În urmă cu 100 de ani este datat certificatul de naștere al fotbalului din Beiuș. Centenarul va fi marcat sâmbătă, 10 iulie, prin diverse evenimente.

„Ședința a început în 7 iulie și s-a terminat noaptea târziu la Clubul Meseriașilor din Beiuș, astfel că procesul verbal s-a semnat în 8 iulie 1921. Inițiativa i-a aparținut lui Ioan Bușiția, profesor de desen la Liceul Samuil Vulcan, iar printre cei care au semnat procesul verbal s-au mai numărat Emil Pop, Augustin Vidican, Ioan Mureșan, Nicolae Ciarnău, Quido Quai, Teodor Matei, etc. Echipa de fotbal s-a numit Aurora”, ne-a istorisit Ioan Bondor, care de peste 50 de ani este implicat în destinele fotbalului din Beiuș.

Joi a fost dezvelită și sfințită o placă în cinstea centenarului în prezența unor foști jucători, conducători sau oficiali ai locului. În timp, echipele care au activat în fotbalul din Beiuș au mai purtat denumiri precum Olimpia, Sportul Studențesc, Bihorul, Tricolorul sau Gloria, printre cei mai reprezentativi fotbaliști numărându-se regretatul Dumitru Ile (fost jucător la FC Bihor în Liga 1) sau fostul internațional de tineret Remus Ganea (ex-U Craiova sau FC Național). Cea mai bună perioadă a fotbalului beiușean s-a consumat în perioada 2004-2012, când Bihorul Beiuș a jucat opt sezoane consecutive în Liga a III-a. În campionatul 2011/2012 a ocupat locul 3 în Seria 5, dar la finalul sezonului s-a luat decizia retragerii din eșalonul trei și înscrierea în Liga 5. În ultima perioadă au activat Bihorul Beiuș în Liga 4 și Gloria Beiuș în Liga 5, ultima reușind promovarea. În noul sezon, Beiușul va fi reprezentat doar de CS Bihorul, care deja a evoluat în primul tur al fazei județene a Cupei României, scor 1-0, cu Foresta Tileagd, iar duminică va juca în deplasare la Victoria Avram Iancu în semifinale.

Programul Centenarului

Sărbătoarea Centenarului fotbalului beiușean va avea loc sâmbătă și va consta într-un maraton fotbalistic la Stadionul Francisc Matei. Primii care vor intra în scenă vor fi copii și juniorii, de la ora 10:00, fiind anunțate echipele CS Bihorul Beiuș, Ripensia Timișoara, LPS Bihorul și Olimpia Salonta.

În jurul orei 15:00 este programată o festivitate în care se vor decerna medalii, cupe și diplome. Vor urma două meciuri de old-boys, unul între reprezentanții Primăriei și Consiliului Local versus Presa bihoreană (ora 16:00), apoi între foști jucători beiușeni și cei care au activat în fotbalul bihorean (ora 17:00).

Articol de Teodor Biriș (BIHOR)