Adunarea Generală a Asociației Județene de Fotbal Maramureș (AJFMM) a avut loc la sediul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Maramureş, cu mai multe puncte de interes pe ordinea de zi. Au participat reprezentanții AJFMM (Cristian Balaj – președinte, Zoltan Szekely – președintele Comisiei Județene de Arbitri, Iosif Medvecz – secretar și Mihai Mihalca – președintele Comisiei Competiții) împreună cu delegații echipelor afiliate la AJFMM.

Calendarul competițional în Maramureș a fost unul din punctele de mare interes de pe agenda ședinței. Termenul de înscriere în ligile a patra și a cincea s-a prelungit până în 17 august, dat fiind că nu toate echipele au depus la sediul AJFMM documentația necesară participării în campionatele din noul sezon. Prima etapă din Cupa României a fost fixată pentru 21 august, iar 28 august a fost ziua aleasă pentru prima etapă a sezonului 2016/2017 în ambele ligi.

O premieră în noul sezonul competițional la nivelul Maramureșului va fi organizarea unui campionat de fotbal feminin la nivel de junioare, în cadrul căruia se vor întrece patru echipe: Şcoala Gimnazială Băiţa de sub Codru (nou afiliată), Venus Maramureş Satulung, Salina Ocna Şugatag şi Independenţa Baia Mare.

Pentru descurajarea incidentelor pe terenul de joc, au fost aprobate noi cuantumuri pentru bruscarea și lovirea arbitrilor și observatorilor: pentru bruscarea unui oficial la nivelul ligii a patra amenda este între 400 şi 1.000 lei, între 300 şi 800 de lei la liga a cincea şi între 200 şi 600 de lei la juniori; pentru lovirea unui arbitru sau observator se vor achita amenzi între 2.000 şi 4.000 lei în liga a patra, între 1.500 şi 3.000 lei în liga a cincea şi între 1.000 şi 2.000 de lei la nivelul juniorilor.

Cu prilejul ședinței de azi, a fost comunicat și clasamentul celor mai disciplinate echipe în sezonul 2015/2016, cele care vor beneficia de premiile fair play acordate în fiecare an de AJFMM cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș. Ierarhia celor mai cuminți echipe arată astfel:

Liga a IV-a, seniori
– locul 1: Unirea Şişeşti
– locul 2: Viitorul Ulmeni
– locul 3: Iza Dragomireşti

Liga a IV-a, juniori
– locul 1: Salina Ocna Şugatag
– locul 2: Electrica Baia Mare
– locul 3: Zorile Moisei

Liga a V-a
– locul 1: Solaris Pribileşti
– locul 2: Minerul Băiuţ
– locul 3: AS Mireşu Mare

Acordarea acestor premii fair play instituite în 2010 a reprezentat și continuă să reprezinte una dintre prioritățile președintelui Cristian Balaj, rezultatele nelăsându-se așteptate. Din 2013 în fiecare an din fotbalul județului o echipă a promovat în eșalonul superior (FCM Baia Mare în 2013, CSM Sighetu Marmației în 2014, CS Recea în 2015, CS Viitorul Ulmeni în 2016), iar incidentele au fost în continuă scădere. Astfel, în returul sezonului 2015/2016, pentru a da un singur exemplu, a existat o etapă în care nu s-a înregistrat nicio încălcare a regulamentului disciplinar, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 14 ani în fotbalul din Maramureș.