Manifestările au început încă de vineri, 18 septembrie, atunci când, la hotelul Ibis, a avut tragerea la sorţi a grupelor turneului de fotbal, la care au participat 14 echipe. Lista participantelor a cuprins organizații ale minorităților naționale, dar şi o echipă a Televiziunii Române, partener media al evenimentului.

În urma tragerii la sorţi, echipele au fost împărţite în patru grupe, după cum urmează:

– grupa A: Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor, Asociaţia Italienilor din România, Uniunea Democratică a Turco-Tătarilor Musulmani şi Uniunea Democrată Maghiară din România

– grupa B: Uniunea Elenă, Televiziunea Română, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

– grupa C: Partida Romilor Pro-Europa, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Polonezilor din România

– grupa D: Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Croaţilor din România

Turneul de fotbal a fost câştigat de Uniunea Democratică a Turco-Tătarilor Musulmani

Sâmbătă, 19 septembrie, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului, la care au participat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu şi doamna Secretar de Stat Lacziko Enikő Katalin, din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Scopul Cupei Diversității este combaterea rasismului şi discriminării de orice formă a minorităţilor naţionale, în virtutea respectului pentru demnitatea umană şi pentru egalitatea de şanse. Ne unesc pe toţi, deopotrivă organizatori şi parteneri, bucuria practicării fotbalului, preţuirea pe care o dăm diversităţii etnice şi culturale, care ne îmbogăţesc societatea, şi scopul asumat, al combaterii rasismului şi discriminării de orice formă a minorităţilor naţionale,  a declarat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, în cadrul festivităţii de deschidere.

Au urmat meciurile grupelor turneului de fotbal al ”Cupei Diversității”, disputate pe parcursul întregii zile de sâmbătă. În urma rezultatelor întregistrate, în optimi s-au calificat Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Democrată Maghiară din România, Uniunea Democratică a Turco-Tătarilor Musulmani, Partida Romilor Pro-Europa, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Uniunea Elenă, Uniunea Croaţilor din România şi Uniunea Democrată Turcă din România. Duminică, primele patru echipe au reuşit calificarea în penultimul act al turneului, semifinalele soldându-se cu victoriile Uniunii Democratice a Turco-Tătarilor Musulmani şi Partidei Romilor Pro-Europa.

Finala mare a fost câştigată de Uniunea Democratică a Turco-Tătarilor Musulmani, la lovituri de departajare, în timp ce în finala mică, Uniunea Democrată Maghiară din România a învins Uniunea Ucrainenilor din România.

”Satul Minorităţilor” a stârnit un real interes

În afara turneului de fotbal, evenimentul organizat de Federaţia Română de Fotbal şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice a cuprins, atât sâmbătă, cât şi duminică, un segment dedicat, intitulat ”Satul Minorităţilor”, în care diferite etnii au prezentat o selecție de tradiţii şi obiceiuri proprii.

Foarte apreciate au fost produsele culinare cu specific, dar şi micile ateliere artizanale, la care s-au putut realiza obiecte decorative, existând chiar şi un stand unde s-au putut face tatuaje temporare cu henna. Nu au lipsit costumele tradiţionale, cu specific, ale minorităţilor participante la acest eveniment.

Sâmbătă, după disputarea meciurilor din grupe, a avut loc o dezbatere moderată de Cristian Ţopescu, desfăşurată în sediul Federaţiei Române de Fotbal, la care a participat Miodrag Belodedici. Fostul internaţional i-a delectat pe cei prezenţi cu o serie de amintiri din activitatea sa de jucător, în timp ce Cristian Ţopescu a povestit o serie de evenimente amuzante din perioada de glorie a fotbalului românesc.

Organizarea acestui eveniment contribuie la îndeplinirea Obiectivului specific 5.2 din Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2015-2020, ”Creșterea vizibilității fotbalului”

Foto: Mediafax / Dragoş Savu