Autorităţile locale din Piteşti şi fostele glorii ale lui FC Argeş l-au omagiat astăzi pe Nicolae Dobrin considerat de mulţi cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. Evenimentul "Argeşeni valori naţionale", organizat de Prefectura Argeş, Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Argeş a fost dedicat celor care l-au admirat, văzut, apreciat şi iubit pe Prinţul din Trivale care ar fi împlinit astăzi 69 de ani.

Evenimentul a început dimineaţă la Stadionul "Nicolae Dobrin" unde se află expus bustul marelui fotbalist după care cei prezenţi au mers la Muzeul Sportului Argeşean pentru a continua ceremoniile. Printre invitaţi autorităţilor locale s-au numărat Gheorghiţă Geolgău, managerul Departamentului de Scouting al FRF, Jean Vlădoiu, membru în Comisia Tehnică a Federaţiei Române de Fotbal, fostele glorii ale lui FC Argeş, Viorel Moiceanu, Doru Toma, Augustin Eduard, Ilie Bărbulescu, Telu Stancu, Remus Vlad, Vasile Stan, Radu II, Radu III, Mihai Zanfir, Viorel Turcu, antrenorul Tănase Dima, comentatorul Radio Ilie Dobre şi ziaristul Mircea M. Ionescu. Autorităţilor locale au fost reprezentate de prefectul de Argeş, Cristian Soare, subprefectul Emilian Dragnea, vicepreşedintele CJ Argeş, Ion Mînzînă, primarul Piteştiului, Cornel Ionică, viceprimarul Laurenţiu Zidaru. La finalul evenimentului, Gica Dobrin, soţia Gâscanului, împreună cu directorul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu şi fostul director al Teatrului, Sevastian Tudor, au înmânat diplome de excelenţă fostelor glorii ale lui FC Argeş. În semn de respect şi preţuire, Prefectura Argeş şi CJ Argeş i-a oferit Gicăi Dobrin o plachetă pe care se distingea figura marelui fotbalist român.

"Un zeu al fotbalului"

Gheorghiţă Geolgău a fost unul dintre cei care l-au cunoscut foarte bine pe Dobrin pe teren dar şi în afara lui: "Am fost adversari dar şi colegi de echipă în 1990. Nea Gicu era unul dintre idolii mei. L-am cunoscut personal la Piteşti şi am avut de multe ori plăcerea să îmi beau cafeaua cu el. Aveai ce învăţa de la el. A fost un zeu al fotbalului românesc", a spus oficialul FRF după care a citit mesajul preşedintelui Răzvan Burleanu. Evenimentul a continuat cu filmul "Dobrin la clipa amintirilor" realizat de TVR.

Gica Dobrin, soţia Gâscanului a ţinut să le mulţumească organizatorilor pentru faptul că nu l-au dat uitării pe soţul său: "Mulţumesc autorităţilor pentru această zi minunată şi colegilor soţului meu alături de care am petrecut o viaţă cu multe bucurii. Vă mulţumesc şi nu vreau să mă părăsiţi cîtă viaţă voi avea". După acest discurs, organizatorii au prezentat cele două trofee de campioană cîştigate de FC Argeş.

"Un star ce a încântat Europa"

Tănase Dima, antrenorul Maestrului a povestit mai multe momente petrecute alături de Dobrin: "Gicu ne-a adunat pe toţi aici şi am venit să comemorăm un mare piteştean şi un fotbalist de excepţie. L-am cunoscut pe Gicu din 1961, iar din iarna lui 1962 a jucat la tineret. A debutat în Divizia A la 14 ani şi 10 luni în meciul cu U Cluj. Alături de el am scris o pagină frumoasă în istoria fotbalului argeşean şi românesc. La meciul cu Real Madrid, o mare vedetă a încântat o întreagă Europă. Eu am fost cel care l-a convins pe Bernabeu să vină la Piteşti după Gicu. Când am revenit în ţară am fost primiţi cu mult fast. După meciul cu Real Madrid urma <Memorialul Gento> şi ne-au invitat să participăm. Dacă s-ar fi transferat la această echipă, ar fi fost primul fotbalist român care a evoluat în străinătate".

"Un fenomen care umplea stadioanele"

Tudor Sevastian, fostul director al Teatrului "Alexandru Davila" a fost unul dinttre apropiaţii Magului din Trivale: "Cuvintele sunt de prisos în aceste momente. În ultimii ani de viaţă mi-a fost foarte bun prieten. Aici se află crema fotbalului românesc. Acum 69 de ani s-a născut cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Gicu a fost un fenomen, un geniu care umplea stadioanele. La sfârşitul meciurilor se făcea coadă pentru autografe şi nu mai putea să urce în autocar. FC Argeş a fost liderul provinciei care a ţinut piept Capitalei. La echipa Olimpică a României erau titulari 9 jucători de la FC Argeş. Dobrin a fost un bun naţional şi cel mai iubit fotbalist. Ştiu că Real Madrid a oferit 2 milioane de dolari lui Ceauşescu şi încă 2 milioane pentru a face stadion modern la Piteşti, dar Ceauşescu nu a vrut să-i dea drumul. A fost un magician şi va rămâne un zeu al fotbalului".

"Gicu nu trebuie uitat"

Remus Vlad, căpitanul lui FC Argeş în ediţia 1971-1972 şi Petre Ivan, căpitanul alb-violeţilor la cel de-al doilea titlu cîştigat au vorbit despre ce a însemnat Dobrin pentru ei: "Sunt încercat de emoţie în aceste momente. Generaţiile care urmează nu trebuie să uite că Gicu a fost un fotbalist de referinţă. A fost cel mai talentat fotbalist al României. Toţi suporterii ştiu cine a fost Dobrin. Pentru noi a fost un bun coleg, un conducător de joc extraordinar. Era imprevizibil. Nu ştiam niciodată ce poate face cu mingea".

"Nu a fost o stea ci o galaxie de stele"

Comentatorul Ilie Dobre a avut numai cuvinte de laudă despre Gîscan: "Din punctul meu de vedere, Gicu a fost cel mai talentat jucător din lume. A fost vulturul şef al vulturilor violeţi. Dobrin nu a fost o stea, ci o galaxie de stele. În memoria lui, FC Argeş trebuie să revină în Liga I".