Totuși, antrenorii români au luat cu asalt fotbalul iordanian. Chiar și jucătorii. Nu mulți au și rezistat. De exemplu, în ultimii ani, Alin Chița, fost la FC Argeș, a stat doar un tur de campionat la Al Faisaly Amman, iar fostul dinamovist Cristian Fodor a jucat câteva luni la Al Ramtha. Nu același lucru se poate spune și despre Dan Ignat, jucător care a trecut și pe la Viitorul Constanța, în perioada în care echipa lui Gheorghe Hagi activa în Liga 2.

În fotbalul arab, severineanul Ignat a ajuns în 2014, fiind adus la echipă de fostul său antrenor de la Farul Constanța, Florin Motroc. Între timp, Ignat a ajuns să bifeze 3 echipe din primă ligă iordaniană, după ce a mai evoluat la Al That Ras Karak și, din vară, la Al Mashayat Bani Hasan Club. Severineanul a mai jucat in Oman (Al Sohar) și India (Shillong Lajong FC), după ce s-a despărțit de Ramtha, respectiv That Ras. "Să joci fotbal în lumea arabă nu e așa ușor, având în vedere mentalitatea jucătorilor locali și religia lor. În plus, sunt multe restricții, dar a trebuit să mă acomodez repede, să dau totul la antrenamente și, ulterior, la jocurile oficiale, fiindcă doar așa poți rămâne și din retur la echipa respectivă. De obicei, se semnează pe câte un sezon, dar cine nu se adaptează pleacă după un tur. Sunt însă diferențe între popoarele arabe. Iordanienii, de exemplu, sunt mult mai prietenoși decât omanezii. E greu însă, fiindcă, de multe ori, nu ai cu cine schimba o vorbă, dar te gândești că salariile sunt mult mai bune decât cele din prima ligă a României. Mă refer, bineînțeles, la echipele din partea inferioară a clasamentului, deși Al Faisaly, cea mai mare echipă din Iordania, plătește salarii similare celor oferite de echipele românești de top. Personal, mă bucur că sunt apreciat aici, că oamenii vorbesc frumos despre mine. Asta înseamnă că eforturile mele de până acum nu au fost în zadar. E greu să stai departede casă, printre străini", a dezvăluit Ignat.

Acesta n-a apucat să joace în Liga I din România, deși promovase cu Gaz Metan Severin, în 2012. La vremea respectivă, oficialii clubului de la Dunăre au preferat să aducă jucători din alte zone ale țării sau jucători străini. În Liga I, echipa severineană n-a avut în tur nici măcar un jucător mehedințean în lot! Ignat n-a dus însă lipsă de oferte și a fost la un pas să semneze cu prim-divizionarele Ceahlăul Piatra Neamț, Gaz Metan Mediaș sau Concordia Chiajna, însă a rămas tot în liga secundă, până în vara lui 2014, când a decis să plece în lumea arabă.

Lăudat de antrenor

Actuala formație a lui Ignat, Al Manshayat Bani Hassan Club, e fondată în 1978, dar încă nu a înregistrat performanțe notabile. Clasată sezonul trecut, din postura de nou-promovată, pe locul 4, echipa din distrinctul Mafraq și-a propus podiumul la finele sezonului actual, iar pentru a-și atinge obiectivele l-a readus în Iordania pe fundașul român Dan Ignat și l-a transferat pe atacantul ghanez Michael Helegbe, care jucase ultima dată în Liban.

