Performanța lui Duckadam, elogiată de președintele Consiliului European

Joi, 10 ianuarie, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Ateneul Român, România a preluat oficial președinția Consiliului Uniunii Europene pe o perioadă de 6 luni. În cadrul evenimentului, polonezul Donald Tusk, președintele Consiliului European, a enumerat în discursul său mai mulți ambasadori all-time ai țării noastre și a transmis un mesaj românilor realizând o comparație cu performanța istorică a lui Helmut Duckadam, portarul intrat în Cartea Recordurilor în urma finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986.

„Mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu, sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume.

Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona.

Și aș vrea să fac un apel la toți românii. Să apere în România și în Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmut Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil. Dar el a reușit. Și voi veți reuși! Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu. Vă mulțumesc”, și-a încheiat Donald Tusk discursul de la Ateneu.

În finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, Steaua București, singura echipă din România care a câștigat această competiție, a învins-o pe FC Barcelona după executarea loviturilor de la 11 metri. A fost 0-0 la finalul timpului regulamentar și după cele două reprize de prelungiri. La penalty-uri, Helmut Duckadam a parat toate cele patru execuții ale adversarilor (Alexanko, Pedraza, Alonso, Marcos), în timp ce Steaua a punctat prin Lăcătuș și Balint.