Duminică, 9 august, tragerea la sorți UEFA a oferit adversarul campioanei României din turul I preliminar al Ligii Campionilor, iar astăzi, detalii privind turul II al competiției.

TRAGEREA PENTRU TURUL I PRELIMINAR

Ardelenii vor juca într-o singură manșă, în deplasare, cu FC Floriana din Malta în primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Dacă vor învinge în această partidă, campionii României vor întâlni Dinamo Zagreb (Croația).

Celelalte variante ar fi fost Young Boys Berna (Elveția) sau câștigătoarea din partida Celtic Glasgow (Scoția) – KR Rejkjavik (Islanda).

Acest scenariu a fost tras la sorți luni, 10 august, de UEFA. Confruntarea va avea loc într-o singură manșă, pe 25/26 august, pe teren propriu, potrivit aceleiași trageri la sorți.

Foto: Sport Pictures

CINE ESTE DINAMO ZAGREB (CROAȚIA)

  • Cu 21 de titluri din 29 posibile în campionatul Croației, Dinamo este echipa numărul unu a țării, fondată în 1911 și de 9 ori campioană și a Iugoslaviei
  • Are un lot cotat de transfermarkt la 93,95 milioane euro, în care portarul Livakovic și atacantul Petkovic sunt cotați la peste 10 milioane de euro. Alți jucători reprezentativi sunt croații Orsic, Moro, Ivanusec, macedoneanul Ademi, bosniacul Gojac, francezul Teophile-Catherine sau polonezul Kadzior.
  • Ivo Pinto, fundașul dreapta portughez care a jucat în sezonul 2012/13 la CFR Cluj este legitimat la Dinamo Zagreb, sezonul precedent fiind împrumutat la Famalicao (Portugalia).
  • Din 7 iulie 2020, antrenor este croatul Zoran Mamic (48 ani), fost tehnician la Al Ain, Al Nassr și Al Hilal, după ce a pregătit în 2013-2016 tot pe Dinamo Zagreb.
  • Sezonul precedent, Dinamo Zagreb a jucat în grupele Ligii Campionilor, terminând pe ultimul loc din grupa cu Manchester City, Șahtior Donețk și Atalanta. A ajuns aici eliminând Saburtalo Tbilisi (Georgia), Ferencvaros (Ungaria) și Rosenborg (Norvegia).

TRAGEREA PENTRU TURUL I PRELIMINAR

CFR Cluj a fost repartizată pe 9 august în categoria capilor de serie, apoi UEFA a grupat posibilele adversare. Pentru echipa românească au devenit potențiale adversare Buducnost Podgorica (Muntenegru), FC Ararat (Armenia) și FC Floriana (Malta).

În cele din urmă, CFR a primit ca adversar în turul I preliminar al Ligii Campionilor pe campioana Maltei. Duelul va avea loc în o singură manșă, pe terenul maltezilor, aspect fixat tot prin tragere la sorți, pe data de 18/19 august.

CINE ESTE FC FLORIANA (MALTA)

Campioană la limită, în vacanță din martie!

  • A devenit campioană în sezonul 2019/2020 după ce prima ligă malteză a fost înghețată. Trebuiau să se dispute 26 de etape, s-au disputat doar 20, iar FC Floriana a primit titlul fiind la un avans de 3 puncte față de FC Valletta, echipa de pe locul 2. Ultimul meci oficial l-a disputat pe 6 martie 2020, în vreme ce la final de iulie a disputat două partide amicale, ambele remize, cu Hibernians Paola (Malta).

O forță în fotbalul intern

  • Club fondat în 1896, a devenit prin titlul de campioană obținut acum lider all-time la acest capitol în Malta, 26 de titluri, la egalitate cu Sliema Wanderers.

Palmares dezastruos în Europa

  • În sezonul 2018/19 nu a participat în cupele europene, ultima experiență de acest fel venind din sezonul 2017/18, când a părăsit Europa League din primul tur preliminar, 3-3 și 0-3 cu Steaua Roșie Belgrad (Serbia). Deși participă din sezonul 1961/62 în cupele europene, cu prezențe constante, nu a reușit decât în două rânduri să elimine în dublă manșă adversari, din Lituania și Țara Galilor.

Eliminată de Bacău 

  • A întâlnit o singură dată o echipă românească în cupele europene, asta în sezonul 1969/1970, când Dinamo Bacău a eliminat-o din Cupa Orașelor Târguri: 0-1 și 0-6.

Antrenor și jucători fără cărți de vizită importante

  • Antrenor, din mai 2019, este italianul Vincenzo Potenza, 50 ani, cu experiențe anterioare pe banca unor echipe din eșaloanele inferioare italiene (Puteolana, Albanova, Turris Calcio) și în fotbalul maltez (Senglea). În lotul de 3,9 milioane de euro, potrivit transfermakt.de, se regăsesc mai mulți argentinieni, brazilieni și italieni, dar fără performanțe notabile până acum.