Acesta evoluase și în Europa, la Guingamp (Franța) și KV Oostende (Belgia). Începutul sezonului 2017-2018 n-a fost însă cel scontat și, după primele 4 etape, echipa acumulase doar 2 puncte, motiv pentru care antrenorul Rafat Ali Jaber, o fostă glorie a fotbalului iordaniain, a fost demis. A fost adus tot un antrenor iordanian, Bilal Al – Halam, care a reușit să resusciteze echipa și să termine turul pe locul 7, din 12 participante, după ce a bifat 3 victorii și un egal, dar și 3 înfrângeri. Deși obiectivul inițial nu mai poate fi atins, Al Manshayat speră să urce cât mai sus în clasament. "Sper să acumulăm cât mai multe puncte în retur, pentru a încheia sezonul pe un loc cât mai bun. Referitor la Dan, el e un jucător cu multă experiență în fotbalul iordanian. Mă bucur că l-am putut readuce în campionatul nostru. E deja la a treia echipă și știu că e urmărit de alte cluburi din Iordania. Poate juca la o echipă mai mare, cum sunt cele din Amman, deși nu mi-aș dori să plece, fiindcă e un jucător de bază la Manshayat. Nu pot spune că în Iordania avem un campionat profesionist, ca in Europa, dar nivelul e unul bun. Echipele calificate în Cupa Asiei ajung chiar și în fazele superioare ale competiției", a declarat antrenorul Bilal.

Ca și în România, în Iordania sunt doar două cluburi mari, Al Faisaly Amman (31 de titluri și dublă câștigătoare a Asia AFC, în 2005 și 2006) și Al Wehdat Amman (15 titluri).

Se roagă chiar la antrenament

În general, stadioanele sunt pline la meciurile din campionatul Iordaniei, fotbalul fiind foarte iubit. Ignat, de exemplu, în momentul în care este recunoscut pe stradă, este oprit de fani și asaltat cu diferite întrebări. În lumea arabă, echipele au voie să legitimeze doar 3 jucători străini, iar la Mashayat, în tur, au jucat un român, un ghanez și un ivorian. În prezent, campionatul e întrerupt, urmând ca returul să înceapă pe 26 ianuarie, când Ignat va juca împotriva fostei sale echipe Al Ramtha, la care tocmai ce s-a reîntors antrenorul Florin Motroc. Meciul nu se va juca pe micuțul stadion din Mafraq, deoarece oficialii de la Mashayat au decis să mute derby-ul la Irbid, la 40 de km distanță, pe un stadion care poate găzdui 15.000 de spectatori, iar astfel încasările din bilete sunt triple. De altfel, nicio echipă din Ramtha, clasată în prezent pe locul secund, nu joacă meciurile pe stadionul din orașul natal, ci preferă tot arena din Irbid. Până atunci, Ignat&co se antreneză câte 6 zile pe săptămână pe terenul sintetic din Mashayat.Vinerea au liber, iar înainte de antrenamentul de la ora 15:00, jucătorii arabi se roagă, timp de 15 minute, chiar la marginea terenului. Cei care nu sunt musulmani, printre care și Ignatbe, își fac încâlzirea în acest timp.

Vrea să antreneze în Iordania

Deși are doar 31 de ani, Ignat a luat deja licența UEFA B, iar după ce va abandona activitatea de jucător, va deveni antrenor. "Sper să mai joc 3-4 ani, iar apoi mă voi apuca de antrenorat. De ce nu, poate chiar în Iordania, fiindcă aici suntcunoscut. La început, probabil ca secund, sau principal la echipa de juniori. Ca fotbalist, în România nu cred că voi mai juca. Poate doar la Brăila aș reveni, unde am jucat, ca timp, cel mai mult, 3 sezoane, în 2 perioade diferite", a dezvăluit Ignat.

Fost intenațional de juniori, Dan Ignat a debutat la seniori la Minerul Moldova Nouă (Liga 3), după care a mai jucat la CS Severnav Dr. Tr. Severin (Liga 3), FC Drobeta (Liga 2), Farul Constanța (Liga 2), Viitorul Constanța (Liga2), CF Brăila (Liga2), FC Olt Slatina (Liga2), Gaz Metan Severin (Liga 2) și CF Brăila (Liga 2). La juniori, a jucat pentru FC Drobeta și GP Craiova.