Farmecul fotbalului prinde la orice vârstă. Iar inocența celor mici atunci când aleargă după mingea ce-i ascultă cu greu naște mereu zâmbete. Produce însă mereu aprecieri pentru atitudine, pentru implicare. Ochii piticilor sunt ațintiți la minge, iar urechile aud cu dificultate sfaturile venite de la antrenorii care doresc de la puștii lor să mai atenți, mai concentrați. Dar … mai greu. Fotbalul lor nu este tacticizat, dar are elan și este jucat cu mult suflet.

Talentul înnăscut se vede de la o poștă. Copilul care este tehnic și care ar vrea o minge numai pentru el sare oricui repede în ochi. Așa este la orice întrecere rezervată picilor, așa a fost și la Piatra Neamț la meciurile din faza județeană a Memorialului „Gheorghe Ola” și a Memorialului „Gheorghe Ene”, ediția 2016.

La „Ene” n-au fost decât două echipe: LPS Piatra Neamț – antrenor Gheorghe Bulacu, și CSS Târgu Neamț – antrenor Radu Miron. Au câștigat pietrenii cu 3-0, golurile fiind marcate de Octavian Irimia (’10), Sebastian Smău (’15) și Tudor Anton (’32). Elevii lui Gheorgfhe Bulacu așteaptă acum stabilirea componenței seriei fazei zonale, localitatea gazdă a întrecerii și perioada în care se vor bate pentru un loc la turneu final. Cel mai bun portar al categoriei jucătorilor născuți în 2008 a fost ales Iustin Amariei, iar cel mai bun jucătort a fost desemnat Cătălin Blăgescu, ambii de la LPS Piatra Neamț.

Turneul județean al Memorialului „Gheorghe Ola” a adunat la start patru formații. S-a jucat în sistem eliminatoriu, stabilindu-se însă clasament în urma finalei mici și a celei mari. În semifinala 1 s-a înregistrat cea mai mare diferență de scor într-un joc, LPS Piatra Neamț (antrenor Ciprian Iosub) trecând de Unirea Tămășeni (antrenor Cătălin Dumitriu) cu 13-0. Au marcat Paul Muraru (5, 26, 29, 30), Luca Negrei (7, 37), David Simion (13, 14, 25), Andrei Rudolf (16), Tudor Brotnei (27), Damian Culbece (31), Octavian Costan (35). A doua semifinală a turneului le-a opus pe CSS Târgu Neamț (antrenor Radu Miron) și LPS Roman (antrenor Ionuț Nacu). Romașcanii au fost în avantaj la pauză, 3-2, iar la final scorul înregistrat a fost 5-3. Golurile jocului au fost „semnate” de: LPS Roman – Răzvan Mare (1, 6, 26, 35) și Rareș Zăloagă (7); CSS Târgu Neamț – Daniel Curteanu (5), Laurențiu Băicănescu (5) și Matei Ursache (32).

Finale caracterizate de ambiție

Finala mică a fost între echipele din Tămășeni și Târgu Neamț. “Bronzul” a revenit CSS-ului târgnemțean, care s-a impus cu 5-1, după ce adversarii au deschis scorul prin Emanuel Ciobanu (3). Pentru echipa lui Miron a egalat Mihnea Pavel (8), iar imediat după pauză a marcat Edurad Focșa (21, 24), golurile care au avut darul de a liniăti mult meciul. Până la final a mai înscris Mario Bordea de două ori (30, 40).

Finala turneului județean “Gheorghe Ola” a avut parte de lovituri de departajare. LPS Piatra Neamț a condus la pauză cu 2-1 pe LPS Roman, dar jocul s-a terminat la egalitate, 2-2. Au marcat David Simion (7) și Matei Ilioaia (18), pentru pietreni, iar pentru romașcani au înscris David Grădinaru (20) și Răzvan Mare (25). După terminarea timpului regulamentar de joc s-a trecut direct la lovituri de departajare. Golurile au fost urmate de explozii de bucurie, ratările de fețe triste de parcă s-ar fi pierdut cel puțin finala Ligii Campionilor. Au marcat de la “punctul cu var”: LPS Piatra Neamț – Tudor Brotnei, David Simion și Tudor Ifrim; LPS Roman – Răzvan Mare și Rareș Zăloagă. Evident că finalul “loteriei” a fost sărbătorit cu o horă la mijlocul terenului, dar și cu strangeri de mână cordiale și felicitări între antrenori. Cel mai bun jucător al categoriei celor născuți în 2007 a fost de departe Răzvan Mare (LPS Roman), iar cel mai bun portar a fost Tudor Ifrim (LPS Piatra Neamț).