32 de echipe internaționale ale prieteniei, formate din copii cu vârsta de 12 ani, fete și băieți din Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Oceania, s-au întâlnit pe terenul de fotbal în cadrul campionatului.

Astfel, se încheie a șasea ediție Fotbal pentru Prietenie, o dovadă a dezvoltării continue a programului: 211 țări și regiuni au participat anul acesta în cadrul programului, o creștere semnificativă față de cele 64 de țări participante în 2017.

Participanții de anul acesta s-au reunit în Moscova, iar cele 32 de echipe formate din copii de 12 ani din toată lumea au purtat numele unor animale pe cale de dispariție pentru a atrage atenția tinerilor participanți asupra mediului înconjurător și a importanței de a proteja natura și animalele din întreaga lume.

Victor Stancovici și Maria Dan, reprezentanții României în ediția de anul acesta a programului, au jucat fotbal și au interacționat cu copii din toate colțurile lumii făcând parte din echipa „Balena cu cocoașă”. Copiilor din România li s-au alăturat în echipă tineri fotbaliști și tineri „jurnaliști” din Argentina, Insulele Virgine Britanice, Algeria, Estonia și Senegal.

În total, evenimentele finale din Moscova ale programului Fotbal pentru Prietenie au reunit peste 1.500 de participanți. Primele trei zile ale programului au fost dedicate Taberei Prieteniei, printr-o serie de activități și antrenamente menite să pregătească participanții pentru Campionatul Fotbal pentru Prietenie.

„Am jucat fotbal și am cunoscut sute de copii din toată lumea. Am avut în fiecare zi multe activități care ne-au apropiat tot mai mult de ceilalți copii. Sunt mândru că am fost selectat căpitanul echipei din care am făcut parte și că am reușit să ajungem în semifinala Campionatului Fotbal pentru Prietenie. O să rămân cu multe amintiri din acest program și sper să țin legătura cu mulți dintre copiii pe care i-am cunoscut aici” 
Victor Stancovici, tânărul fotbalist roman din programul Fotbal pentru Prietenie

„Articolele scrise de mine au apărut în ziarul Fotbal pentru Prietenie și au fost citite de toți copiii și adulții din program – sunt foarte mândră! Mă bucur și că echipa noastră a ajuns în semifinală, pentru că toți fotbaliștii sunt foarte buni și se ajută unii pe ceilalți. Am avut o echipă unită și asta a fost cel mai important”
Maria Dan, tânăra „jurnalistă” din România, participant în programul Fotbal pentru Prietenie 

E o tradiție ca participanții în programul Fotbal pentru Prietenie să încheie activitățile finale ale programului participând la un meci de fotbal important. Anul acesta, toți cei peste 1.500 de participanți au avut ocazia să participe la meciul de deschidere a Campionatului Mondial 2018, între Rusia și Arabia Saudită, care s-a disputat pe 14 iunie.

Încă din anul 2013, PJSC Gazprom a organizat programul social internațional pentru copii Football for Friendschip. Valorile cheie promovate de acest proiect includ prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția și onoarea. Participanții sunt Tineri Jucători (fete și băieți, inclusiv cei care se confruntă cu probleme fizice), dar și Tineri Jurnaliști care se ocupă de evenimentele F4F în cadrul Centrului Internațional de Presă pentru Copii Football for Friendship. Sfera geografică a programului se extinde în fiecare an: de la 8 țări în anul 2013, la 211 țări în anul 2018. În ultimii cinci ani, peste 3.700 de oameni au participat la program. Football for Friendship este susținut de FIFA, UEFA, Comitetul Olimpic Internațional, federații de fotbal din diverse țări, fundații internaționale de caritate pentru copii și de cele mai importante cluburi de fotbal din lume.