Pentru prima dată, România participă anul acesta în programul Fotbal pentru Prietenie, organizat în 64 de țări de către Gazprom. Trei ambasadori sunt promotori în rândul copiilor ai celor nouă valori ale programului: prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea.

Aurel Țicleanu, fost jucător de fotbal în echipa națională a României, va fi însoțit în delegația României în programul Fotbal pentru Prietenie 2017 de către doi tineri ambasadori de 12 ani: Alexandru Andrei Popa, tânăr fotbalist al cărui viitor se conturează deja pe terenul de fotbal, căpitanul echipei de copii Dinamyk Craiova, și Rareș Dumitrache, tânărul jurnalist pasionat de fotbal.

Cei doi copii vor avea ocazia să întâlnească personalități din lumea fotbalului, să interacționeze cu alți copii de vârsta lor din 64 de țări și să promoveze valorile programului în cercurile lor de prieteni. Fiecare activitate desfășurată în cadrul proiectului îi duce cu un pas înainte spre Sankt Petersburg, unde toți tinerii ambasadori se vor reuni în perioada 26 iunie – 3 iulie 2017, pentru ediția de anul acesta a Forumului Internațional Fotbal pentru Prietenie din cadrul programului. La finalul evenimentelor, participanții vor vizita 2017 FIFA Confederations Cup Final pe stadionul din Sankt Petersburg, Rusia.

Pe 22 mai cei doi copii au avut ocazia să îl întâlnească și să stea de vorbă cu președintele Federației Române de Fotbal, domnul Răzvan Burleanu. Despre cele nouă valori ale programului (prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea), președintele FRF spune: “Fiecare dintre cele nouă valori este importantă pentru dezvoltarea tinerilor fotbaliști, însă cea cu care relaționez cel mai bine este victoria. Aceasta este și una dintre misiunile Federației Române de Fotbal și consider că Victoria este cea mai importantă, pentru că nu o poți obține decât prin muncă”.

„Nu știam ce înseamnă să fii președintele Federației Române de Fotbal, dar am aflat câtă muncă și organizare este în spatele acestui post. Pe lângă pasiunea pentru fotbal, ai nevoie de răbdare și dedicare pentru a te putea ridica la nivelul așteptărilor”, a declarat Rareș Dumitrache, „micul jurnalist” român din proiectul Fotbal pentru Prietenie.

România participă anul acesta pentru prima dată în programul internațional de responsabilitate socială pentru copii Fotbal pentru Prietenie, alături de alte 63 de țări din întreaga lume.

Despre programul internațional Fotbal pentru Prietenie
Programul internațional de responsabilitate socială Fotbal pentru Prietenie este implementată de Gazprom începând cu anul 2013. Programul aduce împreună copii cu naționalitate, sex și abilități fizice diferite. Prietenia, pacea și egalitate sunt valori-cheie promovate de către participanții în programul Fotbal pentru Prietenie. Obiectivul programului este dezvoltarea toleranței și respectului pentru diferite culturi și naționalități între copiii din diferite țări. Valorile-cheie promovate de participanți sunt: prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea.