După zeci de ani de aşteptare, timp în care s-au perindat prin Copou generaţii de fotbalişti de valoare, fotbalul ieşean a păşit, în sfârşit, în Europa. Rămas singurul oraş important din Moldova fără prezenţă în cupele europene, Iaşiul s-a mobilizat pe toate palierele şi şi-a făcut intrarea cu fruntea sus în Europa fotbalistică.

Deşi au întâlnit un adversar de top, croaţii de la Hajduk Split având multe trofee pe plan intern şi numeroase participări europene, CSMS a făcut un meci foarte bun joi seară, în special în prima repriză şi doar neşansa a privat echipa ieşeană de o victorie uriaşă în faţa celor peste 8.000 de spectatori. După 2-0 la pauză (goluri Cristea 19 şi Piccioni 22), oaspeţii au revenit în joc în minutul 48 (gol Ohandza) şi au egalat la ultima fază a meciului, prin golul lui Said.

Elevii lui Nicolo Napoli nu s-au făcut de râs, au oferit un fotbal frumos, deschis, au surprins extrem de plăcut. Au marcat două goluri, au ratat alte câteva ocazii clare, nu au făcut rabat de la efort. Au ratat de puţin o victorie uriaşă, importantă nu doar în perspectiva calificării, ci şi pentru coeficientul României. Rămâne, însă, atitudinea echipei, una apreciată chiar şi de către oficialii celor de la Split.

În ciuda golului primit în final, echipa ieşeană a fost aplaudată la scenă deschisă la final de către suporteri, publicul fiind încântat de jocul elevilor lui Nicolo Napoli.

De altfel, cei 8.000 de spectatori ieşeni au creat o atmosferă excelentă în tribune pe toată durata meciului, dar şi înainte. Copoul a intrat în febra marelui eveniment cu ore bune înaintea partidei, iar la ora 19.00, când s-au deschis porţile arenei, deja aşteptau să intre în stadion mii de spectatori.

„Am aşteptat zeci de ani acest meci şi mă bucur că am văzut echipa ieşeană jucând în Europa. Iaşiul merita un astfel de meci. Dincolo de amărăciunea rezultatului, băieţii trebuie aplaudaţi pentru modul cum au jucat. Au făcut o primă repriză foarte bună şi am demonstrat că formăm o echipă de top”, a declarat Leonida Antohi, preşedintele Consiliului Director al CSMS Iaşi.

UEFA a apreciat organizarea partidei

Preşedintele Florin Prunea şi-a felicitat şi el echipa după meci, apreciind că în special prima repriză a fost de un foarte bun nivel. Şeful executivului din Copou a adăugat că UEFA a felicitat clubul ieşean pentru organizare.

„Păcat, am fost la un pas de o mare victorie. Am făcut o primă repriză de un înalt nivel şi eu cred că meritam să câştigăm acest meci. Mergem la Split să câştigăm şi să ne calificăm. Legat de organizare, chiar astăzi dimineaţă am vorbit cu un oficial UEFA şi ne-a felicitat pentru modul cum am organizat meciul. Nu au crezut că în două săptămâni putem face atât de multe progrese, s-au mirat cum am reuşit să transformăm faţa stadionului într-un timp atât de scurt. Totul s-a derulat aşa cum ne-am dorit, nu au fost probleme. Publicul a fost la înălţime şi a dat dovadă de fair-play. Am dovedit că putem organiza fără probleme un astfel de eveniment. Pentru acest lucru vreau să le mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat şi să-i felicit”, a declarat Florin Prunea.

Şi oaspeţii croaţi au avut cuvinte de laudă la adresa oficialilor din Copou.

„Ne-am simţit foarte bine la Iaşi, totul a fost la înălţime. Publicul a fost sportiv şi vreau să le mulţumesc pentru fair-play. Felicit şi echipa gazdă pentru joc, am reuşit să oferim spectatorilor un spectacol plăcut”, a completat şi tehnicianul echipei oaspete, Marijan Pušnik.

CSMS IAŞI – HAJDUK SPLIT 2-2 (2-0) A. Cristea 19, Piccioni 23 / Ohandza 48, Said 90+4

CSMS: 12. Grahovac – 20. I. Voicu (cpt.), 4. Mihalache, 23. Frăsinescu, 30. Ţigănaşu (27 Martin 78) – 90. Ciucur (19 M. Ciucă 64), 22. Mitic, 7. V. Gheorghe, 21. Bole – 10. A. Cristea, 11. Piccioni (24 D. Roman 83). Antrenor: Nicolo Napoli
Rezerve nefolosite: 1. Caparco – 5. Bădic, 6. A. Creţu, 44. Saric

Hajduk: 1. Stipica – 17. Juranović, 44. Ćosić, 23. Nižić, 19. Milić – 26. Bašić (14 Mujan 57), 6. Jefferson – 32. F. Tudor (22 Said 68), 8. Vlašić (cpt.), 18. Kožulj – 16. Mastelić (11 Ohandza 46)
Rezerve nefolosite: 13. Grbić – 34. Ismajli, 20. Kalik, 24. Pejić. Antrenor: Marijan Pušnik

Cartonaşe galbene: M. Ciucă (80), Martin (82) / Said (90+5)

Arbitru: Yuriy Mozharovskyy; Asistenţi: Oleksandr Voytyuk şi Semen Shlonchak; Arbitru de rezervă: Sergiy Berezka (toţi din Ucraina)