După mai mulţi ani de dominaţie a Rapidului din Dumeşti, liga a IV-a din judeţul Iaşi pare să intre în “era” Lespezi.

Siretul, echipă pregătită de Tiberiu Beceru, fost mijlocaş al Politehnicii Iaşi, nu are rivală în acest sezon. În cele 18 meciuri disputate până acum în campionatul seniorilor, formația din Lespezi a acumulat 52 de puncte din 54 posibile, având 17 victorii şi o remiză, golaveraj 75-8. Pe locul secund se află Steaua Magică, 42 de puncte, iar pe 3 este Venus Butea, 37 de puncte.

Un singur pas greşit în 18 meciuri

Ascensiunea echipei din Lespezi a început în finalul sezonului trecut, mai exact de la venirea pe banca tehnică a lui Tiberiu Beceru. Venit de la Viitorul Tg. Frumos, acesta a preluat echipa pe locul 9 şi a dus-o până pe locul 3 în campionatul trecut. Echipa a continuat în acest sezon evoluţiile bune din finalul stagiunii trecute, iar rezultatele se văd în linia de clasament. În cele 18 meciuri disputate, Siretul a pierdut doar două puncte, în remiza de la Popricani înregistrată în luna octombrie a anului trecut, scor 0-0.

“A fost doar un accident atunci. Chiar dacă ne-au lipsit mulţi juctori, am fi putut câştiga. Am ratat foarte multe ocazii, între care şi un penalty. Meciul s-a jucat într-o miercuri şi cinci dintre titulari nu au putut veni la meci, deoarece sunt pompieri şi nu au putut pleca de la locul de munca”, îşi aminteşte antrenorul Tibi Beceru. Acesta spune că îşi doreşte promovarea în liga a III-a: “Noi vrem să promovăm, ar fi extraordinar. Merităm acest lucru, am demonstrat în teren că suntem cea mai bună echipă”.

Jucătorii nu se antrenează, vin direct la meci

Din lipsă de timp, echipa nu face antrenamente în cursul săptămânii. Jucătorii se reunesc doar la meciuri. Pentru a compensa oarecum acest handicap al lipsei de pregătire, Tibi Beceru a decis în iarnă să efectueze împreună cu jucătorii un stagiu centralizat. “Am făcut un cantonament şi am jucat mai multe meciuri amicale cu echipe puternice. Evoluţiile noastre au fost bune, chiar am fost felicitaţi de antrenorii unor echipe cu care am jucat”, spune antrenorul.

Fără salariu, doar primă de victorie după meci

De asemenea, jucătorii de la Lespezi nu au salarii, ci doar prime de victorii. Aceștia au locuri de muncă diverse: 5 sunt pompieri, doi sunt profesori, unul agent de pază. Mai sunt care au câte o mică afacere. Dintre jucători, cel mai experimentat este chiar antrenorul-jucător Tiberiu Beceru. Acesta a jucat doi ani în Liga I cu Politehnica Iaşi şi 8 ani în liga a doua, la Laminorul Roman şi FCM Bacău.

La Politehnica Iaşi i-a avut ca antrenori pe Vasile Simionaş şi Ionuţ Popa, iar coechipieri, între alţii, pe Bogdan Onuţ, Ionuţ Bâlbă, Milos Bogdanovic, Dorel Bernard, Dănuţ Mitruc. În 2006 s-a retras de la Poli, la doi ani după promovarea în Liga I, iar de atunci a continuat să joace la nivelul ligilor inferioare.

“Timp de patru ani am jucat la Viitorul Tg. Frumos. În urmă cu trei ani, la baraj am pierdut în faţa Bucovinei Pojorâta. A fost 1-1 după 90 de minute, dar am pierdut în prelungiri. Atunci a promovat Pojorâta în Liga a III-a”, îşi aminteşte Beceru.

Alţi jucători cu experienţă din lot sunt Ovidiu Chelaru (fost la Petrolul Moineşti, Câmpulung Moldovenesc şi CFR Paşcani), Radu Dan (fost căpitan timp de aproape zece ani la CFR Paşcani), Ciprian Bucovanu (fost la Laminorul Roman în liga a doua şi la CFR Paşcani) și Daniel Curcă.

Lotul echipei Siretul Lespezi în acest sezon
Portari: Daniel Curcă, Vasile Tudosca, Bogdan Nour;
Fundași: Florin Ursuleasa, Daniel Neculau, Andrei Darea, Ovidiu Chelaru, Ştefan Cojocaru, Daniel Radu;
Mijlocași: Marius Davidoaia, Ciprian Bucovanu, Alexandru Atănăsoaie, Bogdan Rusu, Răzvan Melinte, Vasilică Carja, Cătălin Toma, Marius Slabu, Petrică Toader;
Atacanți: Cătălin Acatrinei, Andrei Dandu, Bogdan Văleanu, Fernando Moisă.
Antrenor-jucător: Tiberiu Beceru.

NARCIS POHOAŢĂ (IAŞI)