UPDATE 04.10.2016 | CNA a răspuns sesizărilor referitoare la emisiunea ”Morning ZU”, difuzată în data de 26.05.2016 de Radio ZU.

Întrunit în ședința publică din data de 29.09.2016, Consiliul Național al Audiovizualului a hotărât să aplice o amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Radio Zu pentru ediția din data de 26.05.2016 a emisiunii Morning Zu, în care prezentatorii au făcut unele afirmații la adresa fotbaliștilor și suporterilor echipei naționale a Republicii Democrate Congo, fără a respecta prevederile art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora: ”Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

Menționăm că raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate a CNA ca urmare a sesizărilor primite de la mai multe instituții, printre care și Federația Română de Fotbal, a fost analizat în ședința publică din data de 21.06.2016, când au fost audiați și cei doi prezentatori ai emisiunii, dl. Mihai Morar și dl. Daniel Buzdugan care au precizat că și-au cerut scuze, în mod public, pentru afirmațiile făcute. În respectiva ședință, nicio propunere de sancționare nu a întrunit numărul legal de voturi pentru a fi aprobată. Ulterior, votul a fost reluat în ședința publică din 07.07.2016, dar nici de această dată nu s-a adoptat o sancțiune. La solicitarea unui membru al Consiliului, cazul a fost rediscutat în ședința publică din 22.09.2016, votul fiind reluat în ședința publică din data de 29.09.2016 când postul Radio Zu a fost sancționat cu amendă.

Știrea inițială, publicată în data de 07.06.2016:

Federația Română de Fotbal, alături de ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities și alte nouă organizații de drepturile omului din România au sesizat ieri, 6 iunie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii "Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU, emisiune în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a poporului congolez în general. Această sesizare vine în urma plângerii pe aceeași temă adresată de ActiveWatch, Consiliului Național al Audiovizualului, pe 31 mai 2016.

În urma celor două sesizări, tot ieri, Consiliul Național al Audiovizualului a decis sancționarea realizatorilor postului Radio Zu, Daniel Buzdugan și Mihai Morar, cu amenzi contravenționale de câte 5.000 lei, arătând că, prin declarațiile în cauză, cei doi "au creat o atmosfera ostilă, degradantă, umilitoare la adresa persoanelor de culoare". De asemenea, cei doi au fost obligați să dea citire rezumatului hotărârii CNCD in emisunea radio pe care o moderează.

Federația Română de Fotbal, alături de celelalte 11 organizații semnatare ale sesizării, consideră că acest tip de discurs, folosit de moderatorii Radio Zu în cadrul emisiunii din 26 mai, pe lângă faptul că încalcă flagrant regulile impuse prin codul de reglementare a conținutului audiovizual, prejudiciază grav demnitatea umană a unui grup etnic. 

Organizațiile semnatare:
• Federația Română de Fotbal
• Fundația Policy Center for Roma and Minorities
• Asociația ActiveWatch
• Asociația Accept
• Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
• Asociația Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități
• Centrul pentru Inovare Publică
• Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen – FILIA
• Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate
• Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii
• Societatea Academică din România
• Asociația Institutul pentru Politici Publice