Către Consiliul General al Municipiului București
 
Stimate Doamne și Domni Consilieri,
 
Vă rog să primiți salutările cordiale ale Federației Române de Fotbal însoțite de speranța că situația prezentată mai jos va găsi un ecou în deciziile dvs. administrative.
 
Am să mă refer la un subiect pe care îl cunoașteți foarte bine datorită mediatizării susținute de care beneficiază: starea Arenei Naționale. După cum bine știți, acest obiectiv major al Capitalei, și nu numai, este închis publicului de aproape 4 luni din cauza lipsei autorizației de securitate la incendiu. Măsura pare de neînțeles în condițiile în care pe această arenă s-a disputat deja o finală de Europa League în 2012, când a trecut de cele mai drastice avizări internaționale. Alte câteva zeci de meciuri s-au disputat pe Arena Națională fără să existe nici cel mai mic incident care să pună în pericol siguranța spectatorilor. Doar în 2015, peste 120.000 de români au participat la cele trei evenimente organizate aici de Federația Română de Fotbal. În ciuda acestor realități, Arena Națională este închisă și astăzi.
 
În calendarul Echipei Naționale de fotbal a României, revenită după aproape un deceniu în elita fotbalului mondial, prelungirea acestei situații inacceptabile ar priva românii de o partidă istorică pe Arena Națională împotriva Spaniei, campioană europeană en-titre. În plus, pe 3 iunie, exact înaintea plecării tricolorilor spre Euro 2016, românii nu ar mai avea prilejul să își poată susține favoriții la o ultimă partidă acasă.
 
În rezolvarea acestei situații a venit zilele trecute decizia Camerei Deputaților de a modifica Ordonanța de Urgență nr. 52 din 2015 în sensul stabilirii unui termen de intrare în legalitate pentru obiectivele care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum este şi Arena Naţională.  Aceste obiective au obligaţia de a obţine aprobarea până la 31 decembrie 2016. În acest răstimp, obiectivele ar urma să funcţioneaze pe răspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurărilor măsurilor de securitate la incendii. Sperăm ca Legea de aprobare a OUG să primească cât mai curând votul final și să poată pleca spre promulgare.
 
Cu convingerea că și Președinția României va aprecia necesitatea aplicării acestei măsuri tranzitorii, vă informăm că Federația Română de Fotbal își va asuma răspunderea pentru siguranță în caz de incendiu în organizarea evenimentelor sportive pe acest stadion. Vom aplica același plan de pregătire cu succes a evenimentului ca și până acum și vom ține cont și de noile recomandări ale autorităților, dacă vor exista. 
 
Menționăm și faptul că Ministerul de Interne și toate instituțiile abilitate s-au angajat deja că vor contribui la asigurarea securității spectatorilor:
o Jandarmeria va institui un filtru special de control pentru materialele pirotehnice și va asigura asistență în interiorul stadionului în caz de urgență 
o Pompierii vor avea efective sporite față de alte acțiuni trecute
o FRF nu va vinde numărul maxim de bilete, pentru a putea asigura culoare de defluire. Va spori numărul stewarzilor și îi va instrui suplimentar. 
 
Solicităm Consiliului General al Municipiului București să se alăture inițiativei noastre și să determine Primăria Capitalei să-și asume aceeași răspundere pentru organizarea evenimentelor sportive, în calitatea sa de proprietar al Arenei Naționale. Având în vedere ezitările și inconsecvența Primarului General al Capitalei în privința rezolvării situației Arenei Naționale avem speranța că dvs., prin mecanismul decizional al CGMB, veți suplini indecizia Primarului General printr-o hotărâre de Consiliu.
 
În sprijinul acestui demers vă prezentăm și un argument de ordin financiar. România a primit în premieră dreptul de găzduire pentru un Campionat European de Fotbal, cel din 2020. Acest succes a fost obținut prin Arena Națională, stadionul unde urmează să se dispute patru meciuri la cel mai mare eveniment sportiv găzduit vreodată de țara noastră. Este de neconceput ca acest stadion, unde s-a desfășurat și o finală Europa League și care a fost acceptat de UEFA printre gazdele Euro 2020 să treacă printr-o astfel de criză, lungită peste măsură, care creează incertitudine și, implicit, ar putea duce la ridicarea dreptului de organizare al competiției. 
 
Veți înțelege, desigur, că, în această nedorită situație, Federația Română de Fotbal se va vedea nevoită să acționeze în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea prejudiciului creat, financiar și de imagine. Nu suntem în măsură să evaluăm și prejudiciile create pentru Capitala României însăși, dar suntem convinși că și acestea ar fi considerabile.
 
În așteptarea unei soluții raționale de redeschidere a Arenei Naționale pentru beneficiul tuturor românilor, vă doresc să aveți curaj și inspirație în luarea unei decizii necesare.
 
Cu considerație,
Răzvan Burleanu
Președintele Federației Române de Fotbal