Echipa națională a României a fost implicată, în sezonul 2016, în două competiții oficiale: Liga Europeană – 2016 și preliminariile Cupei Mondiale – Bahamas 2017.

Debutul pe plan internațional a avut loc la Xylokastro, acolo unde România s-a duelat cu Grecia într-o ”dublă” amicală. În primul meci, tricolorii au condus cu 5-2, însă gazdele au egalat și s-a intrat in prelungiri. După cele trei minute suplimentare, scorul era tot 5-5, așa că s-a trecut la executarea loviturilor pentru departajare: elevii lui Viorel Farcaș au avut o precizie mai mare decât adversarii și s-au impus cu 3-2. Cel de-al doilea test a avut o desfășurare asemănătoare. A fost 3-3 după 36 de minute, rezultatul nu s-a schimbat în prelungiri și s-a ajuns la loviturile pentru departajare: tricolorii au introdus mingea în poartă de mai multe ori decât grecii și au câștigat cu 2-1.

A urmat o altă ”dublă” amicală, cu Bulgaria, la Kranevo. Prima partidă a rămas în istorie ca fiind cea dintâi întâlnire între cele două formații și s-a încheiat cu un succes cu 8-5 al României. Apoi, profitând de faptul că tricolorii s-au menajat pentru debutul din Liga Europeană, gazdele au reușit să trimită confruntarea în prelungiri (după trei reprize, a fost 4-4). Bulgarii au punctat o dată în cele trei minute și s-au impus cu 5-4.

Aproape de un rezultat bun cu Franța

Primul meci pe care România l-a jucat în Divizia A din Liga Europeană după o pauză de trei ani s-a încheiat cu o înfrângere a elevilor lui Viorel Farcaș. La Sanxenxo, orașul-gazdă al duelurilor din cel de-al doilea turneu preliminar, tricolorii au pierdut cu 2-7 partida cu Spania, o echipă care câștigase toate partidele în primul turneu preliminar.

Românii nu s-au întâlnit cu succesul nici în runda secundă a celui de-al doilea turneu preliminar. Deși au evoluat mai bine decât în partida cu ibericii, iar cu cinci minute înainte de finalul disputei conduceau cu 5-4, tricolorii au fost învinși (5-7) de Ucraina. Formația pregătită de Viorel Farcaș a pierdut și în ultima etapă: 3-4 cu Franța, un meci în care românii au revenit de la 0-4. Fără niciun punct după confruntările de la Sanxenxo, tricolorii ocupau locul 11 în clasamentul general alcătuit pe baza rezultatelor din primele două turnee preliminare. Cel mai important era faptul că, pentru a evita ultima poziție (de pe care se merge în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A), românii depindeau doar de ei: Grecia, cealaltă echipă fără niciun punct, jucase toate cele șase partide din turneele preliminare.

Înainte de a pleca la Siofok, orașul-gazdă al turneului preliminar III, elevii lui Viorel Farcaș au susținut alte două teste de pregătire cu Bulgaria. După o victorie cu 5-2 la Kranevo, tricolorii au câștigat, mai greu, și pe teren propriu. La Mamaia, a fost 4-4 după cele trei reprize, în prelungiri s-a înscris doar o dată și gazdele s-au impus cu 5-4.

Departajare făcută de golaveraj

În primul meci pe care l-a disputat în Ungaria, România s-a duelat cu Portugalia: câștigătoarea Cupei Mondiale din 2015 și a Ligii Europene din 2015 a învins cu 7-0. Formația pregătită de Viorel Farcaș a jucat mai bine în runda secundă, însă tot nu a reușit să obțină vreun punct: 2-7 cu Rusia. De remarcat este faptul că adversarele pe care tricolorii le-au avut în primele două etape câștigaseră opt dintre ultimele nouă ediții ale Ligii Europene.

