În apropierea Zilei Internaționale pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, Fundația Policy Center for Roma and Minorities și Federația Română de Fotbal organizează turneul de fotbal „Nu rasism! Nu violență!”. Competiția se va desfășura pe 18 martie, de la ora 11:00, la Centrul Național de Fotbal Buftea.

Rolul acestui eveniment este de a promova prin fotbal o societate fără discriminare pe bază de criterii etnice, rasiale, sociale, precum și fără violență motivată de rasism.

„Combaterea rasismului, a discriminării și a discursului instigator la ură sunt prioritare pentru asigurarea unui climat fotbalistic performant. Federația Română de Fotbal a adoptat la începutul anului 2016 strategia de combatere a discriminării prin fotbal, prin care desfășoară, în parteneriat cu organizații precum Policy Center for Roma and Minorities, campanii de promovare a diversității și de conștientizare a problematicii integrării și bunei conviețuiri între numeroasele grupuri etnice de la noi din țară. Turneul din 18 martie vine să arate că fotbalul ne ajută pe fiecare dintre noi să înțelegem că împreună și prin acceptare putem fi mai buni și mai puternici”, spune președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

La turneu vor participa 60 de copii, din care 40 provin din zonele dezavantajate ale cartierului Ferentari. Aceștia participă săptămânal la antrenamentele în cadrul Clubului de Educație Alternativă, un program educațional complex care îmbină sportul, arta și educația pentru a oferi șanse egale copiilor din ghetou. Un număr de 10 copii provin din centre de plasament și vor participa cu sprijinul Ligii Prieteniei. Alți 10 de copii provin de la Clubul Progresul Spartac 1944.

În 2017, ONU a stabilit tematica pentru 21 martie, centrată pe anti-violență și pe combaterea profilării rasiale și a instigării la ură, tendințe față de care fotbalul exprimă toleranță zero, în favoarea solidarității inter-etnice, anti-violenței și coeziunii sociale.