Președintele FRF a fost unul dintre candidații la posturile rezervate UEFA în organismul forului mondial.

Mandatul lui Răzvan Burleanu, care se va întinde pe o perioadă de patru ani, a fost confirmat marți, 20 aprilie 2021, în cadrul celui de-al 45-lea Congres UEFA, desfășurat la Montreux, Elveția.

„Prezența în Consiliul FIFA este o performanță pentru diplomația sportivă a României, iar pentru managementul sportiv este cea mai înaltă recunoaștere, de aceea voi face tot ceea ce este posibil cu cea mai înaltă responsabilitate ca, alături de președintele UEFA și de ceilalți 7 colegi din Consiliul UEFA, să pot reprezenta interesele fotbalului european și al altor federații naționale non-europene care împărtășesc aceeași viziune cu UEFA.

Pentru România înseamnă și un acces la o cunoaștere și o înțelegere globală a dezvoltării fotbalului care se va transpune totodată în decizii pe care voi încerca să le influențez la nivel internațional și național.

Totodată, prin demersul de a candida și de a fi ales mi-am dorit să inspir și alți români tineri care consideră că anumite domenii sau funcții le sunt greu accesibile, dacă nu chiar interzise, iar modul nostru de lucru integru să fie un model și pentru ale sectoare de activitate din țara noastră”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Ceilalți trei membri în Consiliul FIFA din partea UEFA, a căror candidatură a fost confirmată în ședința de marți, sunt Georgios Koumas (Cipru), Peter Peters (Germania) și Dejan Savicevic (Muntenegru).

Locul rezervat unei persoane de sex feminin în același organism de conducere al FIFA a fost câștigat, în urma alegerilor, de Evelina Christillin (Italia).

Congresul UEFA de la Montreux, Elveția
Foto: UEFA

În cadrul Congresului UEFA au mai fost votați opt membri ai Comitetului Executiv UEFA, aceștia fiind: Gabriele Gravina (Italia), Alexander Dyukov (Rusia), David Gill (Anglia), Karl-Erik Nilsson (Suedia), Zbigniew Boniek (Polonia), Rainer Koch (Germania), Just Spee (Țările de Jos) și Servet Yardımcı (Turcia).

De asemenea, David Martin (Irlanda de Nord) a fost ales vicepreședintele FIFA, funcția rezervată celor patru asociații britanice.

Mandatul președintelui FRF, Răzvan Burleanu, în Consiliul FIFA reprezintă o premieră pentru România, de la afilierea FRF la FIFA în 1923 până azi. Președintele FRF devine astfel și cel mai tânăr membru al Consiliului FIFA. Mandatul echivalează și cu poziția de membru al Comitetului Executiv UEFA.

Din 2017, Răzvan Burleanu coordonează grupul de lucru UEFA-Uniunea Europeană, iar din 2019 face parte și din grupul de lucru dedicat strategiei comerciale pentru competițiile la nivel de echipe naționale și a fost ales președinte al Comisiei Media UEFA. Președintele FRF a mai ocupat și funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei de Marketing a UEFA.