AJF Bihor a organizat o întâlnire cu membrii afiliați, dar și cu arbitrii și observatorii din cadrul fotbalului bihorean la evenimentul ”Prevenția corupției în fotbal – categorie predispusă”, după ce AJF a câștigat un proiect la Direcția de Dezvoltare și Implementare a Proiectelor din cadrul Consiliului Județean Bihor.

În cadrul evenimentului, președintele AJF Bihor, Radu Bitea, a anunțat că baremul de arbitraj şi observare în campionatele juniorilor C, D şi E vor fi în continuare subvenţionate din resurse private atrase de AJF Bihor. Subvenționarea cheltuielilor cu arbitrajele și observatorii au dus la creșterea numărului de echipe angrenate, numai la juniorii E fiind înscrise 22 de echipe.

A existat şi o variantă să fie suportate şi baremurile de la juniorii A1, dar în cele din urmă s-a preferat achiziţionarea de camere de filmat pentru jocurile din Liga 4. „Noi oferim camerele de filmat, iar cluburile gazdă vor avea obligativitatea să filmeze meciurile. Mizăm pe reducerea violenţei verbale şi fizice. De asemenea, filmarea poate constitui material didactic pentru antrenori şi nu în ultimul rând ca probe la comisiile jurisdicţionale sau, sperăm să nu fie cazul, pentru Poliţie sau Jandarmerie”, spune Radu Bitea.

AJF Bihor susține și va recompensa cluburile care trimit jucători cu vârstele între 16 și 28 de ani la cursurile pentru arbitrii pe care CJA le va organiza în viitor.

Prevenție și informare

Evenimentul a debutat cu salutul adresat participanților de către prof. Radu Bitea, președintele AJF Bihor, după care avocatul George Morgovan a oferit o prezentare pe durata unei reprize de fotbal, conținând informații esențiale și utile cu privire la fenomenul corupției, dar mai ales modul în care poate fi preîntâmpinat acest fenomen.

După o scurtă pauză, secretarul AJF Bihor, Petru Boros a prezentat o serie de informații legate de noul sezon competițional (regula de juniori U21 și U20 pentru Liga a 4-a, mingi oferite pentru Liga a 5-a, filmarea jocurilor la nivelul Ligii a 4-a, Cupa Satelor la fotbal etc.),  Din noul sezon, în Liga 4 Bihor echipele au obligativitatea să folosească pe toată durata jocului doi jucători U21 și unul 20, față de unul U21 cum a fost în campionatul trecut.

Medicul sportiv, dr. Carmen Gabriela Morariu Neagu, șefa Comisiei Medicale din cadrul AJF Bihor a dialogat cu echipele pe tema asigurării asistenței medicale cu persoane competente, care să posede ori parafă (în cazul medicilor) ori certificat de liberă practică în cazul asistenților medicali.

Arbitrii și observatorii din lotul județean s-au întâlnit în partea a doua a programului. Dimineața arbitrii au susținut testările fizice, iar apoi au fost evaluați și din punct de vedere teoretic, după care au participat la o consfătuire în cadrul căruia, arbitrul de Liga 1 Florin Marcu, le-a prezentat principalele modificări apărute la Legile Jocului.