Fostul jucător în vârstă de 35 de ani și-a început activitatea la Federația Română de Fotbal, în cadrul echipei de management a Centrelor de Excelență Tricolor11.
Vlad Munteanu și-a început cariera de fotbalist în orașul natal, la ASC Bacău. În România a mai evoluat la Dinamo București, FCM Câmpina, Progresul București și Concordia Chiajna. În străinătate, a jucat la Cottbus, Wolfsburg, Arminia Bielefeld, FSV Frankfurt și Erzgebirge Aue, toate din Germania, și la Auxerre, în Franța. În palmares are două titluri și trei Cupe ale României, toate cucerite cu Dinamo București.
Din 2013, după ce s-a retras din cariera de fotbalist, și până în mai 2015, Vlad Munteanu a fost președintele clubului Universitatea Cluj.
– Ce te-a determinat să te alături Federației Române de Fotbal?
– Principalul motiv are legătură cu dezvoltarea mea profesională, nici nu poate fi vorba de vreun motiv financiar. Sunt la curent cu tot ceea ce înseamnă nou în fotbal pe toate planurile, de la organizare la management și până la latura tehnico-tactică. Din punctul meu de vedere este o oportunitate pentru mine de a mă dezvolta profesional, sunt foarte fericit să lucrăm împreună!
– Cum te simți în noua funcție la Federația Română de Fotbal?
– Sunt încântat și nerăbdător să trec peste perioada de acomodare, în care cunosc procedurile și oamenii cu care urmează să colaborez. E important să știu unde să caut ajutor pentru a rezolva diferite probleme. Cred că asta e cel mai important pentru o muncă bună în echipă.
– Ai fost în weekend la Deva și Buzău, potențiale locuri pentru noile Centre Tricolor11. Cu ce impresii te-ai întors?
– Am fost împreună cu preparatorul fizic Marian Lupu astfel încât să efectuăm și niște teste fizice pentru a vedea de unde pleacă jucătorii. De asemenea, am fost interesat să văd ce condiții sunt pentru tinerii jucători, bază de pregătire, condiții de cazare. Știm că Deva a fost un centru al gimnasticii românești, iar oamenii de acolo sunt deschiși spre sport, iar sprijinul local este foarte bun. În curând se va construi un teren sintetic la standarde europene, sperăm să fie gata în câteva săptămâni. La Buzău, probabil că vom împărți stadionul Gloria cu alte echipe locale. Condiții de cazare sunt foarte bune, la fel ca și la Deva. Sigur că mai sunt chestii de pus la punct, lucruri care să fie îmbunătățite în viitor pentru ca Federația Română de Fotbal să fie mândră.
– Cum apreciezi proiectul Tricolor11?
– Disciplina, educația școlară, respectul, munca în echipa și fotbalul sunt principiile după care ar trebui să se ghideze aceste centre. Proiectele mi se par unele pe termen lung. Probabil că rezultatele se vor vedea peste 7 sau 8 ani. Încercăm să ajutăm și cluburile. E clar că trebuie să stăm de vorbă cu toate academiile de fotbal și cluburile care au centru de copii și juniori, să ne așezăm la masă și să vedem cum putem împreună să facem din acest proiect unul de succes.
– Ce obiective ai?
– Personal, îmi propun dezvoltarea profesională pe această nișă, de copii și juniori. La nivel de Federație, este clar că aceste centre trebuie să crească. Ca și obiectiv, este clar că trebuie să formeze acei fotbaliști de care echipa națională are nevoie.