Într-un filmuleț plin de emoția pasiunii pentru fotbal este prezentată povestea proiectului ”Transformă Ulița în Stadion”, inaugurat de Federația Română de Fotbal în cadrul programului ”Împreună Suntem Fotbal”, dedicat promovării fotbalului de tip grassroots.

Proiectul s-a desfășurat în perioada septembrie 2015 – aprilie 2016 în 21 de județe din România, implicând referenții zonali ai Federației Române de Fotbal. Peste 1000 de elevi din ciclul primar din mai mult de 120 de unități de învățământ au fost parte a etapei pilot a programului.

Protagonistul filmului este micul fotbalist Ionel Băzoiu, 10 ani, unul dintre cei trei câștigători ai programului care au însoțit delegația FRF la Campionatul European de Fotbal din Franța. 

Filmul de 4 minute ilustrează drumul și obstacolele pe care Ionel le parcurge și le depășește prin talent și determinare. „Ulița” aduce în atenție aspecte care se regăsesc în copilăria multor personalități ale fotbalului: dorința de autodepășire, îmbinarea activităților școlare cu cele sportive, lipsa de posibilități financiare ale părinților, lungile antrenamente pe uliță alături de tovarășii de joacă. Viața lui Ionel pare a fi ritmată de fotbal. Micul fotbalist renunță la micile plăceri ale copilăriei pentru a-și cumpăra o minge de fotbal, urmărește cu interes meciurile jucătorilor săi preferați și își exersează talentul driblând mingea după ore.

"Transformă Ulița în Stadion" este programul FRF dedicat descoperirii noilor talente în rândul copiilor din ciclul primar din mediul rural. Referenților zonali ai Federației Române de Fotbal le-a fost pusă la dispoziție o platformă online de înregistrare și monitorizare a tinerelor talente, pe site-ul www.impreunasuntemfotbal.ro. Finalitatea programului a constat într-o competiție dedicată celor mai talentați elevi din clasele I-IV din cele 7 regiuni fotbalistice ale țării. Meciul final s-a disputat la Cluj, o comisie formată din Miodrag Belodedici, Ion Vlădoiu și Aurel Țicleanu alegând cei 3 câștigători.

Remarcat și încurajat de referentul său zonal, Cristi Lupu, Ionel a ajuns în faza finală a programului „Transformă Ulița în Stadion”. Alături de ceilalți 2 câștigători, Ionel a văzut meciul România-Elveția de la EURO 2016, disputat pe Parc des Princes. De asemenea, el a fost legitimat la Liceul cu Program Sportiv din Buzău.

"Este un proiect de suflet, un proiect destinat descoperirii talentelor din mediul rural. Este cunoscut faptul că mulți dintre campionii României au provenit din mediul rural. Din păcate, un adevăr trist este și faptul că multe alte talente se irosesc pentru că satul românesc nu le oferă condițiile necesare performanței. Rolul nostru este de a ne întoarce la rădăcini, de a găsi tinerele talentele, de a le sprijini, pentru a avea un viitor bun și pentru a aduce succes României”, a declarat Ciprian Paraschiv, manager dezvoltare fotbalistică în cadrul FRF și coordonatorul programului ”Împreună Suntem Fotbal”.

Despre „Împreună Suntem Fotbal”

Lansat în luna septembrie a anului trecut, proiectul "Împreună Suntem Fotbal" reprezintă o premieră în sportul și educația din România, propunând implicarea activă în dezvoltarea sănătoasă a românilor prin fotbal, dezvoltarea copiilor și tinerilor în valorile acestui sport și creșterea numărului de practicanți de fotbal în România. Începând cu 2015, au fost demarate primele 4 programe: Olimpiada Națională a Sportului Școlar – Fotbal și Olimpiada Gimnaziilor – Fotbal, Transformă Ulița în Stadion, Unificat în 7, Campionatul Universitar de Fotbal. Următoarea etapă a programului se va desfășura începând cu septembrie 2016, mai multe informații vor fi publicate pe platforma dedicată www.impreunasuntemfotbal.ro.