Sâmbătă, 20 mai, s-a desfășurat prima Conferință Națională de Psihologie Sportivă din România, organizată de SPORT PSY 1, Asociația de Coaching și Psihologie Sportivă și Smart PSI – Asociația pentru Dezvoltarea Psihologiei, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București.

Evenimentul a fost moderat de Silviu Ioniță, Președintele Asociației de Coaching și Psihologie Sportivă, Mental Coach al Echipei Naționale de Fotbal, iar din partea Federației Române de Fotbal, printre cei care s-au adresat participanților, au fost președintele Răzvan Burleanu, selecționerul Christoph Daum și coordonatorul loturilor de juniori Sandu Tăbîrcă.

Evenimentul s-a adresat psihologilor interesați de perspectiva unei formări acreditate de Colegiul Psihologilor în domeniul psihologiei sportive, sportivilor care doresc să afle mai multe despre antrenamentul mental și despre instrumentele psihologice de susținere a performanței pe care le pot folosi pentru atingerea succesului, antrenorilor și părinților care doresc să afle mai multe despre testele și programele psihologice.

Selecționerul reprezentativei României, Christoph Daum, le-a împărtășit celor prezenți experiențele sale din momentul în care a ales să lucreze cu un mental coach în campionatul Germaniei, despre efectele benefice ale acestei mutări, în ciuda sentimentului de îndoială a celor din jurul său.

„La nivelul primei reprezentative, aplicarea acestor strategii legate de suportul optim pentru latura psihologică din pregătirea performanței a început anul trecut, înainte de Euro 2016 și se dezvoltă continuu. Printr-un staff în care în premieră descoperim specialiști în nutriție, recuperare fizică și mental coaching. Printr-o regândire a programului de pregătire reconfigurat de Christoph Daum, în care astăzi se află numeroase exerciții, teoretice și practice, de psihologie sportivă. Chiar și printr-un rebranding al Casei Campionilor, adică Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia, acolo unde se află cantonamentul tricolorilor și unde avem acum spații pentru petrecerea timpului liber dedicate jucătorilor, mesaje motivaționale ale marilor sportivi în decorul interior, precum și mesaje ale suporterilor români pentru jucătorii lor favoriți. Nici un detaliu nu trebuie neglijat, cu atât mai mult în această zonă sensibilă, atât de importantă și atât de dificil de gestionat precum starea mentală a unui jucător de înaltă performanță”, a spus Răzvan Burleanu în cadrul conferinței.