Foto: ibsasport.org

Tricolorii antrenați de Sorin Lăpădatu au câștigat cu 2-1 meciul disputat contra Spaniei, în a doua rundă a grupelor la Campionatul European. Naționala de nevăzători joacă în perioada 10-17 iunie la EURO 2022, competiție desfășurată la Pescara (Italia).

Căpitanul Florin Kovacs a deschis scorul pentru tricolori, iar România a intrat în avantaj la pauză, înainte ca Julio Sanchez să restabilească egalitatea după reluare. Krisztian Kovacs, cel mai bun tânăr jucător la Europeanul precedent, a marcat golul victoriei pentru România cu câteva minute înainte de final.

Duminică, 12 iunie, de la ora 10:00, România va juca împotriva Angliei, tot în faza grupelor. În primul meci de la EURO, tricolorii au pierdut cu Germania.

România s-a calificat la EURO în urma unui mini-turneu găzduit la Buftea, când tricolorii au terminat pe primul loc, cu patru victorii din patru posibile, în fața Poloniei, Albaniei și Greciei (de două ori). Este a treia participare a României la Campionatul European.

Naționala antrenată de Sorin Lăpădatu are ca obiectiv clasarea în primele 8 echipe la aceste EURO, fapt ce i-ar asigura prezența la următorul European fără a mai juca turneu de calificare. Dacă vor termina în primele 6 echipe, tricolorii se vor califica la Cupa Intercontinentală de anul viitor.

Cele 10 formații participante la Campionatul European sunt împărțite în două grupe, astfel:

GRUPA A: Italia, Franța, Turcia, Grecia, Cehia
GRUPA B: Germania, Spania, Anglia, Polonia, România

Programul și rezultatele României la EURO 2022:
10 iunie: România – Germania 0-6
11 iunie: Spania – România 1-2
12 iunie, ora 10:00 România – Anglia
13 iunie, ora 16:00 Polonia – România 

Lotul României la EURO 2022:
Portari / Ghizi: Vlad Tofan, Marius Corolea
Jucători: Alexandru Cucu, Cosmin Calota, Nicolae Burulea, Cristian Kovacs, Florin Kovacs, Tiberiu Păun.
Antrenor: Sorin Lepădatu

Fazele finale ale competiției vor avea loc în zilele de 15, 16 și 17 iunie.

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susținerea organizării acestei selecționate naționale, asociația a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Național Paralimpic Român și a Federației Române de Fotbal, structuri ce au finanțat primele acțiuni interne și internaționale.