Fostul fotbalist cu banderola pe braț, în imagine și cu tânărul Dorin Goian coechipier, în fundal, e azi tehnician la juniorii CSM Ceahlăul Piatra Neamț.

Florin Axinia, antrenor al echipei de Juniori B de la CSM Ceahlăul Piatra Neamț, consideră că fiecare dintre copiii aflați aproape de a face pasul către seniorat dă un test imprevizibil, dar care se poate dovedi important.

El este de părere că în aceste zile de pauză competițională impusă de apariția pandemiei cu noul coronavirus se poate vedea care dintre juniorii români sunt sau nu de viitor:

”Acum se vede care dintre juniori sunt de viitor. Nu mă refer doar la cei de la CSM Ceahlăul, ci în general. Știm că trebuie să stea în casă, dar ei trebuie să dovedească faptul că au mentalitatea necesară pentru a deveni fotbaliști buni. Și nu numai fotbaliști, ci oameni pe care să te bazezi. Acum se vede mentalitatea fiecăruia, modul în care privește lucrurile, iar noi, antrenorii, vom avea rezultatele în față la reunirea de peste câteva săptămâni, când vom vedea cum au tratat ei perioada aceasta. Indiferent dacă îi verificăm sau nu dacă și-au făcut programul de antrenament, rămâne de bază psihicul lor, puterea lor mentală de a se menține într-o formă bună din punct de vedere fizic, dar și educația. Până atunci, le urez tuturor să fie sănătoși, să aibă răbdare și să aibă încredere că din punct de vedere fotbalistic nimic nu este pierdut” 

Cum stau jucătorii Ceahlăului

Tehnicianul în vârstă de 46 de ani a precizat că fiecare junior de la CSM Ceahlăul Piatra Neamț a primit program de pregătire încă din martie. Alături de colegii săi, Valentin Avădanei și Daniel Mahu, ține legătura cu jucătorii. Se știe că nici unul nu are probleme medicale și că sunt dornici de a reveni pe teren atât pentru antrenamente, dar mai ales pentru meciuri.

CSM Ceahlăul Piatra Neamț este pe locul 5 după 21 de etape desfășurate în Campionatul Național de Juniori B, Seria A. Obiectivul echipei la care ”principal” este Axinia a fost acela de a termina în primele patru echipe ale seriei având în vedere că mulți dintre componenții acestei formații sunt mai mici de vârstă decât adversarii lor.

La Juniori A, acolo unde Axinia îi este secund lui Valentin Avădanei, echipa pietreană ocupă locul 1 în clasament și are ca obiectiv calificarea la turneul final al întrecerii.

Axinia, de la reper al Ligii 1 la descoperitor de talente

Florin Axinia, în poza din stânga în fața portarului Lefter, înaintea unui meci cu Dinamo, cu Lobonț alături, Stoican și Vlad Munteanu ieșind din tunel! Florin a fost unul dintre pilonii de bază ai FC Ceahlăul Piatra Neamț și în Liga 1 și în Cupa UEFA Intertoto. A mai jucat în carieră un sezon la FC Național București. Cel poreclit ”Butelie” a fost golgheterul acestei formații pentru care a evoluat atât în Liga 2, cât și în primul eșalon. Cel mai bun sezon pentru Axinia a fost 1994-1995, în Divizia A, când a marcat 24 de goluri.

Am pierdut titlul de golgheter în ultimele două etape. Eu aveam 23 de goluri înainte de ultimele două meciuri, iar Gheorghe Craioveanu avea 18. Eu am mai dat un gol, iar el nouă, din care patru cu UTA Arad și cinci cu Electroputere Craiova. Am dat probe în acel an la Borussia Dortmund și la Fortuna Sittard (Olanda), dar, din păcate, nu am făcut pasul spre fotbalul din Vestul Europei”, a precizat Axinia.

Acesta se bucură că din postura de antrenor l-a descoperit pe cel mai tânăr debutant în Liga 1 pentru FC Ceahlăul, Marian Drăghiceanu. Actualul decar al Rapidului în Liga 2 a lucrat de mic copil cu Florin Axinia, la fel ca și Adrian Juncu. Acesta din urmă a semnat cu Universitatea Craiova și face parte în prezent din lotul echipei secunde a grupării oltene, acolo unde antrenat de un alt fost jucător pietrean, Adrian Iencsi.

Încă mai joacă în Liga 4, cu Atomulesei!

Dragostea de fotbal îl ține încă pe teren pe Florin Axinia. La 46 de ani încă joacă pentru Viitorul Podoleni, în Liga 4 Neamț, acolo unde îl are coleg pe Cristian Atomulesei, și el jucător la FC Ceahlăul, la Gloria Bistrița și Dinamo București. Axinia a prins 155 de minute în toamna anului trecut în trei partide, după ce în Liga 5, în sezonul precedent, jucase 1257 de minute în 15 meciuri.

”Îmi place fotbalul și-l practic cu plăcere și acum. La ”județ” trebuie să se joace de plăcere. La noi în Neamț sunt câteva echipe bune și foarte bune pentru acest nivel. Au jucători școliți la nivel de juniori și acest aspect contează. Fotbalul amator trebuie însă să rămână la acest nivel, de ”trei mici și o bere” după meci. Sunt prea mulți implicați cu bani pentru jucători și asta duce la orgolii care nu își au sensul. Cred că lucrurile se vor mai liniști din acest punct de vedere la nivel județean după perioadă asta în care străm în casă”, a completat Florin Axinia.

ARTICOL DE LIVIU MIHALCEA (Neamț)

Foto: Gelu Crăcană (Neamț)