Miercuri, 27 ianuarie, a avut loc o întâlnire online a Comitetului UEFA de Coordonare a turneului EURO 2020, forul decizional care gestionează turneul.

Din acest Comitet fac parte mai mulți manageri din conducerea UEFA și oficialități de rang înalt ai federațiilor naționale gazdă. FRF este reprezentată în acest for de Radu Vișan, secretar general. A mai participat ca invitat la ședința de astăzi liderul proiectului de organizare la București, Florin Șari.

În primul rând, s-a reafirmat intenția unanimă de a se organiza turneul în cele 12 țări, conform planului inițial. Pregătirile se vor derula în continuare în acest perimetru, nu se dezvoltă planuri de rezervă.

Principala provocare organizatorică rămâne readucerea spectatorilor în tribunele meciurilor de la EURO 2020. UEFA lucrează separat cu fiecare oraș-gazdă pentru acest lucru, în conformitate cu situația epidemiologică locală și cu legislația națională care privește ținerea sub control a pandemiei. În cadrul consultărilor de astăzi, Radu Vișan a arătat că FRF se concentrează pe un plan de securitate medicală care să permită accesul spectatorilor în Arena Națională, în proporție de 50%.

Toate orașele-gazdă, inclusiv București, au subliniat dificultatea de predicție a evoluției pandemiei și, în consecință, a măsurilor ce vor fi luate de autorități la momentul desfășurării EURO 2020, adică în perioada 11 iunie – 11 iulie a.c. În acest context, Comitetul UEFA de Coordonare al EURO 2020 a decis că este nevoie de mai multă flexibilitate în luarea deciziilor. Astfel, anunțul privind accesul spectatorilor la meciuri și în Fan Zone a fost amânat până în luna aprilie.

Pregătirile la București s-au reluat de luni, 25 ianuarie, prin deschiderea birourilor de la Arena Națională destinate Structurii Locale de Organizare (LOS) București 2020. Săptămâna viitoare este așteptat să se alăture echipei și managerul UEFA care va conduce dispozitivul de la Arena Națională până la încheierea EURO 2020.

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a avut următoarea declarație după deciziile Comitetului UEFA de Coordonare:

„UEFA și-a luat angajamentul de a organiza EURO 2020 în cele 12 orașe, conform planificării inițiale. Euro este competiția de reper pentru naționalele de fotbal din Europa și reprezintă o sursă vitală pentru finanțarea fotbalului de bază și a tuturor activităților de dezvoltare a fotbalului.

Sunt încrezător că situația privind acest virus se va schimba tot mai mult cu cât ne apropiem de data începerii turneului și este important să le oferim orașelor-gazdă și reprezentaților guvernelor cât mai mult timp pentru a crea o imagine și un plan care să reflecte cât mai mult realitatea din lunile iunie-iulie.

Fanii sunt cei care fac din fotbal un fenomen special, cu atât mai mult cu ocazia unui Campionat European. Trebuie să facem tot ce putem pentru a le permite revenirea pe stadioane”.