanie de calificare îi dă o importanță deosebită.

„Eu sunt foarte optimistă”

E naționala României mai puternică?
– În actuala formulă se regăsesc multe dintre fetele care joacă împreună de ani bun, dar și fete noi, talentate, dornice de afirmare. Toată lumea consideră că baza primei reprezentative o constituim tot noi, fetele mai vechi. Avem o echipă puternică.

Poate naționala României să ajungă la turneul final al Campionatului European?
– Sunt convinsă că poate. Spuneam că avem o echipă puternică. Toate fetele își doresc să ajungă la EURO 2021. Trebuie să pregătim cu atenție toate meciurile. E foarte important cum vom debuta, un succes în primul meci ar fi extraordinar pentru restul campaniei. Trebuie, așadar, să începem bine. Eu sunt foarte optimistă. Și fetele sunt la fel, pentru că avem aceleași gânduri, aceleași țeluri.

 

Articol de Adi Dobre