12 echipe din Caraș-Severin, împărțite în trei grupe, s-au înscris la cea de-a patra ediție a Memorialului Ion Copocean.

Rezultate:

Grupa A: Joga Bonito – Fotoexpress 5-1, Fortuna Reșița – Camera de Comerț 2-6, Fotoexpress Reșița – Camera de Comerț 2-3, Joga Bonito – Fortuna 7-0, Fortuna – Fotoexpress 4-9, Camera de Comerț – Joga Bonito 2-0;

Grupa B: CSKA Reșița – FC Ramna 2-4, All Friends Reșița – Humanitas Pro Deo 16-1, FC Ramna – Humanitas Pro Deo 17-0, CSKA Reșița – All Friends 3-5, All Friends – FC Ramna 6-5, Humanitas Pro Deo – CSKA Reșița 2-14;

Grupa C: Coda Vinci – Young Boys Reșița 5-2, Progresul Ezeriș – Gloria Reșița 3-2, Young Boys – Gloria Reșița 4-2, Coda Vinci – Progresul Ezeriș 8-2, Progresul Ezeriș – Young Boys 2-2, Gloria Reșița – Coda Vinci 2-4;

Sferturi de finală: Camera de Comerț – Young Boys Reșița 1-0, Joga Bonito – Coda Vinci 0-3, All Friends – Progresul Ezeriș 7-5, FC Ramna – CSKA Reșița 3-4.

În semifinale, Camera de Comerț a învins pe All Friends, dar în urma unei contestații echipa All Friends a câștigat la masa verde și s-a calificat în finală. În cealaltă semifinală, CSKA Reșița – Coda Vinci 3-6. Finala mică nu s-a mai disputat, la refuzul celor de la Camera de Comerț, iar echipei CSKA Reșița i-a revenit automat locul 3. În finala mare, Coda Vinci s-a impus clar, cu 14-3, în fața echipei All Friends Reșița.

Coda Vinci a fost, de departe, cea mai bună echipă prezentă în turneu, datorită valorii componenților lotului, din care au făcut parte, printre alții, Laurențiu Breșneni (căpitanul echipei de Liga a III-a, CSM Școlar Reșița), Andrei și Victor Vaștag (cei doi băieți ai triplului campion mondial la box, Francisc Vaștag) sau Leontin Doană (fost component de bază al echipei CSM Reșița, în anii 90)

Organizatorii au acordat și câteva premii speciale: Casian Doană (All Friends Reșița) – cel mai tehnic jucător; Răzvan Mezin (Coda Vinci) – golgheter; Cristian Copocean (Camera de Comerț) – cel mai bun portar. Premiul fair-play i-a revenit echipei Humanitas Pro Deo.

În primul rând, țin să-i felicit pe organizatorii turneului, țin să apreciez implicarea profesorului Lavinius Copocean, fiul lui nea Ion. Nea Ion a fost un adevărat descoperitor de talente și ne bucurăm că în amintirea sa se organizează acest turneu. Din punct de vedere al rezultatelor, cred că am demonstrat că suntem cea mai bună echipă la nivelul județului Caraș-Severin și sperăm să o ținem tot așa. Pe această cale aș vrea să-i mulțumesc principalului sponsor și celui ce se află în spatele acestei echipe, Costel Ciobanu, care ne sprijină din toate punctele de vedere”, a spus Gheorghe Popa, din staff-ul echipei câștigătoare.

Eu sunt convins că de acolo de unde se află dumnealui, ne vede și este mulțumit în sinea lui de ceea ce s-a organizat în memoria sa. Consider că acest turneu, care îl omagiază pe profesorul Ion Copocean, a fost unul reușit. Vreau să relev faptul că domnul Copocean a fost un profesor extraordinar de bun, un om care a iubit mult copiii, care a lansat mulți fotbaliști în fotbalul mare și a transmis meseria lui fiului său cel mic, care îi continuă activitatea pe linie profesională, ca și antrenor care inițiază copiii în fotbal. A fost un turneu reușit, desfășurat în spirit de fair-play. Au fost câteva neconcordanțe care nu trebuie băgate în seamă. Sper ca și în următorii ani să fie organizat acest turneu”, a spus Marius Popescu, oficial AJF Caraș-Severin.

Aș vrea să le mulțumesc pe această cale tuturor sportivilor participanți și echipelor participante la această competiție. De asemenea, mulțumesc Asociației Județene de Fotbal Caraș-Severin și Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, care ne-au susținut în organizarea acestei competiții. A fost un spectacol sportiv reușit, cu echipe foarte bune. Echipa Coda Vinci, ca în fiecare an, o echipă foarte puternică, cu pretenții încă din start la primul loc”, a spus prof. Lavinius Copocean, fiul regretatului antrenor Ion Copocean.

Chinuit de boală în ultimii ani de viață, antrenorul care a format generaţii întregi de fotbalişti la Clubul Sportiv Şcolar Reşiţa, a decedat pe 11 ianuarie 2013. Ion Copocean a descoperit şi crescut mai mulţi fotbalişti importanţi. În primul rând trebuie amintit Cristi Chivu, ajuns căpitan al naţionalei României şi jucător de bază la cluburi dintre cele mai mari din lume. Un alt fotbalist căruia antrenorul reşiţean i-a îndrumat paşii spre succes este Robert Lupu, plecat de la CSŞ Reşiţa şi ajuns să poarte banderola de căpitan al naţionalei României de futsal. Acestora li se adaugă o mulţime de alţi jucători care încă evoluează în campionatele interne.

Nea Ion, așa cum îi spuneau apropiații, s-a născut pe 2 ianuarie 1946, la Știnăpari (jud. Caraș-Severin) și și-a dedicat toată viața fotbalului cărășean. În perioada 1960-1980 a jucat fotbal la Poli Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Minerul Anina și CSM Reșița. A terminat facultatea la Timișoara în 1970 și a primit repartiție la Liceul Industrial din Drobeta Turnu Severin, iar în 1974 a pregătit elevii școlii din Steier (Anina). Sosit ca profesor în 1979 la CSS Reșița, a început munca titanică și a educat în fotbal aproape toate generațiile de fotbaliști cărășeni.

Ediția a patra a Memorialului Ion Copocean a fost organizată de Asociația Județeană de Fotbal Caraș-Severin și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin. Memorialul Ion Copocean are și o variantă adresată elevilor, întrecere programată spre finalul lunii ianuarie.
Marian Cărăvan (Caraș-Severin)