Pe 4 iunie 1990 echipei națională feminină disputa primul meci din istorie, amical cu selecționata olimpică a Italiei. În aceste zile sărbătorim împreună aniversarea, cu o serie de materiale dedicate celor mai mici tricolore, U17 și U19.

Ieri am descoperit împreună parcursul României U17, cu povești inedite, mărturii ale primei marcatoare din istorie în partide oficiale, confesiunea unei mame de tricolore din prezent și alte repere care configurează povestea celor mai mici fete fotbaliste care joacă pentru tricolor.

DESCOPERĂ AICI PRIMUL EPISOD “30 ANI DE TRICOLORE”

Astăzi, continuăm cu o radiografie a reprezentativei U19, pasul următor al categoriei de vârstă și ultimul din competițiile oficiale până la nivelul senioarelor. Eroinele acestui parcurs, cifrele inedite și un video spectaculos cu cele mai frumoase goluri marcate de junioarele noastre!

OPRITE DE PANDEMIE DIN DRUMUL SPRE EURO…

Campionatul European U19 se desfășoară începând cu ediția 1998, dar reprezentativa noastră a intrat în preliminariile acestei competiții abia începând de la ediția 2004. Formatul calificărilor este cel deja clasic, reprezentat din 2 faze (preliminară + elită), fiecare cu grupe de câte 4 echipe. Parcursul României U19 până în prezent poate fi rezumat astfel:

 • 17 campanii de calificare disputate
 • 8 prezențe la Turul de Elită (faza II a preliminariilor)
 • o calificare la Campionatul European (ediția 2012)

La ediția EURO 2020, reprezentativa noastră pregătită de Florin Bugar (foto în prim-plan) a reușit calificarea la Turul de Elită, dar, din cauza efectelor pandemiei COVID-19, forul continental a decis anularea competiției, atât a acestei faze preliminare, cât și a turneului final ce urma să fie găzduit de Georgia în iulie-august acest an.

Fetele noastre obținuseră performanța după o remiză cu Slovacia, o înfrângere cu Franța și o victorie cu Macedonia de Nord, în grupa găzduită de ultima dintre echipe. Ne-ar fi așteptat, în aprilie, grupa de elită organizată în Olanda, cu țara-gazdă, Scoția și Islanda. Iată lotul cu care România obținuse calificarea:

Portari: Barbara Sandor (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Andreea Pencea (Universitatea Alexandria)

Fundași: Alexandra Tunoaia (Hellas Verona/Italia), Mădălina Tătar (Sport Lisboa e Benfica/Portugalia), Anita Kis (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Otilia Durlă (Universitatea Alexandria), Camelia Daneliuc (Independența Baia Mare), Anna Biro (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Adela Iosif (”U” Olimpia Cluj), Mihaela Purcil (Heniu Prundu Bârgăului)

Mijlocași: Raluca Dragoș (Independența Baia Mare), Larisa Grigore (Fortuna Becicherecu Mic), Cristina Tudorache (Universitatea Alexandria), Claudia Pană (Heniu Prundu Bârgăului), Krisztina Benö (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Szidonia Adorján Erzsébet (Heniu Prundu Bârgăului), Roberta Dimulescu (Luceafărul Filiași)

Atacanți: Melisa Olariu (Piroș Security Arad), Carmen Marcu (Universitatea Galați), Bianca Ienovan (Fortuna Becicherecu Mic)

FATA DE GOL DE LA TURNEUL FINAL

Unica prezență a unei reprezentative feminine la un turneu final continental vine din partea României U19. Este vorba de calificarea la EURO 2012 din Turcia și a fost obținută după o grupă preliminară în care am învins Lituania și Irlanda de Nord, pierzând doar cu gazda, Belgia. Selecționer Mirel Albon, alături de Maria Delicoiu.

Ulterior, în faza de Elită, fetele noastre au învins marea favorită Franța (1-0 prin golul marcat de Herczeg), apoi Islanda (2-0, goluri Herczeg și Vătafu), remizând pentru calificare cu gazdele, Olanda (1-1). Aveam nevoie de un punct în ultima partidă pentru calificare, iar fetele s-au descurcat admirabil, conducând chiar până în minutul 89 prin golul marcat de Lunca!

