Academia „U” Cluj Luceafărul a făcut din nou senzaţie în Europa. Cu echipa care a jucat în semifinale la Campionatul Mondial U12 de la New York, din 2017, clujenii au ajuns acum în penultimul act al celui mai puternic turneu amical al primăverii din Europa.

La Turneul Internaţional Mediteranean (MIC) au participat 364 de echipe din întreaga lume la diferite categorii de vârstă, iar grupa 2005 a academiei „U” Cluj Luceafărul s-a întrecut cu alte 63 de formaţii.

Jucătorii pregătiţi de David Stan şi Gigi Vînău au câştigat şase meciuri la rând, trei în faza grupelor şi alte trei în cea eliminatorie. Cu un golaveraj de 18-1, jucătorii români au ajuns în şaisprezecimi, acolo unde le-au dat patru goluri şi japonezilor de la Taguchi. FC Porto a fost numele mare eliminat de „U” Cluj Luceafărul în drumul către semifinale, însă în penultimul act ucrainenii de la Şahtior au fost mult prea puternici.

Este de remarcat că academia clujeană a rezistat în competiţie mai mult decât  reprezentantele unor echipe de tradiţie din Europa. Manchester United, Manchester City, PSV Eindhoven sau FC Barcelona au fost eliminate chiar dacă au ieşit din grupe. „La acest turneu, antrenorii noştri au fost contactaţi de un reprezentant al FC Barcelona, care a dorit să afle, urmărindu-ne în ultimii patru ani, care este secretul nostru. La fiecare turneu important internaţional ajungem în ultimele patru echipe la nivel mondial. Grupa 2008 este invitată în toamnă la un turneu cu circuit închis, alături de cele mai bune 19 academii de fotbal din Spania, printre care Celta Vigo, Espanyol Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid si FC Barcelona”.

”Toate aceste rezultate sunt rodul muncii comune a întregului staff de la Academia “U” Cluj Luceafărul, care se mândreşte cu cei 24 de antrenori de la cele 11 categorii de vârstă şi cei peste 500 de copii înscrişi. Aceste rezultate sunt dovada muncii susţinute a familiei Luceafărul U Cluj, care a dat naştere la şapte campioane naţionale în ultimii cinci ani”, a declarat preşedintele academiei clujene, Marius Stan.

„Mediteranean International Cup” este unul dintre cele mai puternice turnee din lume şi a fost organizat pentru a 18-a oară. Până acum, la competiţia care are loc în apropierea Barcelonei au participat echipe inclusiv din China, Indonezia, Africa sau America de Sud, iar „U” Cluj Luceafărul a intrat direct în istorie la prima prezenţă a unei echipe româneşti.

Rezultate obținute de Academia ”U” Cluj Luceafărul la turneul din Spania

Faza grupelor
„U” Cluj Luceafărul – Sant Feliu (Spania) 8-0
„U” Cluj Luceafărul – CSI (Spania) 8-0
„U” Cluj Luceafărul – FC Honka (Finlanda) 2-1

Şaisprezecimi
„U” Cluj Luceafărul – FA Taguchi (Japonia) 4-1

Optimi
„U” Cluj Luceafărul – UE Llagostera (Spania) 2-0

Sferturi
„U” Cluj Luceafărul – FC Porto (Portugalia) 1-0

Semifinale
„U” Cluj Luceafărul-Şahtior Doneţk (Ucraina) 0-4

Lotul de  jucători:

Portari: Kis Patrik, Menyhart Lorand

Jucători de câmp: Ferenţ Alin, Fărăgău Alex, Nistor Raul, Vînău Andrei, Mureşan Raul, Nistor Darius, Bălan George, Paşca Cristian, Todoran Daniel, Moraru Matei, Kolbasz Septimiu, Crișan Denis, Rațiu Raul.

Antrenori: David Stan şi Gigi Vînău