© FOTO: Ciprian Petcut/SPORT PICTURES

Echipa feminină de fotbal „U” Olimpia Cluj a cucerit în weekend-ul trecut Cupa României, performanță venită la doar două săptămâni după triumful în Liga 1. A fost al șaptelea event din istoria grupării de pe Someș, după cele reușite în 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15 și 2016–17.

„A fost un an perfect”, spune Alin Cioban, președintele de la „U” Olimpia Cluj, arhitectul echipei care domină fotbalul feminin românesc de mai bine de un deceniu. Alin Cioban a mărturisit că începând chiar din această săptămână va demara preparativele pentru noul sezon, în care „U” Olimpia Cluj va reprezenta din nou fotbalul românesc în UEFA Women’s Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din lume.

„Am avut un singur rezultat de egalitate”

– Domnule Alin Cioban, felicitări pentru event! A fost cea mai grea finală de Cupa României de până acum?

– Mulțumim! În ciuda faptului că finala din acest an a fost una disputată, decisă de un gol marcat de fetele noastre în prelungiri, vă spun sincer că am avut finale mai grele. Mă gândesc la disputele cu ASA Târgu Mureș, o echipă cu jucătoare de echipă națională și care a și câștigat trofeul în 2016. Rezultatele din campionat cu Heniu Prundu Bârgăului mi-au dat încredere că totul va fi bine în această finală de la Arad. Mă bucur însă că a fost fost un meci foarte bun, care a făcut o reclamă poztivă fotbalului feminin din România. Faptul că a fost televizat a contat foarte mult.

– S-au mai schimbat lucrurile față de anii de care ați amintit, anii duelurilor cu ASA Târgu Mureș?

– Cu siguranță. Atunci aveam prima echipă și atât. Acum „U” Olimpia Cluj are o altă strategie. Avem o  Academie de Fotbal foarte bine dezvoltată, o echipă de senioare în care jucătoarele tinere și-au câștigat locul. Nu a fost însă ușor. Antrenorii Iulian Szekely și Daniel Sima au un merit mare în procesul de integrare a celor mai tinere jucătoare.

– În ciuda acestui „mix”, „U” Olimpia a dominat competițiile interne!

– Am avut un singur rezultat de egalitate în întreg sezonul de Liga 1, 0-0 la Galați. Nu avem scuze pentru acel egal. Să nu uităm însă că Universitatea Galați a dat o replică bună de fiecare dată când ne-am întâlnit.

– Care a fost cea mai bună generație a Clujului?!

– Greu de spus! Și această generație e una foarte bună, o dovedesc rezultatele. Poate acea generație cu Andreea Corduneanu, Cosmina Dușa, Raluca Sârghe, Alexandra Lunca, dar și alte fete, a fost cea mai bună. Să nu uităm că la Olimpia au jucat unguroaicele Fanny Vágó și Anita Pinczi, jucătoare de mare valoare, jucătoare de echipă națională. Schimbarea la „U” Olimpia Cluj față de anii precedenți e una foarte mare.

“Ne dorim să continuăm investiția în junioare”

– Care sunt obiectivele Clujului?

– În primul rând dorim să continuăm investiția în junioare. Să nu uităm însă că la „U” Olimpia junioarele provin din toată țara. Doar echipa U15 e formată din jucătoare din Cluj. E nevoie însă de investiții la nivel național. Ne uităm peste graniță, în Ungaria, și constatăm că acolo lucrurile se mișcă într-o direcție bună, guvernul investind foarte mult în sport, inclusiv în fotbalul feminin. Și, apropo de Ungaria, înainte ne permiteam să aducem jucătoare din campionatul maghiar și pomeneam de Fanny Vágó și Anita Pinczi, acum căpitani de echipă la Ferencváros, respectiv la MTK Budapesta. Acum ne-ar fi imposibil să le aducem, pentru că nu le-am putea asigura salariile pe care le au în Ungaria!

– Alt obiectiv?

– Să aducem jucătoare străine consacrate și să formăm o echipă competitivă cu care să atacăm fazele superioare ale Ligii Campionilor. Concurența în Liga Campionilor e una din ce în ce mai acerbă. Oricând te poți aștepta ca o echipă să legitimeze o jucătoare din Statele Unite ale Americii sau din alt campionat puternic. Fotbalul feminin s-a dezvoltat în Liga Campionilor la nivelul băieților.

– Cum a fost sezonul 2020-2021?

– Cel mai dificil de când sunt eu în fotbal. Și asta din pricina pandemiei. Am avut al patrulea buget din Liga 1! Paradoxal, a fost unul foarte productiv, iar pentru asta le mulțumesc fetelor, care au ales să se sacrifice pentru echipă.

„Vrem să ne păstrăm lotul actual”

– Cum vedeți sezonul viitor al Ligii 1?

– Mi-aș dori un sezon echilibrat! Cine nu își dorește asta? „U” Olimpia are nevoie de concurență, doar așa poate progresa. Actuala structură a Ligii 1, faptul că multe meciuri au fost transmise pe FRF TV, a reprezentat rețeta perfectă, o rețetă ce a dus la creșterea calității fotbalului feminin. Competiția a fost mult mai echilibrată, ceea ce ne dorim și pentru anul următor.

– Despre adversare?

– Așa cum îi cunosc pe cei de la Heniu Prundu Bârgăului, oamenii sunt foarte ambițioși, echipa bistrițeană va continua ceea ce a construit în acest sezon. Vasas Odorheiu Secuiesc nu se va lăsa! Îi cunoaștem foarte bine și pe cei de acolo, le cunoaștem pasiunea, și, în ciuda rivalității, îi respectăm. La Piroș Security Arad a demarat un proiect serios, cu investiții serioase. Fortuna Becicherecu Mic a fost mereu în ultimii ani acolo sus, așa că e de așteptat să fie un concurent serios și ea.

– Pleacă cineva de la echipă?

– Vrem să ne păstrăm lotul actual, nu vrem să pierdem nicio jucătoare, tocmai de aceea vom demara tratativele cu cele care se află la final de contract chiar din această săptămână.

„Rivalii s-au arătat dispuși să ne ajute cu jucătoare”

– Vă interesează jucătoare din Liga 1?

– Sincer, țintele noastre sunt doar din străinătate. Deocamdată. Aș dori ca ceilalți colegi de competiție să înțeleagă faptul că un drum cât mai lung în Europa este în avantajul tuturor. UEFA urmează să pună în aplicare acea compensație de solidaritate. Asta înseamnă bani pentru întreg fotbalul feminin românesc. Vă mărturisesc faptul că am avut discuții cu câțiva dintre rivali, care s-au arătat dispuși să ne ajute cu jucătoare pentru o prestație cât mai bună în Liga Campionilor în interesul, așa cum am mai spus, al fotbalului românesc. Îmi amintesc cu plăcere cum acum câțiva ani, rivalii de la Târgu Mureș le-au împrumutat la Olimpia pe Maria Gorea și pe Andreea Părăluță pentru meciurile din Liga Campionilor!

– Cum vedeți viitorul fotbalului feminin din România?

– Cred că putem vorbi în termeni optimiști despre viitorul fotbalului feminin din România. Fetele născute în anii 2003, 2004 și 2005 sunt jucătoare de excepție. Am vorbit cu Irina Giurgiu, cu Ion Marin, toți sunt optimiști. Trebuie să le asigurăm fetelor care ajung la 17-18 ani toate condițiile pentru a rămâne în fotbal.

Articol de Adi Dobre