Unirea Bacău a câștigat etapa județeană a Cupei României, ediția 2022-2023, după ce s-a impus, cu scorul de 5-3 (5-1), în fața formației Sportul Onești, care a câștigat campionatul județean și va juca în “barajul” pentru promovarea în Liga 3.

Cei peste 300 de spectatori prezenți în tribunele stadionului Atletico din Letea Veche au asistat la un meci atractiv, ce s-a ridicat cu mult peste nivelul Ligii a 4-a și în care s-au înscris nu mai putin de opt goluri. Astfel, Unirea va reprezenta județul Bacău în faza următoare a Cupei României, în care ar urma să întâlnească, pe teren propriu, o formație din Liga a treia.

Noua campioană a Ligii a 4-a, Sportul Onești, va reprezenta județul Bacău la “barajul” de promovare pentru Liga a 3-a, în care va întâlni, în dublă manșă, formația Rapid Brodoc, campioana județului Vaslui. Partidele se vor disputa pe 18 iunie – turul, respectiv 25 iunie – returul.

Și copiii din județ practică fotbalul din ce în ce mai mare. Astfel, echipa de fotbal a școlii nr. 2 din comuna Cireșoaia (Slănic Moldova), care a câștigat prima ediție a Cupei Primăverii, a primit un set de tricouri din partea AJF Bacău, iar în comuna Oituz, unde doi oameni pasionați de fotbal îi îndrumă pe copii, forul județean le-a oferit echipament sportiv de competiție, mingi și materiale sportive.

La finele săptămânii trecute, peste 50 de copii de etnie romă, din satele Șipote, Poiana Negustorului și Blăgesti, au participat la o acțiune de promovarea a fotbalului la nivel rural, la inițiativa Asociației Europene Romă pentru Progres și Promovare Interculturală Bacău (președinte: Doru Tănase). AJF Bacău a răspuns prezent și acestei manifestări sportive și a oferit, în dar, tricouri, treninguri, mingi și veste de departajare, copiilor-romi din comuna Blăgești.

“Când vezi peste 100 de copii, de la 7 la 15 ani, adunați la un loc, pentru a se juca cu mingea de fotbal, iar printre aceștia zărești și câteva fete, pe un teren de fotbal din mediul rural, atunci poți spune fără să greșești că se poate. Se poate face fotbal și la nivelul unei comune acolo unde există oameni pasionați, ca Marinică Drăgastan ori Cristi Coșa sau Lucian Cheta, ultimul fiind chiar edilul comunei Răcăciuni. Cu sprijinul SC Paderborn 07, al Asociației Regionale de Fotbal din Westfalia și al AJF Bacău, am donat echipament sportiv și materiale sportive pentru această comunitate fotbalistică juvenilă de la nivelul comunei Răcăciuni”, a spus Cristian Sava, președintele Asociației Județene de Fotbal Bacău.

Îmbucurător este faptul că, de două ori pe săptămână, copiii din satele Răcăciuni, Dumbrăveni, Fundu Răcăciuni, Ciucani, Doja și Gisteni, însoțiți de părinti, vin la baza sportivă din Răcăciuni pentru a învața câte ceva din tainele fotbalului.

Articol de Daniel Lazăr