Michele Uva , Director General al Federației italiene și membru al Comitetului Executiv al UEFA, a fost invitat la Adunarea Generală a FRF din 27 mai 2017. Domnia sa a reprezentat în special forul european, în numele căruia a transmis un mesaj afiliaților FRF prezenți la eveniment. Redăm mai jos discurdul lui Michele Uva de la Casa Fotbalului.

„Dragă domnule preşedinte, dragă domnule secretar general, dragi prieteni de la Federaţia Română, este o placere pentru mine să fiu astăzi aici.

Să fiu astăzi aici nu numai pentru a reprezenta UEFA, ci şi pentru a reprezenta prietenia pe care federaţia italiană o are de multă vreme cu federaţia română, dar mai ales pentru a vă transmite câteva gânduri.

Sunt foarte impresionat de progresele pe care federaţia şi preşedintele Burleanu le raportează, sunt impresionat de planul pe care l-aţi facut, de progrese şi chiar de credibilitatea internaţională pe care federaţia dumneavoastră a dobândit-o în ultimii ani.

Pe de altă parte, sunt anumite chestiuni pe care aş dori să le punctez.

Fotbalul este un sport foarte frumos, care poate fi reprezentat prin două cuvinte pe care voi le-aţi scris foarte bine aici, chiar în spatele meu: pasiune şi responsabilitate. De ce?

Pasiunea pentru că nu e nimic mai frumos decât să pui pasiune în ceea ce faci, în propriul hobby, în fotbal. Fotbalul nu ar fi existat fără pasiune.

Pe de altă parte e la fel de adevărat că rolul nostru, rolurile noastre, ale tuturor celor prezenţi aici, sunt roluri de responsabilitate. Responsabilitate faţă de milioane de oameni, milioane de fani de-ai dumneavoastră, milioane de abonaţi, milioane de persoane care în toată lumea privesc partidele de fotbal ale echipei voastre naţionale şi, de asemenea, faţă de milioane de români care trăiesc fericiţi, cu care noi trăim fericiţi în Italia. Deci e o chestiune cu dublu sens.

Fotbalul nu mai e numai un simplu joc, nu mai e doar o partidă care durează 90 de minute. E un alt fotbal. S-au schimbat multe lucruri în ultimii 20 de ani, o ştim şi noi. S-a schimbat societatea civilă, s-a modificat şi modul de joc, s-a schimbat modelul, s-a schimbat produsul fotbal, s-a schimbat lumea fotbalului.

Cu toţii privim, mai ales în Italia, partida Italia – Germania, scor 4-3. Victoriile pe care Italia le-a obţinut în trecut ne sunt utile pentru a fi mândri, dar nu ne opresc niciodată din ideea de a lucra pentru viitor.

Suntem conştienţi că orice facem astăzi are un impact asupra viitorului. Viitorul trebuie să conţină nu numai persoane care vin din lumea fotbalului, ci care se pot coordona şi pot crea legături cu persoane profesioniste care vin din afara lumii fotbalului şi care pot crea valoare adăugată pentru scopul nostru.

Am facut carieră în sport, nu numai fotbal, ci şi volei şi baschet. Totuşi, sunt deschis, ba chiar sunt cel mai mare suţinător al persoanelor care vin din afara sistemului, înţeleg sistemul şi-i aduc acestuia valoare adăugată.

Şi asta se poate realiza prin procese de formare. Nu se pot improviza antrenori şi manageri de fotbal. Nu am spus că un mare jucător nu poate fi şi un mare antrenor. Unul dintre marii antrenori italieni şi poate unul dintre cei mai mari la nivel mondial, Arrigo Sacchi, nu a jucat niciodată fotbal. A fost poate antrenorul care la nivel mondial a schimbat fotbalul ca mentalitate şi poate chiar și ca joc. Nu se poate improviza. A sosit timpul schimbării.

