Fotbal şi emoţie în Copou! Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost marcată vineri, la Iaşi, printr-un inedit meci demonstrativ de fotbal în sală. La acţiunea care a reunit în Sala Polivalentă zeci de copii cu tulburări de autism, părinţi, prieteni şi apropiaţi ai acestora, au participat și echipele Liberto şi Lupii Negri. Sub privirile copiilor suferinzi de autism şi în aplauzele spectatorilor din tribune, cele două echipe au oferit momente de fotbal plăcut, miza fiind conştientizarea faptului că fiecare dintre noi ar trebui să ne îndreptăm privirile spre cei care au nevoie de ajutorul nostru şi să ne pese de nevoile lor.

Militarii au lăsat haina militară pentru echipamentul de fotbal

Echipa Lupii Negri a avut în componență militari cu numeroase participări în misiuni de luptă ce au avut loc în Angola, Bosnia, Afghanistan şi Irak. La finalul unui meci spectaculos, cele două echipe au încheiat la egalitate, scor 4-4. Au marcat Ionuţ Hanga (2) şi Ciprian Alexa (2) pentru Lupii Negri, respectiv Alin Cruceanu (2), Ştefan Corneanu şi Ştefan Bulai pentru Liberto (manager Cristi Talef). Lovitura de începere a fost dată de primarul Iaşiului, Mihai Chirica şi de generalul de brigadă Nicolae Tonu.

Emoţii pentru copiii cu autism

Pe banca tehnică a militarilor de la Lupii Negri a stat fostul fotbalist Florin Croitoru, “supervizori” fiind maiorul Alin Husărescu şi comandantul batalionului 151 Infanterie Lupii Negri, Marius Iacobuţ. Partida a fost arbitrată de Vlad Baban şi Ionel Popa, fostul arbitru asistent FIFA. Evenimentul a fost moderat de fostul portar al Politehnicii Iaşi, Paul Costaş.

În pauza meciului a fost organizat un concurs de lovituri de la 7 metri pentru copiii cu autism, câştigători fiind cei care au reuşind să atingă plasa porţii cu mingea. Momentul a fost unul plin de emoţie pentru copii, prezenţa lor pe teren şi reuşitele din concurs fiind aplaudate la scenă deschisă de spectatori.

Evenimentul de la Sala Polivalentă a fost organizat de Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași. “Scopul acestui eveniment este de a arăta că sportul rămâne un mod prin care ne putem arăta solidaritatea cu cei de lângă noi. Toată lumea a fost implicată şi emoţionată, copiii cu autism au intrat şi ei pe teren şi au oferit momente pline de emoţie. Am fost onorați să-i avem alături de noi pe militarii de la Lupii Negri, care au acceptat să susțină cauza copiilor și tinerilor cu autism. De asemenea, le mulţumim şi componenţilor echipei Liberto şi tuturor celor care ne-au sprijinit”, a declarat Carmen Ghercă, președinta Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism Iaşi.

Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007.

NARCIS POHOAŢĂ (IAŞI)