Cupa Ministerului Afacerilor Externe, o competiție tradițională de diplomație publică, a fost inaugurată sâmbătă, 28 mai, cu un meci de fotbal eveniment. Echipa MAE a întâlnit reprezentativa Ambasadei Republicii Franceze la București, într-o partidă cu dublă semnificație: reeditarea primului meci dintre echipele României și Franței, din 1932, și prefațarea celui mai mediatizat meci al EURO 2016 din 10 iunie. Acum 84 de ani, România a învins cu 6-3, sâmbătă cu 6-2. Asistența, respectând cutumele profesiei de diplomat, nu a făcut speculații despre următorul meci dintre cele două țări, cel de pe Stade de France. 

Meciul diplomaților, organizat cu sprijinul FRF, a expus simbolistica acestei partide și în două alte feluri: jucătorii Ambasadei Franței au avut înscrise pe spate numele orașelor ce vor găzdui EURO 2016, iar ”tricolorii” noștri au luat numele jucătorilor din echipa din 1932. Așa s-a întâmplat ca unul dintre autorii unei "duble" în meciului din secolul trecut, Bodola, să fie golgeter în 2016. Tricoul cu nr. 10 a fost purtat de Ciprian Paraschiv, Manager de dezvoltare la FRF și invitat în echipa MAE. El a marcat trei goluri din cele șase, față de adevăratul Bodola, care marcase doar două în 1932. Fiecare echipă a avut dreptul la trei ”stranieri”, astfel că în echipa MAE și-a mai făcut apariția o altă vedetă, Miodrag Belodedici, care a purtat tricoul lui Raffinsky. Cel de-al treilea jucător de ”import” al MAE a fost Florin Șari, Manager Responsabilitate Socială la FRF, alias Steinbach.

Dincolo de simbolistică și politețuri diplomatice, spectacolul fotbalistic a fost unul apreciat, cu multe faze de virtuozitate și cu multe finalizări. După acest meci amical a început Cupa MAE la fotbal și la alte șapte sporturi, unde sunt înscrise ambasadele la București ale mai multor țări. Competiția se desfășoară în acest week-end și în cel viitor, la Clubul Diplomaților.