În perioada 24-29 august, Federația Română de Fotbal și Uniunea Ucrainenilor din România organizează al zecea ediție a Campionatului Mondial de Fotbal al Diasporei Ucrainene, competiție care va avea loc la Centrul Național de Fotbal Buftea.

Evenimentul menit să promoveze identitatea minorității ucrainene, reunește echipe de fotbal formate din membrii ai diasporei ucrainene din România, Polonia, Ungaria și Israel.

Competiția din 2021, care a avut loc la Irpin (Ucraina), a reunit peste 140 de sportiv din 5 țări – Canada, Ungaria, Polonia, Israel, România și Republica Moldova – și a fost câștigată de filiala din Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România.

Scopul Campionatul Mondial de Fotbal al echipelor ucrainene din diaspora este de a consolida legătura acestor comunități atât unele cu altele, dar și cu țara de origine, dar și pentru promovarea fotbalului în Ucraina și încurajarea practicării exercițiilor fizice și a sportului de către un procent cât mai mare al populației.

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene.