Corneliu Andrei Stroe a fost un om-cheie vreme de mai bine de trei decenii în mișcarea fotbalistică din Craiova, “fiind considerat mentorul legendarei echipe a oltenilor supranumită Craiova Maxima, prima formație de club din România care s-a calificat în sferturile Cupei Campionilor Europeni și în semifinalele Cupei UEFA”.
 
Autor, între altele, a cinci cărți despre Universitatea Craiova, Ion Jianu a avut inspirația, dublată de o tonică hărnicie, de a aduna într-un volum o serie de mărturii prețioase ale unor personalități din fotbalul românesc (cu precădere, cele din Oltenia), dar și ale unor oameni care au gravitat în jurul fenomenului fotbalistic  – toate acestea conturând „legenda unei…legede”: Corneliu Andrei Stroe. Între cei care, incluși în acest proiect editorial, îl evocă, cu emoție și respect, pe liderul din spatele Craiovei Maxima, regăsim următoarele nume: Pavel Badea, Aurel Beldeanu, Gabriel Boldici, Emil Boroghină, Cornel Cacovean, Sorin Cârțu, Dumitru Dragomir, Florin Halagian, Dumitru Graur, Silviu Lung, Emeric Ienei, Aurel Țicleanu, Traian Ungureanu, Nae Tilihoi, Nicolae Zamfir.    
 
Document de istorie alb-albastră, volumul lui Ion Jianu oferă și un foarte bine documentat portret profesional al lui Corneliu Andrei Stroe, precum și câteva interviuri revelatoare luate în timp acestui personaj de excepție pentru fotbalul craiovean de către autorul și editorul acestei cărți.
 
“Așa cum Universitatea Craiova a avut un mare suflet pe teren, Ion Oblemenco, așa cum a avut un mare sufletist la microfon, Sebastian Domozină, tot așa la conducerea echipei craiovene a fost, ani de zile (cei mai buni din istoria formației alb-albastre), profesorul universitar dr. Corneliu Andrei Stroe, care a rămas în posteritate prin personalitatea sa puternică, prin inteligența și prin vastele sale cunoștințe pe care le-a dovedit în dese împrejurări, de nenumărate ori”, menționează Cristian Țopescu.
 
Corneliu Andrei Stroe – un “vizionar cult și bine intenționat”, cum îl numește în textul său de evocare Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal – a fost numit la conducerea Clubului Sportiv Universitatea Craiova în 23 ianuarie 1967, la 23 de ani. A fost cel mai tânăr conducător de club sportiv din România și unul dintre cei mai performanți. 
 
Cartea lui Ion Jianu – “harnic publicist…alb-albastru”, cum îl numește cu afecțiune și apreciere, Cristian Țopescu – reamintește, într-o amplă și documentată expunere, reperele unei cariere manageriale de vîrf.     
 
Este o binevenită carte despre cum memoria publică a sportului-rege poate fi ajutată să “ vorbească”.
 
Corneliu Andrei Stroe a murit în aprilie 2014. Cartea lui Ion Jianu îi păstreză, alcătuită cu pasiune nedisimulată, memoria vie.