© Gábor István-Gábor

Echipa feminină de fotbal Universitatea Olimpia Cluj va da piept joi, 19 noiembrie, cu formația KSK Lanchkhuti (Georgia), într-o partidă contând pentru turul II preliminar al UEFA Women’s Champions League.

Partida dintre „U” Olimpia Cluj și KSK Lanchkhuti se va disputa de la ora 15.00 pe „Cluj Arena” și va putea fi urmărită în direct pe FRF TV!

Multipla campioană a României are un moral excelent înaintea confruntării din turul II preliminar al celei mai importante competiții intercluburi din lume. Trupa pregătită de Iulian Szekely are un parcurs perfect în campionat (9 victorii din tot atâtea partide și un golaveraj de 40-4), la care se adaugă succesul din turul I preliminar, 2-1 cu Birkirkara FC, campioana Maltei.

Surpriza numită KSK Lanchkhuti

Campioana Georgiei, KSK Lanchkhuti, s-a numărat printre protagonistele primului tur al actualei ediții a Ligii Campionilor. Lanchkhuti a trecut surprinzător de FC Okzhetpes, vicecampioana Kazakhstanului, chiar la ea acasă! Confruntarea a fost una dramatică. Condusă încă din minutul 5, campioana Georgiei a egalat o oră mai târziu, calificarea fiind reușită în prelungiri. Ambele goluri ale echipei KSK Lanchkhuti au fost reușite de Khatia Chkonia, în vârstă de 31 de ani. KSK Lanchkhuti e prima echipă georgiană care se califică în turul II preliminar al Ligii Campionilor.

Alin Cioban, președintele clubului „U” Olimpia Cluj și arhitectul acestei echipe, este optimist înaintea duelului dintre campioanele României și Georgiei. Alin Cioban spune că a sosit momentul ca jucătoarele tinere, crescute de Olimpia, să arate că echipa se poate baza pe serviciile lor la cel mai înalt nivel. În cei zece ani de când joacă în Liga Campionilor, Olimpia Cluj a disputat 38 de meciuri! A contabilizat 21 de victorii, 3 remize și 14 înfrângeri, iar golaverajul e unul pozitiv, 108-77!

„Acesta este al 11-lea sezon al echipei noastre în Liga Campionilor”

– Domnule Cioban, este echipa pregătită pentru un nou test în Liga Campionilor?
– Cel mai important aspect în această perioadă îl reprezintă starea de sănătate a fetelor noastre. Dacă ele sunt bine, dacă trec cu succes testele, atunci suntem fericiți. Dacă depășim această situație, vom face față și exigențelor Ligii Campionilor.

– Mai sunt probleme de lot?
– Ne lipsesc patru jucătoare de bază: Maria Ficzay, Melinda Nagy, Mara Bâtea și Teodora Meluță. Dar, la ce am văzut în această toamnă, la cum se prezintă fetele, la cum sunt de pregătite, suntem convinși că indiferent cine va intra în teren, va face față.

– Olimpia joacă pentru a 11-a oară consecutiv în cea mai importantă competiție intercluburi din lume!
– Acesta este cel de-al 11-le sezon al echipei noastre în Liga Campionilor. Îmi vin și acum în minte primele calificări în faza eliminatorie. În toți acești ani fotbalul s-a schimbat foarte mult, a evoluat. Valoarea echipelor este alta.

„E rândul lor să demonstreze ce pot”

– Mai există echipe mici?
– Echipele mici de altădată au crescut foarte mult. Un exemplu îl constituie ultimul nostru adversar, Birkirkara FC, din Malta. Însă poate cel mai bun exemplu de dezvoltare al fotbalului feminin în ultima vreme îl reprezintă Kazakhstanul. Dacă pentru mulți evoluția fotbalului din Kazakhstan reprezintă o surpriză, pentru mine nu e nimic surprinzător. Am fost de câteva ori acolo și am rămas impresionat de investițiile făcute. Terenuri în aer liber și acoperite, naturale și sintetice, academii, într-un cuvânt profesionalism.

– Cum le simțiți pe fete?
– Echipa este într-o formă foarte bună, iar dovadă stau realizările din campionat. În ultimele zile fetele au trecut cu bine două examene importante, meciurile dificile cu Heniu Prundu Bârgăului și Carmen București.

– Și asta în ciuda faptului că echipa are o medie de vârstă foarte scăzută.
– Așa este. Avem jucătoare foarte tinere. Antonia Bratu are 16 ani, Ioana Bălăceanu și Roxana Mirea au 17 ani. E rândul lor să demonstreze ce pot. Le-am spus chiar zilele acestea că acum e momentul să ajute echipe, nu după ce își vor reveni fetele cu experiență despre care am amintit și care în acest moment sunt indisponibile. Le-am spus că acum e momentul să arate că nu întâmplător fac parte din lotul echipei „U” Olimpia.

– Cum e atmosfera în sânul echipei?
– Ceea ce mă bucură foarte mult, și nu doresc să folosesc un șablon atunci când vorbesc despre acest aspect, îl reprezintă atmosfera de la echipă, una foarte bună. Fetele au creat un grup foarte unit. Poate doar la începutul drumului nostru cu Olimpia, acum mulți ani, atmosfera să fi fost la fel.

– Cine contribuie la această atmosferă?
– Noi toți! Noi, cei din spatele echipei, care le asigurăm fetelor toate condițiile pentru a face performanță. Apoi staff-ul tehnic, Iulian Nicolae Szekely – antrenor principal, Daniel Stelian Sima – director tehnic, Bogdan Grigore Părăvan – preparator fizic și Tiberiu Stranyezky – antrenor secund. Și, nu în ultimul rând, fetele. Eu am dorit întotdeauna să fiu un alt fel de președinte. În sensul că le-am lăsat pe fete să iasă în față, pentru că ele sunt principalii protagoniști.

©Gábor István-Gábor

– Ce au adus în bagaje cele două jucătoare din Statele Unite ale Americii?
– Avem o relație de parteneriat foarte bună peste Ocean. Când avem nevoie de jucătoare, așa cum s-a întâmplat și în această perioadă, am primit imediat întăriri. Jucătoarele din Statele Unite ale Americii aduc în primul rând o mentalitate sănătoasă, o mentalitate de învingător. Vin cu o agresivitate pozitivă și cu o determinare extraordinară. Erin Louise Seppi a confirmat deja și s-a impus ca titulară în poarta echipei noastre. Mijlocașul Brianna Mclean Curtis reprezintă și ea un mare câștig, în ciuda faptului că nu e la parametri ei maximi.

– Acesta e cel mai important câștig al echipei?
– Cel mai important câștig îl reprezintă faptul că cele mici, crescute de clubul nostru, au ajuns deja titulare în echipa națională a României, posturi pentru care au luptat din greu. Mă bucur pentru fetele venite de la Galați, Cristina Cerescu, Maria Stamate, Carmen Marcu, care s-au integrat foarte bine.

– E momentul ca această nouă generație să facă pasul spre marea performanță?
– E momentul ca această echipă să confirme toată încrederea pusă în ea, toată munca depusă de noi toți. Am fost în 15 iunie prima echipă care și-a reluat pregătirile. Acum trebuie să culegem roadele. Eforturile au fost mai mari ca în alți ani, asta și pentru că anul 2020 a fost unul special. Căminele sunt închise, școlile au activitatea afectată. Cu toate acestea, fetele noastre sunt bine și se pot concentra pe ceea ce fac. Au tot confortul necesar pentru marea performanță.

Articol de Adi Dobre