Astfel, a luat naștere Cupa Unirii, cu o primă ediție desfășurată duminică, 11 februarie, pe terenul sintetic din Valea Domanului, unde o echipă a studenților basarabeni din România a întâlnit liderul Ligii a V-a, Zona Reșița, A.S. Progresul Ezeriș.

Basarabeanul Mihail Zaiaț și colegul său, Cristian Chitucea, au pus la punct detaliile acestui eveniment și au fost susținuți de Primăria Reșița, Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Clubul Sportiv Municipal Școlar Reșița și Asociația Județeană de Fotbal Caraș-Severin. Studenți basarabeni de la centrele universitare din Oradea, Timișoara și Reșița și-au unit forțele și au format o echipă de fotbal pentru a participa la o primă ediție a Cupei Unirii, în municipiul de pe Bârzava. Scorul final, 3-1 pentru Progresul Ezeriș, a contat mai puțin, importantă a fost socializarea și dorința basarabenilor de a se identifica cu România.

Am organizat acest eveniment pentru a marca prin sport centenarul Marii Uniri. Prin acest meci am vrut să arătăm că și prin sport basarabenii se pot uni nu doar în România, ci și în alte state. Aș vrea să le mulțumesc băieților că și-au făcut timp să vină din Timișoara sau Oradea să ne ajute să formăm o echipă și să disputăm acest meci”, a spus studentul Mihail Zaiaț.

Mulțumim pentru sprijin Primăriei Reșița, Universității Eftimie Murgu, Clubului Sportiv Municipal Școlar Reșița și Asociației Județene de Fotbal Caraș-Severin. Competiția a pornit de la o idee de-a mea și a colegului meu, Mihail Zaiaț. Împreună organizam tot felul de activități, Mihail fiind îndrumătorul basarabenilor la universitatea noastră din Reșița. Împreună am gândit acest lucru, să ne unim naționalitățile, dacă putem spune așa, într-o competiție sportivă, prin care să sărbătorim și să încercăm să aducem cât mai mulți studenți basarabeni din zonă. Cu acest prilej, am încercat să aducem un club participant într-un campionat de fotbal de pe teritoriul României, iar pe această cale, mulțumim celor de la Progresul Ezeriș, pentru că acțiunea a fost un succes total și sperăm să repetăm sa o repetăm.  Vreau să le mulțumesc și eu basarabenilor și sper să-i mai văd cât mai curând cu noi și să fie tot la fel de bine”, a declarat și studentul reșițean Cristian Chitucea.

O inițiativă de apreciat din partea studenților universității de a organiza în anul centenarului un meci de fotbal între studenții sau absolvenții basarabeni și o echipă de fotbal de Liga a V-a de la noi din județ. Iată, astfel un mod inedit de a marca centenarul Unirii. Sperăm ca aceste acțiuni să nu se oprească aici, ne dorim să reușim organizarea unor astfel de manifestări cu câți mai mulți români de pretutindeni”, a afirmat conf. univ. dr. Andrade Bichescu, rectorul UEM Reșița.

Ne-am bucurat pentru această inițiativă și am susținut-o din primul moment. Un proiect prin care s-a dorit marcarea anului centenar al Marii Uniri și desigur care a avut ca scop promovarea relațiilor de colaborare și prietenie între românii de pretutindeni, studenți la Universitatea Eftimie Murgu, studenți la Universitatea de Vest Timișoara sau la Universitatea din Oradea. Educația fizică și sportul din Universitatea Eftimie Murgu are astfel de inițiative și este cunoscută prin activitatea desfășurată în comunitatea locală. Felicit ambele echipe pentru organizarea acestui eveniment, pentru jocul disputat și sperăm că și pe viitor vor fi desfășurate astfel de proiecte”, a precizat conf. univ. dr. Liliana Dacica.

După cum bine se știe, anul acesta se sărbătorește centenarul Marii Uniri. Pe această cale, am fost invitați de către o parte a studenților basarabeni de la Universitatea Eftimie Murgu să participăm la un joc demonstrativ, prin care să marcăm și noi, pe plan sportiv, această sărbătoare. Aș vrea să le mulțumesc pe această cale, că s-au gândit la noi, la echipa noastră”, a spus prof. Cristian Șodâncă, antrenorul echipei Progresul Ezeriș.

Loturile celor două echipe:

Basarabenii: Daniel Guma, Ghenadi Rudei, Ion Canțîr, Ion Luchian, Sergiu Dohotaru, Ion Cuțîi, Roman Iordachi, Pavel Donenescu, Mihail Zaiaț, Ion Cojocaru, Adrian Modîrcă, Cristian Chitucea.

Progresul Ezeriș: Alexandru Varga, Nicolae Budai, Dorian Dragocea, Ioan Adrian Dumitru, Horea Marișescu (cpt.), Flavius Duman, Florin Rusnac, Andrei Gâjiu, Alex Leonte, Cosmin Roșu, Marian Pisoi, Adrian Goghez, Valentin Molin, Iosif Budai, Gabriel Vamanu.

Meciul a fost arbitrat de George Chitucea, asistat la cele două linii de Silviu Haramuz și Alexandru Marișescu.