Vineri, 7 aprilie, la Bacău, în semifinalele turneului de calificare pentru Campionatul European de fotbal destinat nevăzătorilor, România a învins Cehia cu scorul de 4-1 (2-1 la pauză), obţinând astfel dreptul de a se număra printre cele zece formaţii care vor lua parte la Campionatul European programat a avea loc în luna august a acestui an, în Germania. În cealaltă semifinală, Georgia a învins Grecia cu 1-0 – după lovituri de departajare, adjudecându-şi deasemenea un loc la întrecerea continentală.

Creată de Asociaţia Nevăzătorilor din România la final de 2013 şi pregătită de responsabilul Serviciului Sport al organizaţiei, Sorin Lăpădatu, naţionala de fotbal a beneficiat de susţinerea financiară a Comitetului Naţional Paralimpic pentru a participa la turnee internaţionale şi se află la cea mai mare performanţă din scurta sa istorie.

În această întrecere, România a evoluat în grupa A, calificându-se în semifinale de pe poziţia a doua, cu următoarele rezultate: 2-0 cu Irlanda, 0-5 cu Georgia şi 6-0 cu Albania.

Federaţia Română de Fotbal nu numai că a acceptat să se implice în mod direct, recunoscând acestei echipe caracterul de reprezentativă naţională, dar a și participat la eveniment prin doi reprezentanţi de seamă, foştii mari internaţionali Miodrag Belodedici şi Ion Vlădoiu. În plus, președintele FRF, Răzvan Burleanu, i-a felicitat pe tricolori pentru performanța reușită printr-un mesaj audio.

Finala turneului de calificare e programată sâmbătă, când România va întâlni Georgia. Indiferent de rezultatul acestui meci, ambele formații vor fi prezente în Germania, la finalul lunii august, la turneul final al Campionatului European.

– Toate competiţiile oficiale de fotbal pentru nevăzători sunt reglementate şi organizate de către Internaţional Blind Sport Assotiation (I.B.S.A. – Federaţia Internaţională a Sportului pentru Nevăzători).

– Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic, 5 contra 5, în două reprize de câte 25 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.

– Prima ediţie a Campionatului European de Fotbal pentru Nevăzători a avut loc în Spania, la Barcelona, în anul 1997.

– La Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători vor participa 10 echipe: primele opt clasate la ediţia precedentă (Anglia, 2015) şi primele două clasate în turneul de calificare găzduit de România.

– Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România.

– Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţia reprezentativă care apără şi promovează, de peste şase decenii, interesele persoanelor cu deficienţă vizuală. Asociaţia cuprinde peste 50.000 de membri şi acoperă întregul teritoriu al ţării prin cele 34 de filiale ale sale, fiind, prin istorie şi realizări, una dintre cele mai cunoscute organizaţii nonguvernamentale din România. Este reprezentativă şi la nivel internaţional, făcând parte din structurile europene şi mondiale specifice. Desfăşoară activităţi socio-profesionale, cultural-educaţionale şi sportive pe care nu le oferă deficienţilor de vedere nici o instituţie din România. Tocmai de aceea, guvernul i-a acordat, în anul 2008, statutul de utilitate publică.

– Selecţionata României a disputat primul meci internaţional în anul 2014, în Germania, de atunci participând la o serie de turnee destinate ţărilor în care fotbalul pentru nevăzători este de abia la început.