România participă în programul Fotbal pentru Prietenie pentru prima dată anul acesta și promovează nouă valori de bază în rândul copiilor pasionați de fotbal: prietenia, egalitatea, justiția, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiția și onoarea. Organizat în 64 de țări, programul își propune să promoveze câte trei ambasadori din fiecare țară participantă, care vor reprezenta România în Sankt Petersburg, la cea de a cincea ediție a proiectului Fotbal pentru Prietenie organizat de Gazprom.

Aurel Țicleanu, fost jucător de fotbal în echipa națională a României, va fi însoțit în delegația României în programul Fotbal pentru Prietenie 2017 de către doi tineri ambasadori de 12 ani: Alexandru Andrei Popa, tânăr fotbalist al cărui viitor se conturează deja pe terenul de fotbal, căpitanul echipei de juniori Dinamyk Craiova și Rareș Dumitrache, tânărul jurnalist pasionat de fotbal și de potrivirea cuvintelor.

Cei doi copii au avut oportunitatea de a întâlni personalități din lumea fotbalului, învățând în același timp despre fotbalul internațional și promovând cele nouă valori ale programului în rândul prietenilor și colegilor. Ultimul pas în ediția de anul acesta va fi făcut în Sankt Petersburg, unde toți ambasadorii se vor reuni în perioada 26 iunie – 3 iulie și vor avea ocazia să participe la finala Cupei Confederațiilor pe stadionul din Sankt Petersburg.

Pe 19 iunie, Alex Popa și Rareș Dumitrache, cei doi tineri ambasadori ai programului, s-au întâlnit cu două legende ale fotbalului românesc – Miodrag Belodedici și Ion Vlădoiu. Cei doi și-au arătat sprijinul pentru promovarea educației sportive și pentru programele menite să învețe tinerii fotbaliști despre importanța sportului, despre a fi parte dintr-o echipă și a fi alături de prietenii și colegii lor, rămânând mereu cu picioarele pe pământ.

Întâlnirea a reușit să strângă legătura dintre programul internațional pentru copii Fotbal pentru Prietenie și fotbalul românesc, cel mai popular sport din țara noastră, în urma unei discuții despre importanța promovării celor nouă valori în rândul copiilor români pasionați de sport. 
“Toate cele nouă valori sunt importante. Dacă joci într-un meci internațional, e întotdeauna important să promovezi pacea, onoarea, prietenia. Ajungi să descoperi tradițiile fiecărei țări pe care o vizitezi și să înveți despre semnificațiile și importanța acestora. Și, când vine vorba de victorie, îmi amintesc mereu ce ne zicea fostul nostru antrenor, Emeric Ienei: <<Fie că o să câștigați sau o să pierdeți, strângeți întotdeauna mâna adversarului>>”, a declarat Miodrag Belodedici.

“Cele nouă valori sunt un ansamblu fără de care nu poți face performanță. Pentru mine, probabil cele mai importante ar fi prietenia și onoarea – mereu am crezut că dacă lași loc de bună ziua, vei avea doar de câștigat”, a declarat Ion Vladoiu
România participă anul acesta pentru prima dată în programul internațional de responsabilitate socială pentru copii Fotbal pentru Prietenie, alături de alte 63 de țări din întreaga lume.

Despre programul internațional Fotbal pentru Prietenie
Programul internațional de responsabilitate socială Fotbal pentru Prietenie este implementată de Gazprom începând cu anul 2013. Programul aduce împreună copii cu naționalitate, sex și abilități fizice diferite. Prietenia, pacea și egalitate sunt valori-cheie promovate de către participanții în programul Fotbal pentru Prietenie. Obiectivul programului este dezvoltarea toleranței și respectului pentru diferite culturi și naționalități între copiii din diferite țări. Valorile-cheie promovate de participanți sunt: prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea.