Echipele de fotbal din campionatul Ligii 4 Neamţ sunt gata de a debuta în ediţia 2016-2017 a întrecerii în ziua de duminică, 21 august 2016, de la ora 11:00. Ca şi-n sezonul precedent vor fi la start 16 grupări, inclusiv campioana Voinţa Ion Creangă care, după promovarea în Liga 3 în urma barajului cu Luceafărul Mihai Eminescu (jud.Botoşani), nu a găsit resursele financiare necesare prezenţei în eşalonul superior.

Voinţa Ion Creangă va fi una dintre candidatele la un loc pe podiumul întrecerii măcar. Şi-au mai anunţat însă dorinţa de a se bate la locul 1 şi Speranţa Răuceşti, campioana din 2015, dar şi Teiul Poiana Teiului. De asemenea, Bradul Borca rămîne una din echipele care vor vrea să joace în iunie 2017 în play-off-ul competiţiei nemţene. Asta după ce pe 7 august s-a impus cu 2-1 în Supercupa „Adrian Popa”, în faţa celor de la Ion Creangă. A dispărut din peisaj Victoria Horia, echipă ce a participat la play-off în ultimele trei sezoane ale campionatului judeţean din Neamţ.

Mai pot intra în discuţii pentru un loc în play-off şi formaţiile care în ediţia precedentă au fost „arbitrii“ Ligii 4. Este vorba aici despre Cimentul Bicaz, Bradul Roznov, Moldova Cordun şi Tineretul Cândeşti, trupe ce au produs suprize în primăvara lui 2016. În competiţie vor fi din nou echipele celor două licee sportive din judeţ, LPS Piatra Neamţ şi LPS Roman, fostele echipe de Liga 5, Vulturul Costişa şi CS Steel-Man Târgu Neamţ, două „Zimbrul“ – una din Pânceşti şi una din Vânători Neamţ, dar şi Unirea Tămăşeni şi Voinţa Dobreni.

Perioada de transferuri de pînă acum a fost una săracă. Nu s-au mai consemnat multe mutări între echipe, dar ultima zi în care se pot consemna astfel de noutăţi este 5 septembrie 2016, iar surprizele pot apărea în curtea oricărei formaţii. Pînă acum, Borca a pierdut ceva jucători, unii plecând în judeţul Iaşi, cum e cazul lui Bogdan Straton, fost primdivizionar în România, iar alţii în Neamţ, aşa cum s-a întâmplat cu unul dintre golgheterii echipei, Ciprian Brighiu, ajuns la rivala din Răuceşti.

Din motive organizatorice şi cu acordul echipelor s-au amânat deja două partide din prima rundă. Astfel, meciurile LPS Piatra Neamţ – Teiul Poiana Teiului şi Bradul Borca – Cimentul Bicaz au fost reprogramate pentru miercuri, 7 septembrie 2016, de la ora 16:00. Cap de afiş al etapei inaugurale rămâne aşadar partida Speranţa Răuceşti – Tineretul Cândeşti, însă foarte interesantă se anunţă confruntarea dintre Moldova Cordun şi Bradul Roznov. Se mai joacă: Unirea Tămăşeni – Zimbrul Pânceşti, Voinţa Ion Creangă – Vulturul Costişa, Zimbrul Vânători Neamţ – Voinţa Dobreni, Steel-Man Târgu Neamţ – LPS Roman.

Sistemul competiţional din Neamţ rămâne neschimbat faţă de ultimele sezoane. Adică se va juca turul şi returul, iar primele patru clasate după 30 de etape vor evolua apoi în play-off. Acolo fiecare din cele patru formaţii vor intra cu punctaj diferit, după cum urmează: locul 1 – 3p; locul 2- 2p; locul 3 – 1p; locul 4 – 0p. Au fost discuţii pentru mărirea numărului de echipe ce ar fi putut participa în play-off, numai că tocmai reprezentanţii echipelor n-au agreat ideea, considerându-se că ceva ce merge bine nu trebuie schimbat. Principalul argument al acestei decizii rămâne faptul că, de la trecerea la campionat cu play-off în sezonul 2012-2013, au promovat în Liga 3 în urma barajului trei din cele patru campioane: Cetatea Târgu Neamţ (2013), Speranţa Răuceşti (2015) şi Voinţa Ion Creangă (2016). În 2014, a ratat promovarea echipa din Ion Creangă după un baraj în manşă unică disputat împotriva celor de la SC II Bacău.