Pentru a evita ultima poziție din clasamentul Diviziei A, tricolorii aveau și varianta unei înfrângeri la diferență de un gol (cu condiția să înscrie de cel puțin trei ori) în partida cu Belarus, din ultima etapă a turneului de la Siofok. România a condus cu 1-0, a marcat de două ori la 4-1 pentru adversari, însă confruntarea s-a încheiat cu un eșec cu 4-8, rezultat echivalent cu trimiterea elevilor lui Viorel Farcaș în turneul pentru menținerea/promovarea în primul eșalon (fără să strângă vreun punct, tricolorii și grecii au fost departajați de golaveraj: 16-40 pentru români, 14-35 pentru eleni).

Întoarcere în eșalonul secund

Lupta finală pentru evitarea retrogradării în Divizia B s-a dat la Catania. Însă, fără șase dintre jucătorii care au evoluat în turneele preliminare de la Sanxenxo și Siofok, românii nu au reușit să-și îndeplinească obiectivul. În prima rundă, formația pregătită de Viorel Farcaș a pierdut (4-9) cu Ungaria. Apoi, tricolorii s-au duelat cu Estonia, echipă pe care au învins-o, la loviturile pentru departajare, în finala din 2015 a turneului pentru menținerea/promovarea în Divizia A. Și de această dată scorul a fost egal (3-3) după cele trei reprize. Nu s-a marcat niciun gol în prelungiri și s-a ajuns, iarăși, la loviturile pentru departajare: balticii s-au impus cu 3-2. Înfrângerea din cea de-a doua etapă a făcut ca România să nu mai aibă șanse să evite retrogradarea.

Elevii lui Viorel Farcaș au încheiat faza grupelor cu o victorie (9-3) cu Moldova, rezultat care i-a ajutat să se claseze pe ultima treaptă a podiumului în seria din care au făcut parte. A urmat meciul pentru locul 5: 4-8 cu Turcia și tricolorii au terminat turneul de la Catania pe poziția a șasea. După un sezon petrecut în cel mai puternic eșalon al Ligii Europene, România s-a întors în Divizia B.

Cupa Mondială a rămas un vis

Formația pregătită de Viorel Farcaș a încheiat stagiunea 2016 cu participarea în campania de calificare în Cupa Mondială – Bahamas 2017. Partidele din preliminariile europene s-au disputat în Italia, la Jesolo. În prima etapă a Grupei B din turul întâi, tricolorii au condus Anglia cu 4-2 înainte de repriza a treia, însă britanicii au câștigat cu 6-4. Tot în runda inaugurală, Portugalia s-a impus cu 15-0 în confruntarea cu Moldova.

Cel de-al doilea meci a adus un alt eșec pentru români: 0-11 cu lusitanii, un duel în care valoarea campionilor mondiali și-a spus din plin cuvântul. Însă rezultatul din cealaltă partidă a etapei secunde, Anglia – Moldova 0-3, făcea ca formația pregătită de Viorel Farcaș să păstreze șanse să termine seria pe locul 2, poziție care garanta calificarea în faza următoare. În partida din runda a treia, vecinii din est au început tare și, în minutul 10, conduceau cu 2-0. Moldovenii s-au impus cu 7-3 și i-au lăsat pe români pe ultimul loc al seriei, fără nicio șansă de a merge în turul secund. Grupa a fost câștigată de Portugalia, echipă care a învins și Anglia, cu 8-1.

Alcătuită din jucători care practică fotbal pe plajă doar într-o perioadă a anului, după terminarea programului de la locurile de muncă pe care le au, reprezentativa României a bifat încă un sezon în elita Europei.

