Roman Bürki, ambasadorul Terre des hommes și portar la echipa germană de fotbal Borussia Dortmund, a venit în România între 22-24 mai pentru a vizita proiectele Terre des hommes România și pentru a promova necesitatea respectării drepturilor copiilor care practică un sport.
„Fiecare copil are dreptul la o copilărie sigură, să se joace și să fie în siguranță și să nu-și facă griji pentru altceva. Să poată crește într-o zonă sigură. Vreau să ajut mai ales copiii și cred că este mai ușor prin sport, pentru că toți sunt uniți de ceea ce fac”, a declarat fotbalistul Roman Bürki.
Terre des hommes dorește să evidențieze nevoia de protecție și de promovare a drepturile copiilor în sport și sprijină organizațiile sportive care doresc să schimbe acest aspect și să își întărească sistemul de protecție a copiilor în sport. La nivel international, Terre des hommes sprijină UEFA să-și dezvolte capacitatea de a-și consolida misiunea și de a proteja toți copiii care joacă fotbal în Europa în condiții de siguranță prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la abuzul și protecția copilului.
Pe 23 mai, la dezbaterea „Siguranța copiilor în sport” organizată în parteneriat cu Federația Română de Fotbal (FRF) la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, am anunțat începerea unui nou proiect în parteneriat cu FRF și Federația Română de Gimnastică pentru a promova siguranța și protejarea copiilor în sport.
Scopul proiectului este de a asigura protecția copiilor și de a stabili măsuri de siguranță pentru aceștia, dar și acela de a asigura formare profesională și îndrumare adecvată pentru pregătirea specialiștilor care îi antrenează pe copii sau care au rol de sprijin în cadrul cluburilor sportive. Este important ca toți actorii implicați precum părinți, antrenori, voluntari și copii să fie informați, să știe să recunoască o formă de abuz și să poată să o denunțe.
„E vorba de a preveni orice pericol sau activitate care poate provoca copiilor un sentiment negativ. Sunt mai multe forme de abuz la care copiii pot fi supuși: poate fi violență fizică sau emoțională. Trebuie să ne gândim la copiii care practică orice sport, la orice nivel, din orice mediu social sau cultural, inclusiv cei cu nevoi speciale. Toți trebuie protejați, au același drept de-a fi protejați”, spune Kirsten Theuns, delegat Terre des hommes pentru Europa de Est.
În cadrul dezbaterii, Roman Bürki a împărtășit experiența de a juca fotbal, un sport practicat încă din copilărie, cu respectarea anumitor principii esențiale care l-au determinat să ajungă la nivel de performanță. Sprijinul necondiționat al familiei sale, în special al tatălui său, sentimentul de siguranță și de încredere în antrenor și echipă, și vizitele la un mental coach l-au ajutat să treacă peste presiunea meciurilor și să ajungă portar titular la echipa germană de fotbal Borussia Dortmund.
„Trebuie să avem grijă de copii și să le oferim un spațiu sigur în care pot să ceară ajutor sau să vorbească despre problemele pe care le au. Este de datoria noastră să avem grijă de copii, pentru că noi avem o voce mai puternică decât a lor”, spune fotbalistul Roman Bürki.
La eveniment a participat și Lucian Sănmărtean, managerul sportiv al loturilor naționale de juniori ale României. După experiențele de abuz emoțional prin care a trecut ca tânăr fotbalist, Sănmărtean dorește să ofere copiilor un spațiu sigur și de încredere.
„E important să simtă că pot să vorbească despre lucrurile care îi deranjează, pentru că e o vârstă la care țin mult în ei, se ascund. Noi suntem adulți și trebuie să mergem înspre ei, nu invers. E greu pentru un copil de opt ani să spună: M-a plesnit antrenorul.”, declară Lucian Sănmărtean.
Dezbaterea „Siguranța copiilor în sport” a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate cu ocazia vizitei lui Roman Burki în România prin care am dorit să promovăm nevoia respectării drepturilor copiilor care practică sport și importanța sportului pentru incluziunea socială a copiilor din categorii vulnerabile.
În cele trei zile, fotbalistul Roman Bürki a vizitat un program de after-school de la Piatra Olt, județul Olt și apoi a jucat fotbal cu copiii din comunitate. Programul de after-school a fost început în 2014 prin proiectul zefiR, implementat de un consorțiu de opt organizații condus de Terre des hommes România. În următoarea zi, am jucat fotbal cu copiii cu statut de refugiat de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil împreună cu copiii de la Școala Gimnazială nr. 145.
Despre Fundația Terre des hommes
Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii vulnerabili din întreaga lume. Fundația a avut o prezență neîntreruptă în România începând din anul 1992, contribuind la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului, sprijinirea copiilor afectați de migrație și justiția juvenilă.
Terre des hommes este una dintre principalele organizații internaționale care promovează beneficiile practicării unui sport precum îmbunătățirea sănătății psihice și incluziunea socială a copiilor din categorii vulnerabile.
Despre angajamentul FRF
Federația Română de Fotbal este parteneră în proiectul FIRE (Football Including Refugees) al cărui scop este conștientizarea problematicii integrării refugiaților în țările Uniunii Europene prin organizarea de acțiuni afirmative, cum ar fi, de exemplu, turnee de fotbal. Alături de FRF, în proiect sunt implicate Organizația Sport and Citizenship, Federația Italiană de Fotbal, Federația Belgiană de Fotbal, Federația Scoțiană de Fotbal, Fundația LaLiga, Fundația DIa Wolnosci și rețeaua FARE.