Echipa națională de fotbal pe plajă a României va încerca în toamna acestui an să bifeze o premieră: calificarea în turneul final din Cupa Mondială. Preliminariile europene ale ediției Bahamas 2017 se vor desfășura între 2 și 11 septembrie, în Italia, la Jesolo, iar în prima fază tricolorii se vor duela cu Portugalia (deținătoarea trofeului), Anglia și Moldova.

Pentru România, va fi cea de-a șaptea prezență într-o campanie de calificare în Cupa Mondială. Până acum, tricolorii au fost de trei ori la o victorie de câștigarea unui bilet care permite accesul în cea mai puternică întrecere din lume: Emiratele Arabe Unite 2009, Italia 2011 și Portugalia 2015 sunt edițiile de care românii s-au aflat cel mai aproape. Iată în continuare parcursul avut de tricolori în preliminariile în care au evoluat:

Brazilia 2007
Preliminariile europene au avut loc în Franța, la Marsilia, iar România, la primul meci oficial din istorie, a pierdut (2-4) cu Ungaria, în turul inaugural. Eșecul cu maghiarii a făcut ca tricolorii să iasă de pe drumul către Brazilia.

Franța 2008
În Spania, la Benidorm, România a fost învinsă în toate partidele pe care le-a jucat în faza grupelor. 3-8 cu Germania, 2-8 cu Spania și 2-6 cu Belarus sunt rezultatele care au făcut ca tricolorii să termine pe ultimul loc al seriei și să rateze calificarea în optimile de finală și, totodată, în turneul final.

Emiratele Arabe Unite 2009
Gazda preliminariilor europene a fost tot Spania, însă, de data aceasta, confruntările au avut loc la Castellon de la Plana. Este turneul în care România a repurtat primul succes într-o campanie de calificare în Cupa Mondială. În faza inaugurală, tricolorii au adunat șase puncte (7-2 cu Cehia, 3-9 cu Spania și 3-2 cu Letonia) și s-au clasat pe locul 2 în grupa din care au făcut parte. A urmat duelul cu Polonia, din ”optimi”, pe care România l-a câștigat cu 4-3, după prelungiri. În sferturile de finală, tricolorii au dat peste Portugalia: echipa medaliată cu bronz la ediția din 2008 s-a impus cu 5-2. Însă înfrângerea cu lusitanii nu i-a eliminat pe români. În semifinalele turneului pentru locul 5, poziție care asigura calificarea în turneul final, tricolorii au pierdut cu 5-7 disputa cu Franța, iar acest eșec a pus capăt drumului către Emiratele Arabe Unite.

Italia 2011
În Italia, la Bibione, România a câștigat toate meciurile pe care le-a disputat în faza grupelor: 8-2 cu Andorra, 5-3 cu Slovacia și 5-3 cu Rusia. Seria succeselor a continuat în optimile de finală, acolo unde tricolorii au învins Estonia cu 6-2. Însă, din nou, ”sferturile” au fost un obstacol de care românii nu au trecut: 3-6 cu Ucraina și prezența în Cupa Mondială a rămas un vis.

Tahiti 2013
Preliminariile s-au mutat în estul Europei. În Rusia, la Moscova, România a început cu o victorie, 5-3 cu Estonia, însă eșecurile din ultimele două etape, 4-7 cu Cehia și 3-4 cu Franța, au făcut ca tricolorii să termine pe locul 3 în grupa din care au făcut parte. Cum nu s-a aflat nici printre cele mai bune patru formații de pe poziția a treia, România a ieșit din preliminarii.

Portugalia 2015
Campania europeană de calificare în cea mai recentă ediție a Cupei Mondiale a avut loc în Italia, la Jesolo. În prima fază, România a câștigat șase puncte (4-2 cu Ungaria, 5-7 cu Austria și 4-2 cu Polonia) și a câștigat grupa din care a făcut parte. În turul secund, tricolorii au învins în primele două etape, 3-3 (2-0 după loviturile pentru departajare) cu Germania și 7-4 cu Grecia, însă au pierdut meciul decisiv, 2-5 cu Rusia. Românii s-au clasat pe locul 2 și au ratat calificarea în turneul final din Portugalia, însă au continuat să joace în preliminarii. Tricolorii au fost învinși (7-9) de Ucraina în semifinalele turneului pentru locul 5, apoi, în meciul pentru locul 7, au bifat un alt eșec, 7-15 cu Ungaria.

PRELIMINARIILE CUPEI MONDIALE – BAHAMAS 2017
Zona UEFA – Turul întâi
Programul Grupei B
Etapa 1 (Vineri, 2 septembrie 2016)
Ora 10:00 Anglia – România
Ora 17:30 Moldova – Portugalia

Etapa a 2-a (Sâmbătă, 3 septembrie 2016)
Ora 12:30 Anglia – Moldova
Ora 17:30 Portugalia – România

Etapa a 3-a (Duminică, 4 septembrie 2016)
Ora 12:30 România – Moldova
Ora 17:30 Portugalia – Anglia

Ora prezentată este ora României. Meciurile se vor disputa pe terenul Lido di Jesolo – Arenile Piazza Brescia, iar intrarea spectatorilor va fi liberă.

Echipele care se vor clasa pe locurile 1 și 2 și cele mai bune două dintre formațiile care se vor clasa pe locul 3 în cele șapte grupe din prima fază se vor califica în turul secund. În faza a doua vor fi alcătuite patru serii din câte patru echipe, iar formațiile care se vor clasa pe locul 1 se vor califica în Cupa Mondială – Bahamas 2017.

Viorel Farcaș, antrenorul-jucător al reprezentativei României, se va baza în turneul de la Jesolo pe următorul lot:
Portari: Ionuț FLOREA, Laurențiu GHEORGHE;
Jucători de câmp: Iulian RĂVOIU, Ionel POSTEUCĂ, Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Bogdan CIOCĂNEL, Marian MĂCIUCĂ, Marian POSTEUCĂ.