Arbitrajul feminin prinde tot mai mult avânt în fotbalul bihorean. Astfel, de la Carmen Neagu până în prezent tot mai multe reprezentante ale sexului feminin au cochetat cu sportul preferat al bărbaților, încercând să împartă dreptatea pe terenul de joc, într-o competiție fotbalistică devenită tot mai acerbă și care naște mari pasiuni.

Recent, în competițiile băieților organizate de AJF Bihor a apărut pe teren și o brigadă  feminină, formată doar din „cavalere ale fluierului”. S-a întâmplat sâmbătă, 30 martie, la meciul din Seria I a Ligii a V-a, de la Biharia, dintre echipa locală și formația AS Vadu Crișului.

Trio de studente

La acest joc, Comisia Județeană a Arbitrilor Bihor le-a delegat pe Jozefinne Schuster, Adina- Florina Moza și Gyorgyi Duma. Toate trei sunt din Oradea și sunt studente la Universitatea de stat. Jozefinne, care este arbitru de centru, studiază la Facultatea de Litere, Adina Moza este studentă la Educație fizică și sport, iar cealaltă arbitră asistentă, Gyorgyi Duma, la specializarea kinetoterapie.

Deși au avut parte de un meci disputat, pe care până la urmă l-a câștigat echipa oaspete, cu scorul de 3-2, prestația celor trei arbitre a fost apreciată la acest joc.

A fost interesant atât pentru noi, cât și pentru echipe, care chiar au cerut să facă poze cu noi la începutul meciului”, a povestit Adina Moza, arbitrul asistent de la acest meci. „Am fost chiar mai respecatate ca în alte meciuri, unde brigada e mixtă, formată din fete și băieți”, a mai precizat aceasta, care susține că nu au simțit niciun moment vreo presiune pe care s-o pună asupra lor vreun reprezentant al celor două formații.

Arbitraj cu zâmbetul pe buze

Aceasta a fost prima delegare a unei brigăzi exclusiv feminine la un meci de seniori al băieților de când Asociația Județeană de Fotbal și Comisia Județeană a Arbitrilor Bihor are o nouă conducere. Se pare, însă, că ideea a dat roade, jucătorii celor două echipe, dar și spectatorii, încercând să fie cât mai fair-play.

„A fost o experiență frumoasă! Am fost respectate de la intrarea pe teren până la părăsirea stadionului, dupa terminarea jocului! Nu au fost proteste sau injurii ca la alte meciuri, încercând și băieții să arate mai mult respect, având trei domnișoare prezente la teren! După terminarea jocului, echipele au venit și au dat mâna cu noi în semn de mulțumire și respect, felicitându-ne! Noi ne-am simțit bine împreună.

Ne bucurăm că am avut ocazia să aducem și zâmbetul pe buze la terenul de joc și, mai important, după prestația noastră, jucătorii au ramas tot cu zambetul pe buze, semn că au fost multumiți de brigadă! Sper să mai avem ocazia să arbitrăm împreuna! A fost o plăcere!”, a mai declarat, după joc, Adina Moza.