Încheierea sezonului competițional a devenit o prioritate în urma unei măsuri de solidaritate adopate de UEFA. Un grup de lucru va analiza soluțiile pentru actualul sezon de Liga Campionilor și Europa League.

UEFA a anunțat azi amânarea competiției-emblemă între echipe naționale, UEFA EURO 2020, programată inițial în lunile iunie și iulie ale acestui an. Sănătatea tuturor celor implicați în jocul de fotbal reprezintă prioritatea, precum și evitarea situației în care s-ar pune o presiune în plus asupra serviciilor publice din țările organizatoare. Această măsură va permite încheierea tuturor competițiilor interne care, în prezent, sunt suspendate din cauza pandemiei COVID-19.

Toate competițiile și partidele organizate de UEFA (inclusiv amicale) la nivel de club sau echipe naționale, atât masculine, cât și feminine, sunt suspendate până în momentul luării unei noi decizii. Play-off-ul UEFA EURO 2020 și meciurile internaționale amicale programate la finalul lunii martie se vor disputa în fereastra internațională de la începutul lunii iunie, sub rezerva revizuirii situației.

Un grup de lucru format din reprezentanți ai ligilor profesioniste și ai cluburilor va analiza soluțiile disponibile pentru a permite încheierea competițiilor din actualul sezon și punerea în aplicare a deciziilor luate marți.

Deciziile luate de Comitetul Executiv UEFA au venit ca urmare a videoconferinței cu președinții și secretarii generali ai celor 55 de asociații naționale, reprezentanți Asociației Cluburilor Europene, Ligilor Europene și FIFPro Europa pe care președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a convocat-o cu scopul de a găsi un plan de deblocare a programului c ompetițional afectat de răspândirea virusului pe continent.

Anunțând deciziile, Aleksander Čeferin a precizat:

„Ne ocupăm de soarta unui sport pentru care mulți trăiesc și respiră și care a fost oprit de acest adversar invizibil care se mișcă atât de repede. În momente ca acesta, comunitatea fotbalului trebuie să dea dovadă de responsabilitate, unitate, solidaritate și altruism.

Sănătatea fanilor, a membrilor staff-ului, a jucătorilor trebuie să reprezinte prioritatea noastră. Tocmai de aceea, UEFA a propus variante pentru ca sezonul competițional să se încheie în siguranță și sunt mândru de reacția colegilor mei din întreaga Europă. A existat un adevărat spirit de cooperare, cu toții recunoscând faptul că este nevoie de sacrificii pentru a obține cele mai bune rezultate.

A fost important ca UEFA, în calitate de for guvernant al fotbalului european, să conducă acest proces și să suporte cel mai mare sacrificiu. Reprogramarea EURO 2020 are un mare preț, dar vom face tot ce putem mai bine pentru ca finanțarea vitală pentru fotbalul de bază, fotbalul feminin și dezvoltarea jocului de fotbal în toate cele 55 de țări să nu fie afectată. Principiul care ne-a ghidat în asumarea acestei decizii pentru binele fotbalului european, ca un întreg, a fost deasupra profitului.

Fotbalul reprezintă o importantă forță în societate. Gândul de a sărbători un festival paneuropean cu stadioanele goale, cu zone dedicate fanilor pustii, în vreme ce întreg continentul se află în izolare, este unul trist, pe care nu l-am putut accepta la aniversarea de 60 de ani a competiției.

Aș dori să mulțumesc Asociației Cluburilor Europene, Ligilor Europene și FIFPro Europa pentru contribuția și cooperarea lor. De asemenea, doresc să le mulțumesc din toată inima celor 55 de asociații naționale, președinților și secretarilor generali, precum și colegilor din Comitetul Executiv pentru susținerea și deciziile înțelepte. Ultimele detalii vor fi stabilite în următoarele săptămâni, dar principiile de bază au fost  agreate, iar acesta reprezintă un real pas înainte. Am dovedit că suntem lideri responsabili. Am dat dovadă de solidaritate și unitate. O misiune mai presus de profit. Am reușit acest lucru astăzi.

Aș dori să îi mulțumesc și lui Alejandro Dominguez și CONMEBOL, care au fost de acord să reprogrameze Copa America 2020 pentru a respecta recomandările instituțiilor de sănătate publică de a pune în aplicare măsuri extreme și ca urmare a amânării EURO 2020. Acest lucru înseamnă că toate cluburile și ligile din Europa vor avea jucătorii la dispoziție cât mai mult timp. Aceste eforturi comune și, în special, această decizie este apreciată de întreaga comunitate fotbalistică din Europa.

Doresc să mulțumesc FIFA și președintelui Gianni Infantino, care s-a oferit să facă tot ce îi stă în puteri pentru a pune în aplicare noul calendar. În fața acestei situații de criză, fotbalul și-a arătat cea mai frumoasă față, una plină de solidaritate și toleranță.”

UEFA EURO 2020 era programat să se desfășoare în 12 orașe din Europa între 12 iunie și 12 iulie 2020. Datele noi propuse sunt 11 iunie – 11 iulie 2021. UEFA reasigură cumpărătorii de bilete că, în cazul în care nu vor putea participa la turneu în 2021, li se va restitui suma plătită. Pe parcursul următoarei luni, mai multe informații privind rambursarea vor fi comunicate cumpărătorilor prin intermediul emailului și pe euro2020.com/tickets.

Decizii cu privire la datele de disputare a competițiilor UEFA, la nivel de club sau echipe naționale (masculin și feminin) vor fi luate și comunicate în timp util.