Pentru majoritatea copiilor de 14 ani, luna iulie poate fi caracterizată într-un singur cuvânt: vacanță. Însă, aproape 200 dintre ei au ales să se prezinte în această săptămână la acțiunile de selecție de la Buftea și Mogoșoaia. Pentru că performanța nu ia vacanță :).

Pentru ei, luna iulie, mai exact această săptămână a lunii, reprezintă oportunitatea pe care au așteptat-o de când au început să bată mingea în curtea școlii sau în fața casei. Șansa de a practica sportul mult iubit sub privirile scouterilor FRF si ale antrenorilor loturilor de juniori ale României. Acum au ocazia de a atrage atentia, de a reuși un gol spectaculos, un dribling sau un tackling perfect care să-i atragă admirația adversarului de pe teren și un „Bravo!” de pe margine.

În prima parte a zilei, la Mogosoaia, jucătorii din campionatul intern, cei mai buni 94 de copii ai acestei ediții din Turneul Speranțelor, s-au întâlnit în două jocuri-școală. Împărțiți în patru echipe, au avut la dispoziție câte 50 de minute pentru a demonstra că efortul nu a fost în zadar și că merită un loc în cea mai tânără națională a României, cea Under 15. Atent supravegheați de managerul departamentului de scouting al FRF, Ion Geolgău, și de antrenorii loturilor de juniori Adrian Văsâi, Daniel Mogoșanu și Daniel Oprescu, fiecare, de la portar la atacant, s-a bucurat de momentele petrecute pe gazon și a încercat să își pună în valoarea calitățile.

O parte dintre jucătorii din campionatul intern, selectați în urma Turneului Speranțelor

Spre amiază, atenția s-a îndreptat către Centrul Național de Fotbal Buftea, unde se antrenează cei 67 de stranierii care s-au înscris la tabăra de vară.

Au venit din SUA, Spania, Italia, Franta, Qatar, Elvetia, Grecia, ba chiar Moldova, având în spate un bagaj cu un singur vis: să îmbrace tricoul României!

Vizibil emoționat, Ianis Târbă, care urmează să înceapă al treilea sezon la FC Barcelona, a venit aici să-și îndeplinească visul: ”Orice copil își dorește să joace pentru România  și să ajungă cât mai departe cu țara lui”. Născut în Spania, Ianis stăpânește foarte bine limba română, pe care a învățat-o de la mama sa, profesoară.

Ianis Târbă (foto echipament negru) în timpul unui joc-școală

Cea mai mare dorință a mea este să ajung să ajut naționala, să dau totul pentru echipă și țara mea! Chiar dacă m-am născut în Grecia, sunt mândru să reprezint România”, a adăugat și Alexandru Cuciureanu, mijlocașul de 14 ani al celor de la Panathinaikos.

Alexandru Cuciureanu în timpul unui joc din cadrul taberei de vară

Târbă (FC Barcelona), Cuciureanu (Panathinaikos), Theodorescu (Atletico Madrid), Gabor (Inter Milano) sau Puha (Benfica Lisabona) sunt câteva dintre numele inscripționate pe tricouri în tabăra de vară și care, peste câțiva ani, ar putea deveni numele strigate de o națiune întreagă pe stadioane!

Cei mai buni 44 de jucători din cei peste 160 prezenți la tabăra de vară vor face parte din lotul lărgit pentru alcătuirea viitoarei naționale Under 15 a României.