Înțeleg, cu stupoare, faptul că antrenorul echipei FC Steaua i-ar fi contactat pe antrenorii echipelor care au furnizat jucători echipei naționale pentru acest cantonament, tehnicieni precum Mircea Rednic, Gheorghe Hagi, Marius Șumudică sau Edi Iordănescu, pentru a le comunica o variantă falsă referitoare la situația steliștilor convocați. Și că ar dezinforma, anunțând că eu nu am mai dorit jucătorii de la FC Steaua la echipa națională. Consider că antrenorul FC Steaua și cei care au interzis participarea jucătorilor steliști la acțiunea echipei naționale urmăresc, prin această atitudine, să evite o eventuală sancțiune.

În acest context, doresc să fac mai multe precizări. În primul rând, Comitetul Executiv al FRF a aprobat desfășurarea stagiului de pregătire din Antalya încă din 2015. Domnul Argăseală, prezent la ședința Comitetului Executiv, nu s-a declarat împotriva acestui stagiu și nu s-a manifestat prin vot împotriva lui.

În al doilea rând, vreau să fac publice detaliile discuției la care am participat, alături de domnul Argăseală și de secretarul general adjunct al FRF, Gabi Bădescu. Clubul FC Steaua a venit cu două variante de lucru, nedorind să accepte convocarea celor 6 jucători pe care i-am dorit. Consider că ambele variante sunt exemple de amatorism și sunt inacceptabile.

Prima dintre ele propunea ca toți cei 6 steliști să joace 45 de minute pentru FC Steaua, în partidele amicale, și 45 de minute pentru echipa națională. Respect prea mult jucătorii pentru a-i transforma în navetiști! Cum să fi stat pe drumuri, să aibă zero concentrare?

A doua variantă a clubului FC Steaua era ca doar 3 jucători să se prezinte la lot. Aleși de antrenorul FC Steaua, nu de selecționer! În care fotbal din lumea asta un antrenor de club face selecția pentru echipa națională? Astfel, Niță, Toșca și Stanciu urmau să vină la lot. Ar fi fost o mare nedreptate față de Adi Popa, Paul Papp și Mihai Pintilii, jucători care au vrut cu siguranță să onoreze această convocare. Îi cunosc foarte bine, sunt fotbaliști care vor, în permanență, să ajute echipa națională.

Din cele patru variante propuse de noi, v-o împărtășesc pe cea pe care am considerat-o mai mult decât acceptabilă, atât pentru echipa națională și FC Steaua, cât și pentru echilibrul dintre cluburile angrenate în lupta pentru play-off-ul Ligii 1. În această variantă, din cei șase jucători steliști pe care i-am convocat, acceptam ca Niță și Toșca să rămână totuși în cantonamentul echipei FC Steaua și doar patru jucători, Papp, Popa, Pintilii și Stanciu să vină în lotul primei reprezentative.

Astfel, ca selecționer, din dorința de a fi echidistant față de cluburile cu șanse la titlu și pentru locurile care duc în cupele europene, FC Steaua ar fi trimis la lot 4 jucători, la fel ca Viitorul și Pandurii, și aproape de numărul de jucători, 3, furnizat de Astra și Dinamo.

Nu a existat vreun moment în care, fie secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bădescu, fie eu, să abordăm aceste discuții de pe poziții de forță. Am amintit doar faptul că este vorba de o decizie a Comitetului Executiv din 2015, de anul trecut, iar clubul FC Steaua, prin prezența domnului Argăseală la ședința Comitetului, știa de anul trecut de acest cantonament al echipei naționale, iar programul echipei FC Steaua putea fi stabilit din timp.

Față de atitudinea manifestată la care fac referire, clubul FC Steaua, în mod contrar, a abordat o atitudine de pe poziții de forță. Astfel, a invocat eventualitatea obligării jucătorilor steliști, de către club, la semnarea unor angajamente prin care aceștia să renunțe la echipa națională. Mi se pare un lucru extrem de grav, în care cei implicați se joacă, la propriu, cu soarta unor oameni și cu destinul lor profesional. O situație de neacceptat pentru fotbalul profesionist și pentru performanță. Iar acest lucru deja trebuie să fie în atenția comisiilor abilitate, după părerea mea.

Precizez faptul că, din momentul în care am început să elaborez programul echipei naționale pentru această perioadă, am ținut cont de programul de pregătire al cluburilor. Am gândit că o perioadă de 20 de zile, de la începutul anului 2016, este suficientă astfel încât jucătorii aflați în atenția convocării să petreacă la cluburi prima parte a pregătirilor, una de bază, de acumulări, și chiar să aibă timp pentru a disputa câteva partide amicale cu echipa de club.

Nu s-a pus niciodată problema să renunț la convocarea jucătorilor steliști pentru acest cantonament. Am trimis faxuri de convocare pe adresa clubului FC Steaua și nu există alte documente care să retragă aceste convocări.

Mi-am dorit un cantonament în urma căruia să se evidențieze fotbaliști ce pot deveni soluții noi pentru echipa națională, dată fiind aria restrânsă de selecție, după cum bine știți. Am respectat și voi respecta totdeauna fotbalul și, mai presus de atât, jucătorii.

Acum, sper și îmi doresc să se facă lumină în acest caz, aștept din partea Comitetului Executiv al FRF respectarea Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice și deciziile care se impun.

Anghel Iordănescu
Antrenorul echipei naționale de fotbal a României