SEZONUL 2016
Meciurile internaționale
21 iunie 2016 / Xylokastro / Meci amical
GRECIA – ROMÂNIA 5-5 (2-3 după loviturile pentru departajare)
Golurile României: Marian MĂCIUCĂ (trei), Gabriel DOBRE, Adrian TĂNASE

22 iunie 2016 / Xylokastro / Meci amical
GRECIA – ROMÂNIA 3-3 (1-2 după loviturile pentru departajare)
Adrian TĂNASE, Bogdan CIOCĂNEL, Ionuț FLOREA

1 iulie 2016 / Kranevo / Meci amical
BULGARIA – ROMÂNIA 5-8
Marian MĂCIUCĂ (patru), Bogdan CIOCĂNEL (două), Dorel ZAHARIA (două)

2 iulie 2016 / Kranevo / Meci amical
BULGARIA – ROMÂNIA 5-4 (după prelungiri)
Marian MĂCIUCĂ (două), Ionuț FLOREA, Raj CĂRĂULEANU

8 iulie 2016 / Sanxenxo / Liga Europeană – 2016
ROMÂNIA – SPANIA 2-7
Bogdan CIOCĂNEL, Dorel ZAHARIA

9 iulie 2016 / Sanxenxo / Liga Europană – 2016
UCRAINA – ROMÂNIA 7-5
Marian MĂCIUCĂ (trei), Dorel ZAHARIA, Bogdan CIOCĂNEL

10 iulie 2016 / Sanxenxo / Liga Europeană – 2016
FRANȚA – ROMÂNIA 4-3
Ionel POSTEUCĂ, Adrian TĂNASE, Raj CĂRĂULEANU

4 august 2016 / Kranevo / Meci amical
BULGARIA – ROMÂNIA 2-5
Marian MĂCIUCĂ (trei), Bogdan CIOCĂNEL, Raj CĂRĂULEANU

5 august 2016 / Mamaia / Meci amical
ROMÂNIA – BULGARIA 5-4 (după prelungiri)
Marian MĂCIUCĂ (două), Dorel ZAHARIA, Bogdan CIOCĂNEL, Ionel POSTEUCĂ

12 august 2016 / Siofok / Liga Europeană – 2016
ROMÂNIA – PORTUGALIA 0-7

13 august 2016 / Siofok / Liga Europeană – 2016
RUSIA – ROMÂNIA 7-2
Marian MĂCIUCĂ (două)

14 august 2016 / Siofok / Liga Europeană – 2016
BELARUS – ROMÂNIA 8-4
Liviu CROITORU, Bogdan CIOCĂNEL, Iulian RĂVOIU, Marian MĂCIUCĂ

25 august 2016 / Catania / Liga Europeană – 2016
UNGARIA – ROMÂNIA 9-4
Marian MĂCIUCĂ, Emanuel MOLDOVEANU, Bogdan CIOCĂNEL, Ionuț FLOREA

26 august 2016 / Catania / Liga Europeană – 2016
ROMÂNIA – ESTONIA 3-3 (2-3 după loviturile pentru departajare)
Marian MĂCIUCĂ (trei)

27 august 2016 / Catania / Liga Europeană – 2016
ROMÂNIA – MOLDOVA 9-3
Marian MĂCIUCĂ (trei), Adrian TĂNASE (două), Bogdan CIOCĂNEL, Marius JALBĂ, Ionuț FLOREA, Emanuel MOLDOVEANU

28 august 2016 / Catania / Liga Europeană – 2016
ROMÂNIA – TURCIA 4-8
Marian MĂCIUCĂ (trei), Adrian TĂNASE

2 septembrie 2016 / Jesolo / Preliminariile Cupei Mondiale – Bahamas 2017
ANGLIA – ROMÂNIA 6-4
Ionuț FLOREA, Marian MĂCIUCĂ (trei)

3 septembrie 2016 / Jesolo / Preliminariile Cupei Mondiale – Bahamas 2017
PORTUGALIA – ROMÂNIA 11-0

4 septembrie 2016 / Jesolo / Preliminariile Cupei Mondiale – Bahamas 2017
ROMÂNIA – MOLDOVA 3-7
Marian MĂCIUCĂ, Ionel POSTEUCĂ, Iulian RĂVOIU

Bilanț
19 meciuri … 4 victorii … 3 remize … 12 înfrângeri … golaveraj: 73-111

Antrenorul echipei
Viorel FARCAȘ

Golgheterul echipei
Marian MĂCIUCĂ – 34 de goluri