Ceea ce am făcut până astăzi probabil nu e suficient pentru creşterea viitorului. Iar voi sunteţi pe un drum mare şi frumos, un drum important, pe care federaţia italiană împarte idei şi strategii importante cu cea română. Aţi venit la noi aşa cum şi noi am venit la voi, pentru că nu se poate spune că federaţia italiană poate doar să-i înveţe pe alţii şi nu poate să şi înveţe de la alţii.

Pentru asta e nevoie de oameni. Toate proiectele funcţionează pe baza forţei şi capacităţii oamenilor. Iar voi aveţi un preşedinte care are o mare dorinţă de a inova şi are o mare perspectivă asupra viitorului. La UEFA vorbim des despre asta, iar proiectul pe care îl puneţi în aplicare de acum încolo, cel al cărui forţă am simţit-o în ultimele cuvinte rostite astăzi de preşedintele dumneavoastră, cel de a lucra în ce priveşte antrenorii, cel de a lucra asupra viitorului cred că este unul dintre proiectele importante şi interesante. Chiar şi UEFA a oferit federaţiei române un premiu, premiul HatTrick pentru fotbal feminin. Aţi făcut un proiect care este cu siguranţă un reper frumos la nivel internaţional şi suntem foarte fericiţi pentru asta.

Concluzionez. E nevoie să reuşim să avem întotdeauna forţa de a învăţa ceva nou. Federaţia italiană a pus în practică poate cel mai mare proiect de viitor, colaborând cu federaţia germană pentru centrele federale, teritoriale, academiile de fotbal. Am împărtăşit informații cu ei, am discutat şi am copiat un proiect german, aducându-l în Italia. Aşa cum federaţia germană studiază la ora actuală cum e organizată federaţia italiană, pentru a-şi restructura modelul organizatoric. Între federaţii nu există competiţie, este competiţie doar în cele 90 de minute de joc. Acele momente sunt emoţionante când asişti la ele pe diversele stadioane, la diversele partide.

Un lucru important. Sunteti o federaţie cu idei şi strategii foarte moderne şi asta vă face o mare onoare. Nu există viitor nici în fotbal şi nici în societate dacă nu sunt investiţii. Nu există creştere, dacă nu se investeşte. Şi investiţiile nu sunt doar economice, nu sunt numai cele legate de bani. Se poate la fel de bine investi în idei, în persoane, investiţii în strategie şi cunoştinţe. Investiţiile importante din fotbal, aşa cum reiese şi din planul vostru pe care l-am citit şi studiat, sunt investiţiile pe termen lung. Toate acţiunile pe care astăzi le studiaţi aici vor avea un impact pe termen lung. Nu vă fie frică să investiţi pe termen lung! Orice lucru are un impact asupra viitorului, aşa cum am spus mai devreme. Prin urmare acesta este mesajul pe care vi-l transmit şi pe care l-am împărtăşit şi cu Răzvan atunci când ne-am întâlnit cu ocazia numirii noului preşedinte al UEFA, care şi el are o idee foarte apropiată de cele pe care le-am comunicat mai înainte: priviţi spre viitor, priviţi cu toţii spre viitor! Nu priviţi doar la ziua de astăzi! A privi în viitor înseamnă să construiţi împreună viitorul fotbalului românesc, să construim împreună viitorul fotbalului european, să împărţiţi experienţe. Discutaţi-le în astfel de locuri. Dar când ieşiţi de aici să fiţi uniţi pentru că fotbalul este, după cum spunea şi Răzvan, cel mai mare fenomen agregator social din Europa şi poate şi din lume.

Fiţi uniţi! Fiţi uniţi şi în discuţii. Când se termină discuţiile, încercaţi să fiţi o echipă, o echipă formată din voi toţi.

Priviţi mereu spre viitor, dar mai ales priviţi ÎMPREUNĂ spre viitor. Voi toţi împreună, împreună şi cu alte federaţii şi împreună cu UEFA.

Vă mulţumesc pentru invitaţie!”