România a ajuns astfel între cele mai bune 8 echipe ale continentului, încheind competiția după 0-1 cu Danmarca și Portugalia, 1-1 cu Turcia. Autoarea golului nostru la EURO, Mara Bâtea, devenită internațională de senioare (foto), rememorează:

”A fost o experiență unică!  Am fost o echipă unită și greu de învins. Pentru cariera mea, a însemnat o motivație care m-a determinat să muncesc mai mult și mai bine. Sunt mândră de mine și de echipa mea! Acel gol și acele momente de la turneu nu o să le uit, a fost o bucurie imensă, greu de descris în cuvinte! Le doresc și junioarelor de astăzi să aibă parte de tot ce am trăit eu. Sunt fete talentate și muncitoare, dacă mai pun și un pic de ambiție, pot ajunge departe. Îmi doresc să ne depășească!”

TREI DETALII INEDITE DESPRE JUNIOARE

 • 7 selecționeri all-time. În scurta istorie a reprezentativelor feminine U17 și U19, România a avut 7 selecționeri. Exceptându-i pe cei actuali, este vorba de Gheorghe Staicu, Maria Delicoiu, Adrian Ambrosie, Alina Moraru și Mirel Albon. Ultimul, în prezent selecționer la nivel de senioare, este și singurul care a pregătit atât la nivel U17, cât și U19.
 • Pepinieră tot mai extinsă. În pregătirea Turului de Elită 2020 care s-a anulat din păcate, România U19 a participat în martie la Turneul “Mediterranean Pearl” din Turcia. În lotul convocat de Florin Bugar s-au regăsit jucătoare de la 8 cluburi românești, semn că dezvoltarea fotbalului feminin e o realitate! Iată cluburile: CSM Pașcani, Universitatea Alexandria, Fortuna Becicherecu Mic, Heniu Prundu Bârgăului, Independența Baia Mare, Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, Piroș Security Arad, Universitatea Galați.
 • Talent românesc din Lisabona. Mădălina Tătăr, componentă a României U19 din prezent, a început fotbalul în… Portugalia! Plecată din țară cu familia de la o vârstă fragedă, s-a remarcat în fotbalul lusitan jucând alături de băieți, apoi a fost legitimată de Benfica! Mădălina, originară din Turda, a jucat inclusiv pentru România U17.

CEA MAI BUNĂ MARCATOARE DIN ISTORIA JUNIOARELOR!

Golgheter all-time la nivel de junioare pentru România în partide oficiale, Alexandra Lunca a marcat parcursul României U17 și U19 prin cele 20 de goluri pe care le-a reușit. E vorba de 6 goluri marcate la nivel U17 și nu mai puțin de 14 la nivel U19!

 • Alexandra, te așteptai să marchezi atât când ai debutat pentru România?
 • Marcarea unui număr cât mai mare de goluri a fost un obiectiv personal al meu, recunosc, pe care l-am și atins. Aceste cifre reprezintă o bucurie pentru mine, o realizare văd că încă nedepășită de junioarele din prezent.
 • 2 July 2012; Alexandra Lunca, Romania. UEFA Women’s Under-19 Championship Finals, Group A, Denmark v Romania, Titanic Stadium, Antalya, Turkey. Picture credit: Brian Lawless / SPORTSFILE

  Ce amintiri dragi ai din acea perioadă?

 • Cu siguranță a fost o perioadă frumoasă pentru mine, pentru că am avut antrenori care m-au ajutat să mă dezvolt atât din punct de vedere al jocului meu, cât și personal. A fost o perioadă și cu sacrificii, probabil cel mai greu lucru a fost plecarea de lângă familie, însă știam că voi face ceea ce îmi place cel mai mult, iar acest lucru m-a ajutat să suport despărțirea. Cea mai frumoasă amintire este și va fi întotdeauna calificarea și participarea la Campionatul European U19 din 2012.
 • Care a fost secretul parcursului tău în acei ani?
 • Am dat totul, alături de colegele mele, pentru a atinge acele performanțe, care până la urmă sunt la nivelul întregului fotbal feminin românesc, nu doar la nivel de junioare, fiind singura calificare a unei naționale feminine la un turneu final.
 • Ce sfaturi ai pentru fetele care se afla acum în perioada junioratului?
 • Cel mai important sfat este să fie serioase, să muncească zi de zi pentru a ajunge acolo unde își doresc pentru că talentul nu este de ajuns pentru a atinge performanța!

CELE MAI FRUMOASE GOLURI ALE JUNIOARELOR

Încheiem aventura noastră în trecutul și prezentul fetelor de la naționalele U17 și U19 ale României cu o perspectivă spre performanțele pe care le așteptăm în viitor. Ne bucurăm împreună de cele mai frumoase reușite strânse în acest colaj video, cu speranța că ele vor reprezenta modelul și imboldul pentru noi generații de fete talentate și ambițioase care să scrie istorie pentru România pe terenul de fotbal!

DESCOPERĂ AICI PRIMUL EPISOD “30 ANI DE TRICOLORE”